Bartın'ın Amasra Belediyesi'nin avukatı Berkay Dal, 11 Ocak'ta Zonguldak İdare Mahkemesi'nde Amasra Belediyesi ile ilgili görülen bir dava için belediyenin garajından kendi aracına 24 litre mazot alarak, Zonguldak’a gidip geldi. Olayla ilgili geçen şubat ayında isimsiz mektupla savcılığa ihbar yapıldı. Amasra Cumhuriyet Savcılığı, CHP'li Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve Belediye Avukatı Berkay Dal hakkında soruşturma başlattı. Sonrasında Çakır ve Dal hakkında ‘zimmet’ suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame, Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasına Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve belediye avukatı Berkay Dal katıldı. Duruşmayı CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP İl Başkanı Cem Akyol da takip etti. Amasra Belediyesine ait garajda bulunan akaryakıt defterinde bazı usulsüzlük tespit edildiği belirtilerek, kovuşturmanın genişletilmesi ve Amasra Cumhuriyet Başsavcılığının yeniden akaryakıt defterini incelemesi talep edildi.

Sanık avukatları ise bu durumun usul açısından doğru olmadığını, akaryakıt defterindeki usulsüzlük iddiasının başka bir soruşturma konusu olduğunu ifade etti. Mahkeme heyeti, kovuşturmanın genişletilmesi talebini kabul ederken duruşma ertelendi.

‘HER TÜRLÜ BELGEYİ VERMEYE HAZIRIZ’

Duruşma sonrasında adliye binası önünde açıklama yapan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, “24 litre mazot nedeniyle 5 yıldan 12 yıla kadar zimmet suçlamasıyla yargıladığımız davada bugün bir karar çıkmadı. Aslında biz beraat kararı bekliyorduk. Soruşturmanın Amasra’dan sonra Bartın’dan incelenmesi için bir süre istendiğini söyleyebiliriz. Şu ana kadar her zaman kamu yararını gözettik. Veremeyeceğimiz bir hesap yok. Savcılık makamının bizden isteyeceği bilgi ve belgeleri veririz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Amasra halkının çıkarlarını gözeterek, çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

‘AMASRA HALKININ İRADESİNDEN BİRİLERİ ELİNİ ÇEKSİN’

Ereğli'de olay! Maaşını alamadı! Çatıya çıktı! Ereğli'de olay! Maaşını alamadı! Çatıya çıktı!

Davanın aslında bir zimmet davası olmadığını acziyet davası olduğunu söyleyen CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise şunları söyledi:

“Amasra seçimlerinden sonra sandıkta alamadıklarını Amasra halkının sandıkta göremediği iradeyi yargı yoluyla çeşitli kumpaslarla yapmaya çalışıyorlar. Bu davanın özeti budur, yoksa bir Amasra Belediye Başkanımız, yönetimimiz CHP’li belediyeler olarak şeffaf bir yönetim içerisindeyiz. Devletin müfettişleri belediyeye gelir incelemelerini yapar, gerek varsa gerekli soruşturmayı yapar. Burada ilk duruşmada 24 litre mazot iddiasıyla ilgili yapılan yargılamanın ikinci duruşmasında değiştirilen savcının ardından soruşturmanın genişletilmesi talep edilmiştir. ‘Aslında bugün size beraat veremiyoruz, biraz idare edin’ denilmiştir. Ben şunu söylüyorum, Amasra halkının iradesi üzerinden birileri elini çeksin. Bu davanın, bu duruşmasının ve bu soruşturmanın bu kadar hızlı bir şekilde açılması, bu soruşturmada kimin eli var, bu duruşmada hızlı bir şekilde genişletilmesi kimin elinin olduğu bellidir. Bizim alnımız aktır, buyurun gelin her şey araştırılsın ama hukuk içerisinde, iddianamesi kabul edilmiş belli olan bir konu, bir bakıyoruz, yeni bir savcı gelmiş soruşturmanın genişletilmesini talep ediyor. Sayın savcım şehrimize hoş geldiniz. Şu anda Türkiye en adaletsiz dönemlerinden birini yaşamaktadır. En adaletsiz bir dönemin Adalet Bakanı’na sesleniyorum. ‘Artık Amasra halkının iradesinden elini çek.”

Editör: U. G.