Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifinin 1 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe koyacağı 65 yaş üstü ile engellilerden ücret alınmasına yönelik kararına tepki gösterdi. Şentürk; “Devletimizin engellilere tanımış olduğu bu yasayı tanımamak ve dahası ücret almak suç niteliği taşımaktadır. Bu sorunun çözümünün tarafı   engelliler değildir. Engellileri bu haktan mahrum etmekte hiç değildir” dedi.

Şentürk’ün konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:

“ULAŞIMDA ENGELE HAYIR

İlçemizdeki    toplu   taşıma   uygulaması    yapan    ÇİLEK     HALK OTOBÜSLERİ , tek  taraflı  ve  yasal olmayan  bir  kararla  1 AĞUSTOS 2024 tarihinden itibaren  ,Engellileri toplu taşımadan yararlandırmayacağını gayri kanuni ve yetkili olmamasına rağmen Basın yoluyla ilan etmiştir.

Mazotun  Litresinin 46 TL  olması  ve  artan  girdi  maliyetlerinden  dolayı , Çilek  Halk Otobüslerinin    almış  olduğu  bu  kararı  anlıyoruz, fakat  bu  sorunun çözümü  ayda 60 kez  indi-bindi   hakkına  sahip    olan  engelliyi bu haktan mahrum etmek değildir, olamaz olmamalıdır da. Devletimizin engellilere tanımış olduğu bu yasayı tanımamak ve dahası ücret almak suç niteliği taşımaktadır.

16 kilo verdirdi! Sağlığınız sağlıklı hayat merkezlerine emanet! 16 kilo verdirdi! Sağlığınız sağlıklı hayat merkezlerine emanet!

Bu sorunun çözümünün tarafı   engelliler değildir. Engellileri bu haktan mahrum etmekte  hiç  değildir.  Konunun çözümünün   tarafı, ilgili yasada   bellidir.   5378  sayılı  yasanın    geçici   2.  ve  3 . Maddesi erişim ve ulaşımda taraflar gerekli önlemi alır, bu durumda Zonguldak Valiliği UKM   gerekli önlemleri   almalıdır.  Ayrıca    bu   konuda    taraf   olan    Kdz. Ereğli Belediyesinin de   çözüm üretmesini istiyoruz.  Toplumun dezavantajlı   kesimi olan engellilerin   yaşamış oldukları birçok   zorluğa   ulaşımda   eklenmemelidir.

Sosyal Devlet anlayışı ile Devletimizin yasalarla verdiği  HAK  İlçedeki   toplu  taşıma  Kooperatifinin   verdiği  yasa dışı kararla , uygulamadan kaldırılamaz.   Yasaların    uygulanmasından    Devletimizin    Organları   ve   Yargı sorumludur. Kimse yasaların üstünde değildir.

Engellilere tanınmış ücretsiz ulaşım hakkı Çilek Halk Otobüsleri tarafından değil, bizatihi   Devletimiz   tarafından   Engellilere  tanınmış  bir  yasal  haktır.  Engellilere tanınan bu hakkı Çilek  Halk  Otobüslerinin tanımaması  suçtur. Bu konuda Engelliler olarak sessiz  kalmayacağız,  konunun takipçisi olacağız,  konu ile ilgili olarak da hak  mahrumiyetimize karşı hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağız.”

Editör: Şeyma Kaya