İstanbul'un Güngören, Beyoğlu, Bakırköy ve Başakşehir ilçelerinde sahte içkiden zehirlenen birçok kişi hastanelere başvurdu. İstanbul Valiliği tarafından dün yapılan açıklamada son 48 saatte sahte içki nedeniyle 66 kişinin hastaneye başvurduğu, bunlardan 23'ünün hayatını kaybettiği belirtilmişti.
3 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ
Dün gece fenalaşarak hastaneye götürülen 3 yabancı uyruklu kişinin daha sahte içkiden hayatını kaybettiği öğrenildi.
Ölenlerin cenazeleri Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Dün gece Sahte içkiden ölen 3 kişinin Özbekistan uyruklu Zuhrettin İbragimov'un (35), Bogibek Karimov ve Ulubek Abdulleyav olduğu tespit edildi.
ZONGULDAK’TA CAN KAYIPLARI ENGELLENDİ
Yılbaşı öncesi Zonguldak’ın da içinde bulunduğu çok sayıda ilde operasyonlar düzenlenmişti. Jandarma ve polis ekipleri tarafından yapılan “Çengel-14” ve “Çengel-15” operasyonlarında jandarma tarafından 77 bin 495 litre sahte alkol ve etil alkol, 4 bin 679 adet sahte bandrol polis ekipleri tarafından da 44 bin 796 litre etil alkol, 14 bin 613 litre sahte alkol, 10 bin 391 adet sahte bandrol, 5 bin 347 adet alkol aroması ile çok sayıda boş şişe ve etiket ele geçirilmişti. Ayrıca 12 adet yasa dışı sahte alkol imalathanesi deşifre edildi. Sahte alkol üretimi yaptığı tespit edilen 279 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
ZONGULDAK’TA SAHTE ALKOLDEN SON ÖLÜM!
Zonguldak’ta 9 Temmuz 2024 tarihinde Filyos Beldesi'nde Hisarönü Mahallesi'nde Gazi Hakan Mızrak Caddesi'nde Abdullah Tömbek isimli şahsın el yapımı sahte alkol içerek hayatını kaybettiği bildirilmişti.
BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!
Sahte alkol zehirlenmesinde ilk başlarda normal alkolle aynı belirtileri veriyor. Bunlar bulantı, kusma, hafif baş dönmesi, mide ekşimesi oluyor. Sahte alkolün tüketim derecesi ne kadar fazla olursa belirtiler daha fazla artmaya başlıyor. Bunlar da şiddetli karın ağrısı, vücutta istemsiz kas krampları, görmede bozulma, çift görme olabiliyor. Kişiler sanki tipide yürüyormuş gibi kar manzarası gibi görüyor etrafı. Daha da ilerleyen tablolarda nöbet, koma ve ölümle sonuçlanabiliyor.
GEÇ KALMADAN ACİLE BAŞVURMALI
Kişinin bu semptomların farkına vardığında “Alkoldendir, çok fazla içmişim” deyip geçiştirmemesi çok önemli. Alkolü içtikten sonra her zamanki şikayetler yerine farklı şikayetler hissediyorsa en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.
Kişiler, sağlık kuruluşuna başvurduğunda hekimlere ne zaman, ne kadar miktarda alkol tükettiğini mutlaka söylemeli ki hekimler de ona göre önlemlerini alsınlar, ona göre tetkiklerini yapsınlar. Çünkü zaman çok önemli. Erken müdahale ile hastalar kurtarılabiliyor. Maalesef hayat kaybı genellikle geç müdahale veya hastaneye başvurmamış hastaların başına geliyor.
Metil alkol; normal alkol gibi önce karaciğere gidiyor, karaciğerde metabolize olduktan sonra böbreklere, göz ve santral sinir sistemine harabiyet veriyor, vücudun tüm organlarını tahrip ettiğini söylüyor.