Zonguldak’ta etkisini gösteren sağanak yağış, kentte olumsuzluklara neden oldu. Yapılan uyarılara rağmen yeterli tedbirlerin alınmaması sokaklarda vatandaşlara, trafikte ise sürücülere zor anlar yaşattı.

Sağanak yağışın ardından Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş, altyapı sorununu kaleme aldı. Baltaş; “Bırakın kenar mahallelerini, kent merkezinde hala alt yapı sorunlarının çözülemediği ortaya çıkmaktadır. Kenti yönetenlerin soruna çözüm getirmelerini kaderimize razı olarak çaresizce bekliyoruz” dedi.

Baltaş’ın sosyal medya hesabındaki paylaşımı şu şekilde:

“Zonguldak’ın mekânsal gelişiminde, içinde bulunduğu coğrafya ve endüstri kenti olmasının önemli bir rolü vardır. Ülkemizin en çok yağış alan illerinden birisi olan ilimizin topoğrafik özellikler nedeniyle çok dar bir alanda kurulduğu ve bu durum yeterince değerlendirilmeyerek günümüze kadar plansız yapılaşmaya gidildiği, meteorolojik olayların arttığı ve belirli bir seviyeye ulaştığı zamanda kendini daha çok göstermektedir.

 “BIRAKIN KENAR MAHALLEYİ, KENT MERKEZİ SULAR ALTINDA”

Böyle durumlarda bırakın kenar mahallelerini, kent merkezinde hala alt yapı sorunlarının çözülemediği ortaya çıkmaktadır. Sular en yakın noktalarda bulunan mazgallar yerine binaların arasından, sokaklardan, caddelerden adeta bir su toplanma havzası gibi kent merkezinden geçen derelere bazen de zemin seviyesinin altında bulunan binalara akmaktadır. Sular akmakla kalmayıp taşıdığı malzemeleri de söz konusu alanlara taşımaktadır.

Mekânsal darlık nedeniyle günün belirli saatlerinde trafik sıkışıklığının yaşandığı kentte meteorolojik olayların arttığı zamanlarda da trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır. Zonguldak’ta şehrin etrafında bulunan yerleşim alanlarına ulaşacak alternatif yol güzergâhlarının bulunmayışı böyle zamanlarda trafik sorunlarının yaşanmaya devam edeceğinin de bir göstergesidir.

Zonguldak İncivez sular altında! Muhtar böyle isyan etti! Zonguldak İncivez sular altında! Muhtar böyle isyan etti!

 “KADERİMİZE RAZI ÇARESİZCE BEKLİYORUZ”

Bütün bunlar yaşanırken alternatif yol güzergâhlarının oluşturulması için bir çaba da görülmemektedir. Kent sakinleri olarak, kenti yönetenlerin soruna çözüm getirmelerini kaderimize razı olarak çaresizce bekliyoruz. Bugüne kadar yaşadığımız deneyimleri göz önüne aldığımızda, ilimizin doğasının kendisiyle uyumlu olmayan yapılaşmaların bedelini zaman içinde mutlaka ödettiğini artık öğrenmiş olmamız gerekiyor.”

Editör: Şeyma Kaya