Bilgisayar Donanım Birimleri
-
Anakart
Anakart bilgisayar bileşenlerinin tümünü üzerinde barındıran ve bu parçaların birbirleri ile uyum şekilde çalışmasını sağlayan elektronik bir devredir. Aynı zaman da parçalar arasındaki iletişim de sağlayan anakart içerisinde birçok özellik barındırmaktadır. Anakartın üzerinde bulunan donanım birimleri içerisinde işlemci, ram, ses kartı, ekran kartı, modem, ethernet kartı gibi birçok birim bulunmaktadır. Aynı zaman da üzerinde bulunan soketler sayesinde dış donanımların da bilgisayara bağlanmasını ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Usb portları üzerinden bağladığımız mouse, klavye ve hoparlör gibi daha birçok donanım birimini örnek olarak verebiliriz.
-
İşlemci
İşlemci bir nevi bilgisayarın beyni olarak görev yapmaktadır. Bilgisayar içerisinde gerçekleşen işlemleri yani prosesleri gerçekleştirmekte ve gerekli yerlere gönderen donanım birimi elamanıdır. Proses işlem demek olduğundan dolayı işlemcinin İngilizce adı da processor’dür. Bilgisayar üzerinde gerçekleştirdiğimiz tüm eylemler için işlemciye ihtiyaç duymaktayız. Verileri işleyerek emirlerimizi yerine getiren işlemci bilgisayarın en önemli donanım birimlerinden biridir. Oldukça kısa sürelerde milyonlarca işlemi doğru bir şekilde gerçekleştirebilen işlemciler günümüzde ilerleyen teknoloji ile her geçen gün daha da gelişmektedir. İşlemci tarihine baktığımızda tek bir işlemi gerçekleştirmek için üretilen işlemcileri ve oldukça az sayıda transistör kullanıldığını görebiliriz. Günümüzde ise işlemciler milyonlarca işlemi birkaç saniye içerisinde gerçekleştirebilmekte ve içerlerinde milyonlarca transistörü barındırmaktadır. İşlemciler aynı zaman da bilgisayar dışında da birçok farklı alan içerisinde karşımıza çıkmaktadır.
-
Bellek (RAM)
Bellek bilgisayarımızın geçici hafızasını oluşturan bir donanım birimidir. Ayrıca 3 ana bileşenlerden biri olarak oldukça önemli bir yere sahiptir. Programların çalışması halinde gerekli bilgileri kendi üzerinde depolayarak geçici bir alan görevi görmektedir. Güç kesildiği anda bu bilgiler kaybolmaktadır. Bu sebepten dolayı bilgileri kalıcı olarak saklamak için farklı donanım birimleri kullanılmaktadır.
-
Sabit Disk
Bilgisayarın içerisinde bilgi depolamamızı sağlayan ve bellekten farklı olarak güç kesilse bile bilgilerin kaybolmadığı bir donanım birimidir. Birçok farklı özelliğe sahip olan sabit diskler bulunmaktadır. Bu disklerin özellikleri konusunda hızları, boyutları ve kapasiteleri değişiklik göstermektedir. Sabit disklerin hızları içerisinde bulunan mekanik diskin dönme hızı ile orantılıdır. 5400 rpm ve 7200 rpm olarak karşımıza çıkan disklerin bir dakikada kaç tam tur dönüş yaptığını bu şekilde öğrenebiliriz.
Hard disk olarak da bildiğimiz sabit diskler gün geçtikçe çok daha fazla kapasiteye sahip şekilde üretilmektedirler. Ram’e kıyasla çok daha büyük bir kapasiteye sahip olan bu sabit diskler içerisine istediğiniz bilgiyi kaydedebilmek mümkündür.
-
Ekran Kartı
Ekran kartı bilgisayar içerisinde bulunan oldukça önemli bileşenlerden biridir. Oldukça önemli bir göreve sahip olan bu donanım birimi diğer birimlerden aldığı bilgileri anakart aracılığı ile toplayarak gerekli dönüşüm ve işlemlerden sonra monitöre aktarmaktadır. Görüntü işlemesi yaparak lcd paneller üzerinde kullandığımız ekranın oluşmasını sağlamak başlıca görevlerinden biridir. PCI Express slotu üzerine takılan bu kart anakarta direk olarak bağlanmaktadır. Gelişmiş ve fazla güce ihtiyaç duyan ekran kartları güç kaynağından ek bir 6 pinlik kablo ile takviye görmektedir. Ekran kartının bağlı olduğu soket diğer işlem birimlerine kıyasla çok daha gelişmiştir ve hızlı veri aktarımı sağlamaktadır. Veri transferi açısından oldukça hızlı bir işlem gerçekleştirmektedir. Ekran kartı üzerinde işlemciye benzer özellikte bir GPU bulunmaktadır. Aynı zaman da kendi belleğine sahip olan ekran kartları RAM’e kıyasla çok daha hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Bu bellekler oldukça hızlı çalışırken ufak kapasitelere sahiptirler. Bu belleklere VRAM denmektedir. Ekran kartı belleği işlemci ile birlikte çalışarak gerekli olan geçici depolama alanını oluşturmaktadır. Bu sayede bilgisayarın kendi belleğine gerek duymadan ekran kartları çalışabilmektedir.