Federasyon Başkanları Özgür Özel ile görüştü! Federasyon Başkanları Özgür Özel ile görüştü!

Doluluk oranlarının yüksek olduğu organize sanayi bölgelerinde kira artışlarında talep önemli bir etken olarak açıklandı.

Sanayiye yönelik artan talepler hem arsa satış değerleri hem de fabrika kira değerlerinde artışı beraberinde getirdi. OSB’lerde yıllık ortalama kira artışları yüzde 102 seviyesine çıktı. İstanbul ve çevresinde faaliyet gösteren sanayiciler kira artışı ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

YILLIK ENFLASYON ORANININ ÜZERİNDE

Artışlarda başı çeken iller arasında; Malatya, Konya, Antalya, Eskişehir ve Sakarya yer alıyor. Kira artışları yıllık enflasyon oranının üzerinde gerçekleşti. Fabrika kiralarındaki artışta arsa tahsislerinin tamamlanmasıyla birlikte sınırlı fabrika arzı ve talep artışı oldu. Marmara Bölgesi’nde Kocaeli ve Sakarya illerinde yüksek artış görüldü. İç Anadolu Bölgesi’nde Konya ve Eskişehir’de oluşan talep artışına istinaden kira artış oranı yüzde 130’un üzerinde gerçekleşti.

Zonguldak’ta ise yeni yapılan OSB’ler ile birlikte kira artışı daha kontrollü gidiyor. Yüzde yüz dolu olan OSB’lerde ise enflasyonun üzerinde kira artışları dikkat çekti. OSB’lerdeki kira artışı ile ilgili fikirlerini dile getiren sanayicilerden bazıları kiraların fahiş oranda artığını söylerken bazıları da yatırımların da arttığının görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi. Bazı fırsatçıların ise kira artışını bahane ederek yatırımları engellemeye çalıştığı, yatırım yapmak isteyen firmaları diğer OSB alanlarına yönlendirdiği öğrenildi.

Editör: U. G.