Çaycuma Belediyesi eski hizmet binasının restorasyonuna devam ediyor. 1960’lı yıllarda, ilçenin ilk betonarme karkaslı binası olarak yapılan yapı aslına uygun hale getiriliyor. Bu amaçla yapılan çalışmada dış cephesine sonradan yapılan Amerikan Siding Mantolama Sistemi sökülerek Marmara mermeri ile kaplandı. Yine sonradan yapılan PVC pencerelerin özgün halindeki ahşap doğrama ile değiştirildiği çalışma sırasında taşıyıcı kolonlar da özel bir yöntemle güçlendirildi.

BAŞKAN KANTARCI ÖZEL YÖNTEMLE GÜÇLENDİRİLMESİ TALİMATI VERDİ

Binanın dış kaplamalarının soyulmasıyla, yapının önündeki daire kesitli uzun kolonlarda korozyon oluştuğu saptandı. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, yapının deprem dayanımının artırılması amacıyla, kolonların, yeni teknolojilerle güçlendirilmesini istedi. Güçlendirmede Çaycuma’da bir ilk olarak karbon lifli polimer kumaş kullanılmasına karar verilmesi üzerine, önce, epoksi yapıştırıcı ve özel harçla kolonların onarımı yapıldı. Onarımı yapılan kolonlar daha sonra karbon lifli polimer kumaşla sarıldı. Yapılan bu uygulamanın ardından kolonlar özgün projede olduğu gibi Marmara mermeri ile kaplanarak işlem tamamlanacak.

YENİ TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ KARBON ELYAFLA GÜÇLENDİRİYORUZ

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Başkan Kantarcı, “Eski Belediye binamızın restorasyonu sürüyor. Bina önündeki daire kesitli uzun kolonlara yeni teknoloji “karbon elyaf” sarılması sureti ile güçlendirme yapıyoruz. Not: Bu bina, Çaycuma’nın betonarme karkas tekniği ile inşa edilen ilk yapısıdır.” diyerek fotoğraflarını paylaştı.

TARİHİ KİMLİĞİ VE TAŞIDIKLARI ÖZELLİKLERE TAM BİR UYUM OLUŞTURDU

Çaycuma Belediyesi eski hizmet binası 1960’lı yıllarda Nihat Kantarcı’nın belediye başkanlığı sırasında yapıldı. İlçenin ilk betonarme karkaslı yapısı olarak tarihe geçen bina, yeni belediye kompleksinin hizmete girmesi üzerine 2020 yılında boşaltıldı. Yapım tekniğiyle bir ilki temsil ettiği Çaycuma’da 60 yıllık görevi sırasında birçok ilke imza atan, hizmet verdiği 60 yıllık sürede “bellek mekân” niteliği kazanan yapının, ilçede yeni bir ilke imza atılarak özel bir yöntemle güçlendirilmesi, tarihi kimliği ve taşıdığı özelliklerle tam bir uyum oluşturdu.