SAĞLIK

Bebe Bisküvileri Yararlı Mı Yoksa Zararlı Mı?

Abone Ol

Yemek hazırlamaya fırsat bulunamayan günlerde alternatif olarak tüketilen bebe bisküvileri çocukların tüketimine uygun olarak üretilmiş olsalar bile içeriklerinde çok fazla katkı maddesi bulunmaktadır. Daha uzun raf ömrüne sahip olması için içine eklenen katkı maddeleri bu işlenmiş hazır gıdayı bazen zararlı bir hale getirebilmektedir.

Bebe Bisküvileri Ne İçerir?

  Bebe bisküvilerine üretim esnasında şeker, palm ve diğer trans yağlar, glutenli buğday unu, süt tozu, nişasta, kıvam arttırıcılar ve aroma verici maddeler eklenmektedir. Yiyecekler çoklu doymamış yağlarla üretildiklerinde ömürleri kısa olmaktadır.

Bu nedenle fabrikalarda palm yağı veya diğer doymuş yağlar kullanılır. Doymuş yağlar erken yaşlarda belirti vermese de ileride kanda trigliserid ve kolesterolü arttırarak birçok kalp damar hastalığına neden olabilmektedir. Hazır gıdalarda doğal şeker pancarı şekeri yerine daha ucuz olması nedeniyle fruktoz şurubu kullanılır. Fruktoz şurubu aşırı hızlı sindirilmesi nedeniyle vücudun kalori ve insülin dengesini bozabilmektedir.

Ayrıca plansız bir şekilde verilen yüksek şeker sağlıklı karbonhidratlardan olmadığı için diyabet hastalığına temel oluşturmaktadır. Bebe bisküvilerinde gerçek süt yerine süt tozu kullanılmaktadır. Süt tozu sütten yapılmış olsada biyoyararlınım düzeyi doğal süt gibi yüksek değildir.

Bebe Bisküvileri Kilo Aldırır Mı?

  Bebe bisküvileri aşırı zayıf kişiler tarafından yüksek kalorisi nedeniyle kilo aldırıcı ek gıda olarak bazen tüketilmektedir. 100 gram bebe bisküvisi markasına göre ortalama 450 kalori besin değeri içermektedir. Bu düzey hızlı kilo almak isteyenler için bayağı iyidir. Yani evet bebe bisküvisi kilo aldırır ama hazır gıdalar maalesef sağlıklı kilo aldırmazlar.

Çocuk yada yetişkin her insan önce doğal besinlerle kilo almaya çalışmalıdır. Çünkü yukarıda belirttiğimiz sağlıksız karbonhidrat ve yağ kaynakları vücudun kas kütlesi yerine yağ kütlesi oluşturarak kilo almasına neden olur. Ayrıca bebe bisküvisinde %63 karbonhidrat, %32 yağ bulunmasına karşın sadece %5 protein bulunmaktadır. Protein düzeyi sağlıklı gelişim için gerekli olanın çok altındadır.

Bebe Bisküvilerinin Yararları Nelerdir?

  Bir ürün için tamamen zararlı demek haksız eleştiri olacaktır çünkü bebe bisküvileri yararları nedeniyle de bazen doktor veya diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Aşırı zayıf olan kişilerde kilo artışı için önerilmektedir. İçeriğinde yüksek lif oranı bulunmasından dolayı bebeklerin sindirim ve gaz problemi yaşama riskini azaltmaktadır.

Bebe bisküvileri süt yada yoğurtla karıştırılıp yedirildiği için çocukların kalsiyum ve protein ihtiyacının bir nebze karşılanmasına katkı sağlamaktadır. Birçok bebe bisküvisi üreticisi firmalar ürünlerine vitamin ve mineral takviyesi eklemektedir. Bu normal bisküvilerde bulunmayan bir özellik olarak fayda sağlamaktadır.

Bebe Bisküvisi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  Bebe bisküvilerinin paketlerinde üretim teknikleriyle ilgili bilgiler bulunur. İçeriğinde renklendirici olmayan, trans yağ içermeyen, fruktoz şurubu yerine bitkisel doğal glikoz şurubu kullanan markaları tercih etmeye özen gösteriniz.

Evde Bebe Bisküvisi Tarifi

  Hazır gıdalara güvenmeyen ve imkanlar dahilinde tüm gıda ürünlerini evde kendisi hazırlamak isteyen kişilerdenseniz size çocuğunuza güvenle yedirebileceğiniz bebe bisküvisi tarifi paylaşmak istiyoruz.

Malzemeler;

- 2 çay bardağı kadar pirinç unu

- 3 çay bardağı kadar tam buğday unu

- 2 çorba kaşığı taze yoğurt

- 2 çorba kaşığı zeytinyağı

- 2 çorba kaşığı tereyağı

- 1 çay kaşığı karbonat

- 1 tatlı kaşığı sıkma limon suyu

- 1 yumurtanın sarısı

Yapılışı;

Yukarıdaki bütün malzemeleri bir kapta karıştırıp 5 dk boyunca yoğurarak güzel bir hamur kıvamına getirin. Hamurlarınızı şekillendirerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Fırını 180 dereceye ayarladıktan sonra 20 dakika boyunca pişirin. Afiyet olsun.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }