Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın yerinde tespit ve incelemeleri ile Zonguldak Öğretmen evinin arkasında bulunan sahile hafriyat toprağı ile inşaat atıklarının dökülmekte olduğu geçtiğimiz aylarda ortaya çıkmış, Yavuzyılmaz, yaşanan çevre kirliliğini Meclis gündemine taşımıştı.

Milletvekilinin, tahribatın boyutlarının anlaşılması ve çevre kirliliğine neden olan sorumlularla ilgili işlem yapılması adına TBMM Başkanlığına sunmuş olduğu soru önergesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yanıtlandı.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta, Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından bahsi geçen mevkide yoğun denetimlerin gerçekleştirildiği ve Çevre Kanunu ihlal edenlere idari yaptırımların uygulandığı belirtilirken, hafriyat atıklarının taşınması, bertarafı ve depolanması faaliyetlerinde asıl sorumluluğun ilgili belediyede olduğunun altı çizildi.

Konuya ilişkin Zonguldak Belediyesinden alınan bilginin de paylaşıldığı yanıtta; belediyenin Hafriyat Toprağı ve İnşaat Yıkıntı Atıkları için Düzenli Depolama Tesisinin bulunmadığı, kamu ve özel sektör firmalarınca çıkartılan hafriyat atıklarının ise yönetmeliklere aykırı olarak, bölgedeki kıyı oyulmaları ve rehabilitasyon çalışmalarında kullanıldığı belirtildi.

Söz konusu açıklamada, denize boşaltılan hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının,  “Geçici olarak bölgede bulundurulduğu” ifadesi dikkat çekerken, CHP’li Yavuzyılmaz “Bu açıklama ‘geçici olarak doğayı katlettik’ demektir” diyerek şunları söyledi:

“2021 yılı Nisan ayında Milli Egemenlik Caddesi üzerinde konumlu BEÜ Yüzme Havuzu ve Öğretmen evi arkasında bulunan sahile hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının dökülmekte olduğunu yerinde tespit etmiş, yerel yönetimlere gerekli uyarılarda bulunmuş, ardından konuyu Meclis gündemine taşımış ve konunun takipçisi olacağımızı söylemiştik.

Konuyu gündeme taşımamızın ardından bölgeye hafriyat dökümü durduruldu ve TBMM Başkanlığına sunmuş olduğum 12.04.2021 tarihli soru önergesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yanıtlandı.

Bakanlıktan gelen yanıtta özetle; bölgede Çevre Kanunu’nu ihlal edenlere idari yaptırımların uygulandığı ancak hafriyat ve inşaat atıklarının depolama alanlarının belirlenmesi, işletilmesi ve denetlenmesi gibi bütün hususların ilgili belediyelerin sorumluluğunda olduğundan bahsediliyor.

Konu ile ilgili olarak Zonguldak Belediyesinden alınan bilgide ise il genelinde hâlihazırda ‘Hafriyat Toprağı ve İnşaat Yıkıntı Atıkları Düzenli Depolama Tesisi’ bulunmadığı, kamu kuruluşları ile özel sektörün oluşturduğu hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının Öğretmen Evi arkasındaki kıyı oyulmaları için geçici olarak bölgeye konulduğu ifade edilmiştir.

Bu açıklama ‘Geçici olarak doğayı katlettik’ demektir. Ayrıca bölgeye dökülen tonlarca inşaat atığı deniz tarafından emilmiş ve doğayı kirletmek dışında bir işe yaramamıştır.

Hafriyat Toprağı, İnşaat Ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin 13. Maddesinde; “Hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının, üretici ve taşıyanları tarafından belediyelerin veya mahallin en büyük mülki amirinin gösterdiği ve izin verdiği geri kazanım ve depolama tesisleri dışında denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere dökülmesi ve dolgu yapılması yasaktır.” denilmektedir.

Kabahatten büyük gerekçeler ile göz göre göre suç işlenmekte, sahillerimiz, denizlerimiz, kirletilmekte, hafriyatları kestirmeden Zonguldak’ın doğasına dökenlere böylelikle kolaylıklar sağlanmaktadır.

Mazeretlerin ardına sığınılmamalı, hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıkları için uygun depolama tesisi bir an önce kurulmalı, bu atıkların Zonguldak doğasına gelişi güzel salınmasına artık son verilmelidir.

Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”