İlk kripto para birimi olan Bitcoin’in değeri, ortaya çıktığı günden bu yana birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermiştir. 2010 yılında 0,06 dolar seviyesinde işlem gören BTC, günümüzde 70.000 dolar seviyelerine kadar yükselmiştir. Fiyatları etkileyen unsurlar arasında ise arz-talep, blokzincir ödülleri, işlem gördüğü borsalar ve satışını etkileyen düzenlemeler yer alır. Bununla birlikte siyasi ve ekonomik gelişmelerin, güncel olayların ve yerel regülasyonların da Bitcoin fiyatlarını etkilediği görülmüştür. Günümüzde en değerli kripto para birimi olmasından dolayı “dijital altın” olarak nitelendirilen BTC, birçok ülkede yasal hale gelmesiyle birlikte değerini daha da artırmıştır

Bitcoin’in Pazardaki Gelişimi ve Küresel Etkileri

Bitcoin’in ortaya çıktığı ilk yıllarda BTC elde etmek için madencilik dışında tercih edilebilecek fazla seçenek yoktu. 2013 yılında kripto para borsalarının gelişmesiyle birlikte BTC değeri, ilk kez 100 dolar seviyesine yükseldi. Yine de bu dönemde Bitcoin ticareti yapılabilecek borsa sayısı az olduğu için analistler, yükselişin Kıbrıs’ta yaşanan olaylardan kaynaklı olabileceğini ifade etti.

Benzer bir senaryo, 2017 yılında Bitcoin’in 10.000 dolara yükselmesiyle yaşandı. Yıl boyunca istikrarlı bir şekilde yükselen BTC, Kasım ayı sona ererken önemli bir artış yaşadı. Bu yükselmenin finansal türev borsası operatörü CME Group tarafından BTC vadeli işlem piyasası başlatacağının duyurulmasından dolayı yaşandığı öngörüldü.

2021 yılında, çok uluslu şirketler de dahil olmak üzere dünyanın hemen her yerinde kabul görmeye başlayan BTC, iki kez 60.000 dolar bariyerini aştı. Aynı yıl Tesla ve MicroStrategy gibi şirketlerin milyarlarca dolar değerinde Bitcoin alması, kripto paraya yapılan kurumsal yatırımları büyük ölçüde artırdı.

Bitcoin Tarihinde Öne Çıkan Anlar

Bitcoin, 2024 yılında yeni rekoru ve eski Kripto Kralı olarak bilinen Sam Bankman Fried’in almış olduğu cezayla gündeme gelmiştir. Bunun yanı sıra 2008’de piyasaya çıktığı günden bu yana çok tartışılan kripto para biriminin dünya çapında tanınır hale gelmesini sağlayan gelişmelerden şu şekilde bahsedilebilir:

  • Bitcoin’i kimin yarattığı hakkında net bir bilgi bulunmaz. Gerçek ismi ya da lakabı Satoshi Nakamoto olan bir kişinin veya grubun bu kripto para biriminin kurucusu olduğuna dair iddialar vardır. Bitcoin’in internet üzerinden e-posta gönderir gibi kullanıcılar arası para transferine olanak sağlayacağının anlatılması, gözleri kripto para birimine çevirmiştir.

  • 22 Mayıs 2010 tarihinde Bitcoin ile yapılan ilk ticaret gerçekleşmiştir. Bir kişi, o sırada vakit geçirdiği kripto forumunda kendisine iki pizza gönderecek kişiye 41 dolarlık Bitcoin vereceğini söyledi. Söz konusu teklif kabul edildi ve bu olay, internet üzerinden alışverişlerde Bitcoin’in kullanıldığı ilk gün olarak tarihe geçti.

  • El Salvador, 2021 yılında Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul ederek finansal hizmetlere ulaşmayı ve yabancı yatırımcıları çekmeyi hedefledi.

    Erdemir 10 Kasım İlanı Erdemir 10 Kasım İlanı
  • Kazakistan, 2021 yılında Bitcoin için önemli bir yatırım merkezi haline geldi. Kripto para biriminin madenciliğinde yüksek miktarlarda kullanılması gereken elektriğin bu ülkedeki kömürle çalışan termik santraller sayesinde çok ucuza gelmesi söz konusuydu. Başta ABD ve Çin merkezli birçok şirket, Kazakistan’a taşınma kararı aldı.

  • Galler’de yaşayan James Howells isimli bilişim teknolojisi çalışanı, 2013 yılında içerisinde Bitcoin bulunan sabit diskini kaybetti. Söz konusu Bitcoin’lerin bugünkü değeri milyonlarca dolardır. Kripto para dünyasında şifresi unutulan cüzdanları açmak neredeyse imkansızdır. Söz konusu olay, Bitcoin’in dünya çapında çok konuşulmasına neden olmuştur.

2024 yılı, kripto para piyasası için önemli gelişmelere tanıklık etti. Spot Bitcoin ETF’lerinin önemli borsaların listesine eklenmesi, bunlardan biriydi. Müşteriler, her biri yatırım fonu olan bu ürünlere milyonlarca dolar yatırdı. GrayScale, Blackrock ve Fidelity gibi finans şirketleri, bu süreçte binlerce Bitcoin alımı gerçekleştirdi. Yatırım bankası patlaması olarak da bilinen bu olay, Bitcoin için bir dönüm noktasıydı. Kripto para, o tarihte tam da Satoshi Nakamoto’nun hayal ettiği seviyeye ulaştı.

Bitcoin’i Popüler Kılan Gelişmeler

Bitcoin, çevrim içi işlemleri kolaylaştırmayı hedeflemesi, aracılara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırması, kişiler arası ödemeyi doğrudan ve güvenilir bir şekilde yapma imkanı sunması gibi özelliklere sahiptir. Dijital varlığın dünya çapında bir yatırım aracı olmasını sağlayan faktörlerden şu şekilde bahsedilebilir:

  • 2008 finansal krizi, insanların mevcut finans sistemine duydukları güveni sarstığı için alternatif çözüm arayışına girildi. Bitcoin, kullanıcılara ekonomik özgürlük sunmasının yanı sıra geleneksel bankacılık sistemlerinin üstesinden gelemediği birtakım sorunlara çare bulmasıyla dikkat çekti.

  • 2017 yılında Bitcoin’in değeri rekor seviyelere ulaştı. Söz konusu husus, kripto paranın geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. O yıllarda birçok yatırımcı, Bitcoin’e yatırım yaparak yüksek miktarda kazançlar elde etti. En iyi kripto para borsası Binance, o dönem ortaya çıkan güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için cüzdan koruma, iki faktörlü doğrulama ve daha birçok önlemi etkin hale getirdi. Bunun yanı sıra eğitici kaynaklar ve piyasa analizleriyle de kullanıcıları bilgilendirmeye çalıştı.

  • Bitcoin’in temeli olan Blockchain teknolojisi, şeffaflığın ve güvenliğin artmasına olanak tanıdı. Birçok dijital para birimine ve projeye ilham kaynağı olduğu öne sürüldü.

  • Sosyal medya ve haber sitelerinde Bitcoin ile ilgili haberlerin yayılması, halkın dijital para birimine daha çok ilgi duymasını sağladı. İnsanlar, al-sat yaparak Bitcoin’den para kazanabileceklerini keşfetti.

  • Dünya genelindeki bazı ülkeler, Bitcoin’i resmi ödeme yöntemi yapıp yasal düzenlemeler oluşturdu. Söz konusu husus, kripto para biriminin güvenilirliğini artırdı ve geniş kitleler tarafından kabul görmesini sağladı.

Bitcoin’in global ölçekte benimsenmesi, onu bir yatırım aracı olmaktan çıkarıp günlük hayatta da kendisine yer bulan bir ödeme yöntemi haline getirdi.

Bitcoin İçin Önemli Tarihler

2011, Bitcoin için önemli bir yıldı. Madencilerin sayısındaki önemli artışla beraber ilk Blockchain geliştiricileri de bu dönemde ortaya çıktı. Litecoin’den başlayarak orijinal Bitcoin kaynak kodunu temel alan yeni projeler oluşturuldu. 13 Ekim 2011 tarihinde kripto para birimleri için önemli bir gelişme yaşandı. Bir topluluk, ana zincirden ayrılarak Litecoin yarattı.

Bitcoin fiyatıyla ilgili dikkat çekici gelişmelerin ilki 2011 yılında yaşandı. Şubat ayında kripto para biriminin fiyatı nihayet bir dolara ulaştı. Birkaç ay sonra 31 dolar seviyesini gören Bitcoin’in ne kadar değişken olabileceği ortaya çıktı. 2013 yılının nisan ayında 200 dolarlık fiyat seviyesine erişen kripto para birimi, kasımda 1.000 dolar civarında işlem görmeye başladı.

Yıllar içerisinde çalkantılı fiyat hareketleriyle öne çıkan Bitcoin, 2015 yılının Ağustos ayında o güne kadar görülmemiş türden bir gerileme yaşasa da sonrasında bu durumun üstesinden geldi. 2016 yılında yükselmeye devam ederken asıl çıkışını 2017’de yaptı. Aralık ayında 20.000 dolar seviyesini görmeyi başardı.

Bitcoin Dijital Altın Mı?

Altın, yıllardan bu yana en popüler değer saklama aracı olarak görülse de Bitcoin’in bu durumu değiştirebileceğine dair görüşler vardır. Kripto paraya gösterilen ilgi ve yükseliş, özellikle son zamanlarda 60.000 doların üzerine çıkması, BTC’nin dijital altın olabileceği yönündeki öngörüleri artırmıştır.

Bitcoin ile altın arasında birtakım benzerlikler vardır. Her ikisi de değerlerini zaman içerisinde koruyabilen ve ekonomik belirsizlik dönemlerinde yatırım yapılan varlıklardır. Bunun yanı sıra hem altın hem de Bitcoin miktarının sınırlı olması, her ikisinin de değerini artırır. Finansal teknolojinin önemli bir parçası haline gelen Bitcoin’in bazı özellikleri dikkate alınarak altına benzer bir yatırım aracı olduğu öne sürülmektedir.

Bitcoin’in yatırım aracı olarak tercih edilmesindeki önemli etkenlerden bir diğeri ise kripto para borsalarında yaşanan gelişmelerdir. Platformların güvenlik önlemleri, düşük komisyon ücretleri ve yüksek işlem hacimleri, insanların kripto yatırımlarına dair endişelerini giderecek noktalara yükselmiştir. Geleneksel finans sistemlerinde yaşanan bazı sorunların bu platformlarda olmaması, ilerleyen yıllarda daha fazla tercih edilebileceğine dair görüşleri de ortaya çıkarmıştır.

Editör: U. G.