Farabi Kampüsü Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Yılmaz, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali İpek, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Nusret Kaya, Senato Üyeleri, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Çalıştay, vatan uğruna şehit olan ve yerin yüzlerce metre altında hayatını kaybeden maden şehitleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan Maden ve Harita Belgeseli izlendi. Çalıştay, belgeselin ardından açış konseri ile devam etti. Açış konserinin hemen sonrasında açılış konuşmaları yapıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer şu sözleri dile getirdi: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Topraklarımızda gizli olan madenleri, milletimizin hizmetine sunmak, bağımsızlık yolunda attığımız en önemli adımlardan biridir.” Karadeniz’in incisi Zonguldak’ta maden mühendisliği kökeni ile kurulan Üniversitemiz, benimsediği bu düsturla madencilik alanında öncü çalışmalara ve başarılara imza atmaktadır. Nitekim bugün düzenlenen çalıştayımızda hem ekonomik kalkınmada hem de teknolojik ilerlemede Maden Haritacılığı büyük roller üstlenmektedir. Maden Haritacılığı ve Maden Ölçmeleri disiplini sadece kaynakların keşfi ve çıkarılmasıyla sınırlı kalmayıp; aynı zamanda sürdürülebilirlik ve geleceğin teknolojik gereksinimlerine cevap verebilmek adına da önem arz etmektedir. Ülkemizin zengin maden yataklarını ve kaynaklarını bilimsel yöntemlerle, etik çerçevede ve çevreye duyarlı bir şekilde değerlendirmek, akademik camianın önemli bir sorumluluğudur. Bizler de bu sorumlulukla böylesine anlamlı etkinliklerin düzenlenmesine her zaman destek olacağımızı ifade etmek istiyorum. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası iş birliğinde düzenlediğimiz çalıştayın kıymetli paydaşlarımızı ve uzmanları bir araya getirerek yeni iş birliği fırsatların oluşmasına da vesile olacağına canıgönülden inanıyorum. Aynı zamanda çalıştayımızın ülkemizdeki madencilik sektörünün mevcut sorunlarına yeni çözüm yolları geliştirilmesine de fırsat sunmasını temenni ediyorum. Çalıştayın, Karaelmas ile özdeşleşen şehrimiz ile maden mühendisliği alanının şekillenmesinde vizyoner bakışıyla bilim camiasına değer katan Üniversitemize hayırlı olmasını diliyor, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen başta kıymetli paydaşlarımız olmak üzere tüm akademik ve idari personelimiz ile çalıştaya katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen BEUN Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Akçın, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası iş birliğinde düzenlenen etkinliğin maden haritacılığı ve maden ölçmeleri alanında oldukça önemli olduğunu ifade ederek çalıştayın düzenlenmesinde destek veren başta Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Doç. Dr. Akçın’ın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Nusret Kaya, Cumhuriyetin ilk şehri ve enerjinin başkenti olan Zonguldak’ta maden mühendisliği kökleriyle Türkiye’nin yarınlarında önemli akademik başarılar sunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ile BEUN iş birliğinde tertip edilen çalıştayın dijital dünyada yeni bakış açıların kazanılmasıyla kayda değer katkılar sunacağına inandığını belirterek çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Başkan Kaya’nın açılış konuşmasının ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen BEUN Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Topan, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Maden Haritacılığı ve Maden Ölçmeleri çalıştayın önemli başlıklarda gerçekleştirilecek oturumlarla özellikle maden haritacılığı alanında farklı bakış açıları oluşturacağına ve bu bakış açıları etrafında mevcut sorunlara da yeni çözüm yolları üretileceğine inandığını belirtti. Topan sözlerine son vermeden önce çalıştayın düzenlenmesinde destek veren başta BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanlığı ailesi ile tüm akademik ve idari personele teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Prof. Dr. Topan’ın konuşmasının ardından Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali İpek, çalıştayın açılış konuşmanı yapmak üzere kürsüye geldi. 21. yüzyılda madencilik alanında son teknolojik araçlarla yapılan çalışmaların oldukça önemli olduğunu ifade ederek kömürle özdeşleşmiş Türkiye’nin sanayi ve enerji başkenti olan Zonguldak’ta ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenen çalıştayın hem BEUN’a hem de Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanlığına hayırlı olmasını temenni ederek çalıştaya katkı sunan herkese teşekkür ettiğini ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın açılış töreni toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu. “Maden Haritacılığı ve Maden Ölçmeleri” başlıklı çalıştay, 11-12 Nisan tarihlerinde Mühendislik Fakültesinde madencilik, kamuda madencilik, maden haritacılığı, maden haritacılığı uzmanlığı, iş güvenliği, madencilikte coğrafi bilgi sistemlerine yönelik stratejiler gibi farklı başlıklarda düzenlenecek olan oturumlarla devam edecek.