Oruç Reis Araştırma Gemisi yolculuğa hazır! Oruç Reis Araştırma Gemisi yolculuğa hazır!

Soma’da 200 kişiyle miting yapan Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul’un konuşmasında Zonguldak ve TTK’ya karşı tepki çeken sözleri tepki gördü. Akçul, “Bazı belirsizlikler nedeniyle firmalar da ne yapacaklarını bilememekte. İşçiler olarak işverenlerle aynı gemideyiz ve her durumda bu gemiyi yürütmek zorundayız. Bu geminin karaya oturmaması için de ithal kömür lobilerine karşı mücadele etmek ve yerli üretimimize sahip çıkmak durumundayız. Maden işçisinin ekmek teknesi, maden işletmeleridir ve biz de ekmek teknemize sahip çıkmak için buradayız.” diye konuştu.

TEPKİ ÇEKEN SÖZLER
İthal kömürün firmaları zora soktuğunu ifade eden Akçul, “TKİ-Torku arasındaki termik kömür tedarik anlaşması şartlarının yerine getirilmemesi de ihalelerde yarışarak TKİ'den iş alan ve buna göre santrale kömür veren firmaları zora sokmaktadır. Bu durum çalışanlarımıza toplu sözleşmelerden kaynaklı, haklarının zamanında ödenememesine de sebebiyet vermektedir. Bir taraftan ithal kömür sebebiyle pazarı daralan, bir taraftan da termik santrallerde yaşanan sorunları devam eden işyerlerinin finansal zorlukları, çalışanlarımızı doğrudan etkilemektedir. Bu sorunlar vakit kaybetmeden çözülmelidir. Zonguldak TTK'da kömür mü üretiliyor da paralarını ödüyorsunuz? Bizler kömür üretiyoruz, o halde bizlerin hakkı niye verilmiyor? Madencilik zor iştir. Özellikle son yıllarda her önüne gelen madenciliğe soyunuyor. Hep söyledik yine söylüyoruz. Bu işi bilenler yapmalıdır.” dedi.
Akçul’un TTK ile sözleri Zonguldak’ta tepkiyle karşılandı. Maden işçilerinin haklarını savunmakla yükümlü sendikanın madencilerinin aldığı ücrete göz diktiğini ifade eden madenciler, Akçul’u özür dilemeye davet etti.

Editör: Tuğçe Atalar