14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessese Müdürlüğünde meydana gelen ve 43 madencinin şehit düştüğü maden kazasının 2’nci yıldönümünde şehit madenciler dualarla anıldı.
Amasra Taşkömürü Müessesesinde madencilerin yer altına iniş-çıkış yaptıkları kuyu başı olarak adlandırılan bölgede yapılan anma programında şehit madenciler için Kur’an-ı Kerim okundu.
Madencilerin duygu dolu anlar yaşadıkları anma programında okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından dualar edildi.
Törene Bartın Valisi Nurtaç Arslan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı (GMİS) Hakan Yeşil, protokol üyeleri ve madenciler katıldı.
Şehit madencilerin isimlerinin yer aldığı anıtın önüne şehit madencileri temsilen 43 madenci bareti konuldu.
Edilen duaların ardından protokol üyeleri tarafından anıta karanfiller bırakıldı.
Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan törende günün önemine ilişkin yaptığı konuşmasında şunları söyledi;
“2 yıl önce bugün 14 Ekim 2022 tarihinde saat akşam 18.15 sularında maalesef TTK Amasra İşletmemizde, maden ocağımızda bir patlama meydana geldi. Ve 43 canımızı burada kaybettik. Acımız hala o günkü gibi taze. Bizi derinden sarstı çok üzdü. Öncelikle maden şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Allah ülkemize, ilimize, bölgemize böyle acılar bir daha yaşatmasın. Tabii ki bizim bu olaydan çıkaracağımız hepimizin derslerde var. Bundan sonra bu tür kazaların, maden kazalarının, patlamalarının olmaması için bizlerde her türlü önlemi almak zorundayız. Kazada, tabii ki maden kazamızda yaralananlarımızda var onlara da acil şifalar diliyorum. Maden şehitlerimizin ailelerine, sevdiklerine başsağlığı diliyorum. Sabırlar diliyorum. Allah tekrar, bir kez daha yaşatmasın bu acıları. Tekrar başımız sağolsun.”
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil de konuyla ilgili olarak yargı sürecinin devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi;
“Evet, bundan tam 2 yıl önce 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra Müessesemizde feci bir facia ile karşılaştık. Tabi bu faciada 43 kardeşimizi ne yazık ki burada kaybettik. Arkadaşlarımız şehit oldular. Rabbim bir daha bize böyle acılar yaşatmasın. Tabi bunun sebepleri var. Araştırma komisyonu ve yargı süreçleri devam ediyor. Bizlerde Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yargı süreçlerini yakinen takip ediyoruz. Ve bu olayın aydınlanması, faillerinin en ağır şekilde cezalandırılması konusunda bizde sendika olarak bu işin takipçisiyiz. Tabi sadece çözüm önerileriyle, söylemekle olmuyor. Bazı şeyleri hayata geçirmek lazım. Amasra Müessesesi çok önemli bir müessese bizler için. Bu kurumun tekrar canlanması ve üretime tekrar başlaması konusunda da biliyorsunuz 2 yıldır yoğun bir çaba içerisinde arkadaşlarımız. Yakın zamanda da burada bir pano açılışı yapıldı. İnşallah Amasra müessesemiz bu kadar acı üzerine tekrar çalışma hayatına katkı vermeye devam edecek. Tabi bugün burada 43 kardeşimizi anmak için toplandık. Rabbim bu acıları bir daha bize yaşatmasın. Bu vesileyle hem 43 arkadaşımızı hem de tüm maden şehitlerimizi saygıyla rahmetle anıyorum. Ailelerine de sabırlar diliyorum.”
Maden faciasından yaralı olarak kurtarılan madenci Umut Güneş acıların hala ilk günkü gibi olduğunu belirterek; “Maden faciasının arkasından 2 yıl geçti. Her zaman ilk günkü gibi acı içindeyiz. Allah hepsine rahmet eylesin. Üzgünüz. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Bende madende içerideydim. Yaralı olarak kurtuldum. Bende yoğun bakımda yattım. Allah bir daha böyle acı göstermesin. Allah çalışan herkese kolaylık versin. Yine buradayız. Ekmek için buradayız. Çoluk çocuk için buradayız. Allah bir daha böyle bir şey yaşatmasın.” dedi.