Düzce Akçakoca ilçesinde muhtarların çağrısı ile siyasi partiler ve STK’lar altın arama faaliyetlerine karşı çıkmak için toplantı düzenledi. Esentepe’deki Akçakoca Kahvecisi’nde muhtarların çağrısıyla düzenlenen toplantıya muhtarlar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından 23 kişi katıldı. Kaplandede Dağı ve çevresindeki su havzasında verilen maden arama izinlerinin iptali için mücadele etmek isteyen bölge halkı ortak çağrı kararı aldı.

Toplantı sonunda, bir dizi eylemlerin planlanması için ortak bir platform oluşturulmasına ve bu platform aracılığıyla partilere, STK’lara ve halka çağrıların yapılmasına karar verildi. Özellikle Kaplandede Dağı’ndan başlayan ve su kaynaklarına kadar uzanan bölgeyi risk altına alacak olan maden arama izinlerinin iptali için mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Katılımcılar, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak’ın bu projenin durdurulması için mücadeleye dahil olmasını talep etti. Ayrıca, barajın devreye girmesinden sonra Melen Çayı’ndan su alacak olan İSKİ’nin, Melen Havzası Hükümleri uyarınca hukuki mücadeleye katılması gerektiği belirtildi. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bu mücadelede öne çıkmasının çok önemli olduğu ifade edildi.

DÜZCE-ZONGULDAK BÖLGESİ SİYANÜR İLE ALTIN ARAYAN ŞİRKETLERİN HEDEFİNDE!
Akçakoca’nın yanı sıra Çilimli, Yığılca ve Düzce Merkez ilçelerinin de bu durumdan en çok zarar görecek yerler arasında olduğu belirtildi. Akçakoca ve Batı Karadeniz Bölgesi, siyanür ile altın arayan şirketlerin hedefinde bulunuyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 28 Mayıs 2024 tarihinde Yozgat Ticaret Siciline kayıtlı İstanbul merkezli OVA Gıda ve Enerji A.Ş’ye altın ve bakır arama ruhsatı verildi.

Toplantıda, maden arama izinlerinin iptali için hukuki süreç başta olmak üzere bir dizi etkinlik yapılacağı açıklandı. Katılımcılar, Akçakoca’nın doğasını ve su kaynaklarını korumak için kararlı olduklarını belirtti.

Yapılan bilgilendirme toplantısında şu ifadelere yer verildi

“Zonguldak ilinin Devrek ilçesi, maden sahası ilan edilmiş. MTA tarafından yapılan aramalar sonucunda altın ve bakır rezervi belirlenmiş. 2020 yılında Enerji Bakanlığı bu bölgeyi altın çıkarmak için ihaleye çıkarmıştı. İhale bilinmeyen bir sebeple iptal edildi.

Sesli, yürütmeyi durdurma davası açtı Sesli, yürütmeyi durdurma davası açtı

Zonguldak ilinin Alaplı ilçesi, Aşağı Dağ Köyü bölgesinde, Kanadalı şirket Centerra Gold altın aramaya başlamıştı. Kamuoyunun tepkisini çekmemek için Kayseri merkezli Öksüt adlı bir şirketi yasal muhatap olarak resmi makamlara sunmuş, yöre halkı ve çevrecilerin çalışması sonucunda arama yapan şirketin Centerra Gold olduğu ortaya çıkmıştı.

Aşağı Dağ Köyü’nde, yöre halkının ve “Çevre Gönüllüleri”nin mücadelesi artan bir şevkle devam etmişti. Sondaj kuyularına yol açmak için beş bin civarında ağaç kesilmişti. Köyün gençleri ormanlık alanda sondaj kuyuları ve şirketi taciz ettikleri iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltı nedenine halk karakol önünde toplu tepki gösterince gençler serbest bırakılmıştı.

Zonguldak ili, Alaplı ilçesi, Gümeli beldesinde, 2019-2020 yıllarında MTA (Maden Teknik Arama) Gümeli beldesinde tarihi ormanlar içinde taşeron şirket aracılığı ile altın aramak için sondaj kuyuları açmıştı. 4115 yaşında olan dünyanın en yaşlı ağaçlarından biri olan tarihi porsuk ağacı ve tarihi ormanlarda altın aramıştı. Altın arama süreci boyunca belde halkı ve bölgedeki “Çevre Gönüllüleri” çeşitli protestolar ve eylemler gerçekleştirmişti. Akıllarda kalan en büyük eylem ise yöre halkının toplu halde (yaklaşık 2000 kişi) altın madeni aranan bölgeye yürüyerek piknik yapmaya gitmeleri olmuştu.

Piknikle sonlandırılan yürüyüş sonrasında, beldeden 9 kişi ve “Çevre Gönüllüleri”nin sözcüsü hakkında dava açılmıştı. Altın arama sonuçları ve diğer gelişmeler ile ilgili MTA ve Centerra Gold kamuoyuna hiçbir açıklamada bulunmamıştı. Altın arama çalışmaları hakkındaki bilgiler ancak gayri resmi yollardan öğrenilmişti.

Düzce’nin Yığılca ilçesi sınırları içinde MTA’nın yayınladığı bilgilere göre altın ve bakır rezervleri bulunmaktadır. Akçakoca, Yığılca, Devrek, Alaplı, Kocaali farklı illerin sınırları içinde olsalar bile coğrafi olarak çok yakın bölgelerdir. Kuş uçumu mesafe ile bağlı bulundukları illerden bazıları birbirine çok yakındır. Melen Çayı’nın çıkış noktası, porsuk ağacının olduğu bölgeye yakın bir mesafededir. Bilindiği gibi Melen Çayı, İstanbul ilinin su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor.

İÇME SULARI TEHLİKEDE

Altın arama çalışmalarına büyük kolaylık sağlayacak orman için yol çalışmaları ise bitirildi. Yolların bitirilmiş olması altın arama faaliyetlerinin hızlı bir tempoyla yapılacağına işaret ediyor. Yol yapım çalışmaları dışında da binlerce ağaç kesilecek. Bilindiği gibi daha önce Alaplı köylerinde de aynı süreç işlemişti.

Altın arama çalışmaları Akçakoca’nın içme suyu rezervi için büyük tehlike arz ediyor. Altın arama çalışmaları daha sonra siyanürle maden ayrıştırmaya dönüştüğünde çevreye verilecek zarar sadece Akçakoca ile kalmayacak, Düzce, İstanbul ve yakın çevre büyük tehlike altında kalacak. Olası bir siyanür kazasında 20 milyon insanın etkileneceği açık ve nettir. Unutulmaması gereken diğer bir husus da siyanürle altın aranan bölgelerdeki kanserden ölenlerin sayısının anormal şekilde arttığıdır.

Telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açacak altın arama ve altın madeni ayrıştırma çalışmalarına dur demek hepimiz için bir insanlık ve yurttaşlık görevidir.”

Editör: U. G.