SAĞLIK

Baş Ağrısı Nasıl Geçer? 5 Dakikada Öğren

Abone Ol

Baş ağrıları birincil baş ağrıları ve ikincil baş ağrıları olmak üzere iki ana grupta incelenir. Birincil baş ağrıları, başka sağlık sorunlarının yokluğunda gelişen baş ağrısı türleridir. Küme baş ağrıları, gerilim baş ağrıları veya migren birincil baş ağrılarına örnektir. İkincil baş ağrısı, başka bir tıbbi durumun neden olduğu bir baş ağrısı türüdür.

Sekonder baş ağrısı örnekleri arasında serebrovasküler hastalık, beyin tümörü, menenjit, hipertansiyon, göz hastalığı, sinir sistemi hastalığı, enfeksiyon ve sinüzite bağlı baş ağrısı yer alır. Bu nedenle, baş ağrısının gelişiminde çeşitli faktörler rol oynar. Bazı durumlarda baş ağrıları felç, ensefalit veya Covid-19 semptomları olarak da görülebilir, ortaya çıkarsa en kısa zamanda bir nöroloji uzmanına başvurmalısınız. Hayatınızda yaşadığınız en kötü baş ağrılarından birine sahipseniz veya ağrı azalmak yerine şiddetleniyorsa, hemen bir ambulans çağırmalısınız.

Baş Ağrısı Nedenleri

Baş ağrısının nedeni, baş ağrısının tipine bağlıdır. Migren ve küme baş ağrıları gibi birincil baş ağrıları genetik olarak kalıtsaldır ve çevresel faktörler ağrıya neden olabilir. Serebral vazodilatasyon ve hormonal değişikliklerle kendini gösteren bu ağrı türlerinin nedenlerinden bahsedebilmek için öncelikle ağrının tipini belirlemek gerekir.

Yani kişiye teşhis konulmalıdır. Sekonder baş ağrılarında ağrının nedeni başka bir sağlık sorunudur. Bu nedenle ikincil baş ağrılarının nedenlerini açıklayabilmek için fokal hastalıkların neler olduğunu bilmek gerekir. İkincil baş ağrıları basit bir enfeksiyondan veya bir tümörün varlığından kaynaklanabilir. Hamilelik baş ağrıları özellikle hamileliğin ilk üç ayında sık görülür. Baş ağrısı şikayeti olan anne adaylarına bol su içmeleri ve doktorlarına danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamaları tavsiye edilir.

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş ağrıları için bol su içilmesi ve duş alınması önerilir. Nemli bir bezle baş bölgesine kompres uygulanabilir. Bölgenin sık sık havalandırılması da baş ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Baş ağrısı olan kişiler sigara ve alkol kullanmamalıdır. Baş ağrısı ilacı almadan önce doktorunuza danışın ve ağrının tipine göre etkili bir ilaç alın.

Baş Ağrısı Nasıl Oluşur?

Bir kişi baş ağrısı ile başvurduğunda, doktor önce tıbbi öykü alır ve testler yapar. Gerekirse teşhis testleri ve radyografik görüntüleme talep edebilir. Elde edilen bulgulara göre baş ağrısının tipi belirlenir ve teşhis konur. Baş ağrısı genellikle ilaçla tedavi edilir. Bununla birlikte, migren tipine bağlıdır. Örneğin botulinum toksini kronik migren için kullanılabilir.

Daha önce olmayan bir baş ağrısı veya ani bir baş ağrısı gibi ek semptomlar varsa, ağrı giderek kötüleşebilir, tedaviye yanıtsız hale gelebilir ve ağrıya eşlik eden başka nörolojik bulgular, bulanık görme, tek taraflı ağrı olabilir. Halsizlik, kafa karışıklığı, bayılma, konuşma sorunları ve dengesizlik gibi durumlarda acil servislere hemen başvurulmalıdır. Bu tür eşlik eden bulgular, baş ağrısının başka bir nörolojik bozukluktan kaynaklanabileceğini göstermektedir. Baş ağrınız varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidip fizik muayene olabilirsiniz.

Migren atağı olduğunuzda alnınıza soğuk pres uygulayabilirsiniz. Alnınıza bir havlu veya bir torba dondurucu yastığı koyabilirsiniz. Kafaya buz paketleri uygulamak da migren ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Başınıza 15 dakika buz torbası uygulayıp dinlendirerek işleme devam edebilirsiniz.

Germe, yoga, meditasyon veya kas gevşemesi de baş ağrıları ve diğer ağrı türleri için yardımcı olabilir. Birkaç dakikalık boyun masajı, stresin neden olduğu gerilim tipi baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak almanız da çok önemlidir. Bunun dışında eczanelerden satın alınabilecek reçetesiz baş ağrıları için ağrı kesiciler de kullanabilirsiniz.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }