Zonguldak Nostalji sayfası editörü Yüksel Yıldırım, Albert Einstein’in görelilik kuramının ilk dersinin Zonguldak’ta verildiğini kaleme aldı. Yıldırım; “Zonguldak Yüksek Maden Mühendisi Mektebi Türkiye Cumhuriyeti'nin madencilik alanında maden mühendisi yetiştiren ilk yüksekokulu ve Türkiye’de ilk üniversite olma özelliğini de taşır” dedi.

Yıldırım’ın yazısı şu şekilde:

“ALBERT EİNSTEİN’İN GÖRELİLİK KURAMININ İLK DERSİ ZONGULDAK’TA VERİLDİ!

Zonguldak Yüksek Maden Mühendisi Mektebi Türkiye Cumhuriyeti'nin madencilik alanında maden mühendisi yetiştiren ilk yüksekokulu ve Türkiye’de ilk üniversite olma özelliğini de taşır.

Zonguldakspor Sebat Gençlikspor maçı hazırlıklarını sürdürdü! Zonguldakspor Sebat Gençlikspor maçı hazırlıklarını sürdürdü!

Türkiye’deki “Türk Maden Teknik Elemanı” miktarının yetersizliği dikkate alınarak, madenciliğin ihtiyaç duyduğu mühendisleri yetiştirmek üzere kurulan okul, Ekim 1924 günü yapılan açılış töreninin ardından öğretime başlamıştır.

Zonguldak Maden Mühendis Mektebi gelişimini İstanbul Darülfünunu Fen Fakültesi Umumi Fizik (Elektrik Kısmı) müderrisi ve elektrik mühendisi Mehmet Refik ( FENMEN ) Bey'in müdürlüğe atanmasından sonra göstermiştir.

Okulun kuruluşunda, zamanın en gelişmiş okullarından Belçika'nın Mons şehrindeki "Ecole des Mines" örnek alınmıştır.

Mehmet Refik Bey bir yandan havzada çalışan ve özellikle Almanya'da öğrenim görmüş olan maden mühendislerini muallim olarak okula alırken öte yandan da özellikle Belçika'dan sözleşmeli öğretim elemanları getirilmesini sağlamıştır.

1926-1927 döneminde başlayan meslek dersleri (Petrografi, Şimendifer, İşletme, İzabe, Topografya, İnşaat, Arziyat) için Belçika'dan 4 ve Fransızca dersi için İsviçre'den 1 Profesör getirtilerek dersler Fransızca verilmeye başlanmıştır.

Cumhuriyet döneminin bu ilk yüksek öğretim kurumunu, Türkiye açısından örnek teşkil edecek bir mühendislik okulu haline getiren Mehmet Refik FENMEN’dir. 1928 yılında Havzayı Fahmiye (Kömür Havzası) Umum Müdürlüğü’ne de getirilmesi, okulun uygulamayla iç içe maden mühendisleri yetiştirmesine büyük katkıda bulunmuştur.

Mehmet Refik Fenmen’in Darülfünun’da olduğu gibi, Zonguldak’ta da EİNSTEİN’IN GÖRELİLİK KURAMININ derslerde okutulmasını sağlamış olmasıdır. 1931 tarihli Zonguldak “Maadin ve Sanayi Mühendisi Mektebi-Talebe Rehberi”ne göre, 2. sınıfta okutulan “Hareket ve Kuvvaniyet” dersi bünyesinde “Hususî ve Umumî İzafiyet Nazariyesi”ne yani özel ve genel görelilik kuramına yer verilmiştir.”

Editör: Şeyma Kaya