Bankarehberi

Akbank BES Nasıl İptal Edilir? BES İptal Yöntemleri

Abone Ol

Akbank BES iptali nasıl yapılır?  Bireysel Emeklilik Sistemi'ne giren her vatandaş, bu sistemden çok kolay bir şekilde ayrılma ve ayrılma hakkına sahiptir.

Akbank BES iptali nasıl yapılır? Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olan Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında, Türkiye'de kamu veya özel sektörde çalışma hayatını sürdüren 45 yaş altı her vatandaşın maaşından belirli bir oranda kesinti yapılmaktadır. Maaşlardan yapılan bu kesinti, bireylerin bireysel emeklilik hesaplarına aktarılarak, sistem içerisinde yer alan vatandaşların emeklilikleri süresince bir başka gelir ve tasarruf bilincine sahip olmaları hedeflenmektedir.

Öte yandan, günümüzde isteyerek veya zorunlu olarak uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne giriş sürecinden sonra bazı kişiler bu katılımı iptal etmek ve sistemden ayrılmak isteyebilmektedir. Vatandaşlar Bireysel Emeklilik Sistemine zorunlu katılım sırasında maaşlarından herhangi bir kesinti istemedikleri için hak ettikleri maaşın tamamını banka hesaplarına talep ederek BES'ten çıkmak isteyebilirler. Bireysel Emeklilik Sistemine gönüllü olarak katılan vatandaşlar, sistemin ekonomik olmadığını düşündükleri için veya farklı nedenlerle sistemden ayrılmayı tercih edebilirler.

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne giren her vatandaş, bu sistemden çok kolay bir şekilde ayrılma ve ayrılma hakkına sahiptir. Bireysel Emeklilik Sistemine zorunlu katılım söz konusu ise, sistemden ayrılmak isteyen vatandaşın, iade sırasında herhangi bir kesinti yaşamaması için sözleşmenin aktif olduğu tarihten itibaren iki ay içinde iptal başvurusunda bulunması gerekmektedir. Aradan iki aydan fazla zaman geçmişse, iptal durumunda katılım ücreti veya aidat adı altında bazı ücretler kesilmektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi'nden çıkış yapmak isteyen vatandaşlar da ne kadar kesinti ile karşılaşacaklarını öğrenme hakkına sahiptir. İki ay önce yapılmış olan iptal başvurularında ise maaşta yapılan kesintilerin transferi ile sistemde biriken paralar kuruş olarak vatandaşa geri ödeniyor.

Akbank Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Akbank bünyesinde Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılan vatandaşlar, bu bankanın iştiraklerinden biri olan AvivaSA kapsamında katılımcı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bireysel emeklilik işlemlerinde Akbank'ın yanı sıra AvivaSA'nın iletişim kanalları da müşterilere açıktır. Akbank BES'i iptal etmek isteyen bir katılımcı için birden fazla yöntem bulunmaktadır ve bu yöntemlerden yalnızca birinin tercih edilmesi Bireysel Emeklilik Sistemi iptal edilebilir ve katılımdan cayma hakkının kullanılması sonucunda sisteme aktarılan para talep edilebilir.

·         Şubeden BES Nasıl İptal Edilir?

Akbank BES otomatik katılım iptali veya isteğe bağlı para çekme işlemleri bankanın kendi şubeleri veya AvivaSA şubeleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi'nden çıkmak için AvivaSA veya Akbank şubelerine giden müşteri, yanında bir nüfus cüzdanı veya nüfus cüzdanı yerine geçecek resmi bir belgeye sahip olmalıdır. Bu belgenin olmaması durumunda işlemler gerçekleştirilemeyebilir veya işlemler sırasında bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Şubeye giden müşteri, Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ayrılmak istediğini yetkili personele bildirir ve ardından görevli personel, BES'in iptali için müşteriye bir dilekçe veya doldurulması gereken bir form verir. Bu belgedeki boşlukları müşteri doldurur ve taraflar kendilerine ayrılmış alanları imzaladıktan sonra başvuru işleme alınır.

Banka veya sigorta şirketinin, hesapta biriken paranın müşteriye iade edilebilmesi için, işleme alınan başvuru süreci sonuçlanıp bireysel emeklilik iptali gerçekleştikten sonra 10 iş gününe kadar süre tanınır. Kurum, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken tutarın iadesi için en geç 10 iş günü içinde müşterinin maaş hesabına ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu süre içerisinde ödeme yapılmaması durumunda müşteri kurum ile iletişime geçerek konu ile ilgili bilgi almalıdır.

·         Telefondan BES Nasıl İptal Edilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne zorunlu veya gönüllü olarak katılan bir vatandaşın bu sistemden çıkış yapmasının bir diğer yolu da çağrı merkezini aramayarak üyeliğinin iptalini talep etmektir. AvivaSA'daki bireysel emeklilik hesabınızı kapatmak ve birikimlerinizi geri almak istiyorsanız 444-11-11 numaralı çağrı merkezini arayarak müşteri temsilcisi ile görüşebilirsiniz.

Akbank BES telefon hattını aradıktan sonra çağrı merkezindeki görevliler iptal işleminin yapılabilmesi için size bazı sorular sorabilir. Bu sorularda sizden istenen kimlik bilgilerini sağladıktan sonra başvurunuz işleme alınır ve bireysel sistemden çıkış talebiniz en geç 10 iş günü sonunda sonuçlandırılır ve sistemde biriken paralar hesabınıza iade edilir. .

  • Siteden BES Nasıl İptal Edilir?
    Akbank ile birlikte faaliyet gösteren sigorta ve bireysel emeklilik şirketi AvivaSA'nın resmi internet sitesi üzerinden de BES iptaline ilişkin işlemler gerçekleştirilebilmektedir.

Akbank bireysel emeklilik hesabınızı iptal etmek istiyorsanız, öncelikle bu bölümün alt kısmındaki bağlantıya tıklayın ve AvivaSA'nın resmi internet sitesine gidin.

AvivaSA web sitesini açtıktan sonra karşınıza çıkan sayfanın sağ üst kısmında yer alan “online işlemler” yazısına tıklayınız.

Bu makaleye tıkladıktan sonra bir alt menü görünecektir. Bireysel Emeklilik Sistemi'ne otomatik katılım ile dahil olan bir kullanıcı iseniz bu alt menüde yer alan "Tek Tıkla Otomatik Katılım" bölümünün yanındaki "çalışan girişi" yazısına tıklayabilirsiniz. Sisteme gönüllü olarak katıldıysanız, menünün üst kısmındaki "Tek Tıkla Bireysel" düğmesine basın.

Sisteme giriş yapmak için bir şifreye ihtiyacınız var. Bunun için cep telefonu numaranızın son dört hanesini ve T.C. karşınıza çıkan sayfada uygun yerlere Kimlik numaranızı yazın. Ardından "Şifre Al" düğmesini tıklayın.

Bu butona tıkladıktan sonra cep telefonunuza bir şifre gönderilecektir. Gelen şifreyi ekrandaki ilgili alana giriniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra sitede yer alan talimatları takip ederek cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.

·         Mobil Uygulama İle BES Nasıl İptal Edilir?

Akbank bireysel emeklilik müşterileri, AvivaSA'nın mobil uygulaması ile iptal işlemi gerçekleştirebilmektedir. Bunun için App Store'dan iOS uyumlu AvivaSA uygulamasını veya Google Play Store'dan Android uyumlu Android uygulamasını cihazınıza yükledikten sonra sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.

Kişisel bilgileriniz ve cep telefonunuza gönderilen güvenlik kodu ile sisteme giriş yaptıktan sonra bireysel emeklilik hesabınızı iptal ettirebilir ve sistemdeki yönergeleri takip ederek toplanan para size iade edilir.

Kanaatimizce son dönemde hükümetin yaptığı yanlış uygulamaların başında otomatik bireysel emeklilik sistemi gelmektedir. Bu sistemle Bireysel Emeklilik Hesabı'na yatırılan paranın %25'i her ay devlet tarafından "katkı payı" olarak yatırılır ancak bu parayı alabilmek için kişinin emeklilik yaşının "emekli" olmasını beklemesi gerekir. Otomatik bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız aşağıdaki iptal kanallarından Akbank ile iletişime geçebilir, sözleşmenizi hemen iptal edebilir ve paranızı hesabınıza iade edebilirsiniz.

Akbank şubeleri: Akbank Avivasa bireysel emeklilik iptalinizi kimlik belgeniz ile birlikte size en yakın Akbank şubesine giderek gerçekleştirebilirsiniz. Akbank şubesinden BES iptal dilekçesini doldurduktan sonra paranız 14 gün içinde hesabınıza otomatik olarak yatırılacaktır.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden çıkmak istiyorsanız çıkış tarihiniz 2 ayı geçmemiş ise yani 3. ayınız emeklilik sistemi hesabına yatmamışsa kesinti yapılmaz. Ancak aradan 2 ay geçtikten sonra sözleşmeyi iptal etmek isteyenlerden giriş ücreti ve fon giderleri gibi kesintiler yapılacaktır. Ayrıca Akbank emeklilik iptal talebinizi yukarıdaki kanallardan bankaya iletebilir, otomatik BES'ten hemen çıkarak paranızı geri alabilirsiniz.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }