Geçtiğimiz günlerde ORETEC firmasının çevreye verdiği zararın tescillenmesinin ardından KERÇEP yeni bir basın açıklaması yayınlayarak “Firmaya ceza kesildi mi?” diye sordu.

Konunun takipçisi olacaklarını belirten platform yönetiminin açıklaması şu şekilde:

“Bölücek Mahallesi’nde Aydınlar Çayı kenarında yer alan Oretec Mineral San Ltd.Şti. hakkında 03.11.2021 tarihinde gelen çevre kirliliği şikâyeti üzerine KERÇEP olarak firmanın bulunduğu bölgeye gidilerek gözlem yapmaya ve mümkün olursa tesis yetkilisi ile konunun görüşülmesine karar verilmişti.

Konu hakkında Bölücek Muhtarlığı ile görüşülmüş, muhtar tarafından görevlendirilen 1 aza ile birlikte firma alanına gidilmiş, tesis girişinde bulunan 3 kişi ile konu hakkında bilgi verdikten sonra firma yetkilisi ile görüşme talep edilmişti. Kısa bir zaman sonra firma yetkilisi olduğunu bildiren bir kişi gelmiş, tesis hakkında çevre kirliliği, duman ve gaz salınımları şikâyeti alındığı, bu konunun nedenlerini ve firma yetkililerinin görüşlerini öğrenmek için gelindiği söylenmişti. Firma yetkilisinin tesisi birlikte gezip, ortamın görülmesi için davette bulunması üzerine tesis gezilmiş, açıklamalar ve yapılacak iyileştirmeler dinlenmişti.

Aynı firma ile ilgili olarak, 20.04.2024 tarihinde Elmas Taşımacılık ile firmaya getirilen atık malzemenin çevreye yaydığı koku bölgede büyük rahatsızlık yaratmış, vatandaşlar firma önünde toplanarak yaşanan olumsuzluğu protesto etmişlerdi. Olay yerine çok sayıda Jandarma ve belediye zabıta ekipleri sevk edilmiş ve bölgede yaşanan gaz kokusunun fabrikadan kaynaklandığı tutanaklara geçmiştir.

Gelen malzemenin İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki depoda çıkan, 1 işçinin hayatını kaybettiği ve 3 işçinin yaralandığı büyük çaplı ve patlamalı bir yangın ile ilgili malzemeler olduğu öğrenilmiştir.

Fabrikaya gelen malzemenin görevliler tarafından teslim alınmadan indirildiği söylenmektedir. Bu büyük bir yanlıştır ve kabul edilebilir değildir. Belediye yetkilileri, “Savcılıktan arama iznimiz olmadığı için malzemeleri çıplak gözle görecek kadar müdahale edebildik, fabrikanın diğer bölümlerini görme şansımız olmadı, gelen malzemenin tehlikeli atık sınıfından, yanmış bir demir yığını olduğunu düşünüyoruz” demişlerdir.

KERÇEP’ in bölgede yaptığı gözlemler ve görüşmeler sonunda çevrede yaşayanların fabrikaların yarattığı çevre kirliliğinden şikayetçi oldukları görülmüştür. Çevre sakinleri, yaşanan olayların tekrarlandığını, sağlık problemleri yaşadıkları, ağır hastalık riskleriyle karşı karşıya olduklarını ifade etmişlerdir.

Havayı, suyu ve toprağı kirleten bu ve benzeri fabrikalarla ilgili olarak, muhtardan başlayarak, ilçe ve il yönetiminde bulunan sorumlularla İktidar ve muhalefet milletvekillerine kadar gerekli bilgilerin iletildiği ancak uzun bir zaman geçmesine rağmen hiçbir şeyin değişmediği belirtilmektedir.

KERÇEP olarak şu konularda yetkililerden aşağıdaki sorularımızın yanıtlanmasını, halkın bilgilendirilmesi talep ediyoruz.

11 ilde şans çarkı operasyonu! 25 gözaltı! 11 ilde şans çarkı operasyonu! 25 gözaltı!

CEZA KESİLDİ Mİ?

Oretech Mineral San Ltd.Şti.’ne 20 Nisan 2024 tarihinde yaşanan olay nedeniyle çevreye verilen zararlardan dolayı bir ceza kesildi mi? Kesildiyse nasıl bir cezai uygulandı ve tekrar benzeri bir durum ile karşılaşılmaması için gerekli tedbirler alındı mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü'nden gelen ekiplerin tehlikeli atık olarak belirtilen malzemeden analiz edilmek üzere numune aldığı bilinmektedir. Bu numunelerin analiz sonucu nedir?

NUMUNELERİN NETİCESİ NE?

Daha önce Tersaneler Bölgesine getirilip söküm yapılan 2 geminin malzemelerinden, yakın zamanda Ereğli Limanında yaşanan ağır deniz kirliliğinin ardından denizden alınan numuneler hakkında hiçbir açıklama yapılmamıştır. Halk için var olan kurumlar tarafından her çevre problemi ardından alınan numunelerin neticeleri neden açıklanmamaktadır?

Bölge halkı, Kdz. Ereğli Belediye Yönetimi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü'nün müdahalesi ile geri gönderilen malzemenin akıbeti ne olmuştur? Başka bir yerde çevre problemi olmayacak şekilde gerekli önlemler alınmış mıdır?

BU FABRİKALAR DENETLENİYOR MU?

Belgeye ulaşılamamış olmakla beraber bu fabrikanın ÇED raporu almış olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız. KERÇEP olarak merak ediyoruz. Verilen ÇED raporu ile fabrikanın faaliyetleri arasında paralellik var mı? Çevreye zarar verme ihtimali üzerinden ölçümler yapılıyor mu? Söz gelimi fabrikanın hemen yanından geçen Aydınlar Çayı’nın fabrika sahasına girmeden önceki bir noktasından su örneği alınıp, fabrikanın bittiği bir noktadan alınan numune ile karşılaştırması yapılıyor mu? Bu fabrikalar denetleniyor mu, hangi sıklıkla denetleniyor. Denetim raporları gerekli birimlere iletiliyor mu?

KERÇEP olarak gelişen olayları takip edeceğimizi ve temiz bir çevre için verdiğimiz mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi, çevre ve halk sağlığından sorumlu yerel, mülk ve diğer ilgili kurumlara, bölgenin sakinlerine ve etkileşim içinde bulunan Ereğli halkına saygıyla duyuruyoruz.”

Editör: U. G.