Acı haber 40 gün sonra geldi! Gülten Alanko hayatını kaybetti! Acı haber 40 gün sonra geldi! Gülten Alanko hayatını kaybetti!

Çaycuma’da 5 yıl önce boşanan ve nafaka borcu yüzünden anlaşma sağlayamayan Mehmet Bayrak isimli şahıs avukatlık bürosunu basıp Av. Ayşegül Özcan ve Av. Beyza Nur Özmekik’e yakma girişiminde bulunmuştu. Olayın ardından Mehmet Bayrak çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Konu ile ilgili Zonguldak Barosu yaptığı açıklamada; "Avukata yönelik şiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeşleştirilmeleri veya savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır" ifadelerine yer verildi.

Zonguldak Barosu’nun konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:

“24/06/2024 tarihinde Çaycuma ilçemizde meslektaşlarımız AV.Ayşegül Özcan ve Beyza Nur Özmekik’in bürosuna giderek benzin dökerek yakma girişiminde bulunan ve  öldürmeye teşebbüs eden şüpheli hakkında Çaycuma Sulh Ceza hakimliği tarafından tutuklama kararı verilmiştir.

Avukatlar dosyanın tarafı değil vatandaşın temsilcisidir; vekildir. Avukatın görevi müvekkilinin haklarını korumaktır.

Avukata yönelik şiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeşleştirilmeleri veya savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır.

Avukata saldırma pervasızlığını gösteren saldırganlar bu cüreti, mesleğin itibarsızlaştırılması çabasından ve cezasızlık politikalarından alıyorlar. İnfaz kanunlarında yapılan değişiklikler, cezasızlık politikalarını daha da derinleştiriyor.

Zonguldak Barosu olarak meslektaşlarımızla dayanışma içinde hukuki süreci takip edeceğimizi, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu, şiddetin ve baskının avukatları yıldırmayacağını, avukatların görevlerini yapmaktan geri durdurmayacağını ve şiddete teslim olmayacağımızı kamuoyuna duyururuz.”

Editör: Şeyma Kaya