Çaycuma ve Çevre Köylerini Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, son günlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu. Çiloğlu; “Bazı zehirli mantar türleri birbirine çok benzemekte ve yenilebilen mantarlar ile karıştırılabilmektedir. Vatandaşlarımız türünü kesin olarak bilmediği mantarları kesinlikle tüketmemelidir” dedi.

Çiloğlu’nun sosyal medya hesabındaki paylaşımı şu şekilde:

“UYARIYORUZ !!!

MHP heyetinden Kamil Altun'a ziyaret! MHP heyetinden Kamil Altun'a ziyaret!

Hem doğa havası alırız, hem mantar toplarız, yemesi de çok zevkli… peki ya yediğimiz mantarlar zehirli ise!

Zonguldak’ta özellikle Çaycuma ve Devrek ilçelerimizde son dönemde meydana gelen mantar zehirlenmeleri endişe verici boyuta ulaşmış durumdadır. Çaycuma ilçemizde zehirlenen 3 vatandaşımız yoğun bakım ünitesinde tedavi görmekte ve hayati tehlikeleri de devam etmektedir. Yıl içerisinde gördük ki mantar zehirlenmelerinde artış korkutucu boyutlara ulaşmış durumdadır. Vatandaşlarımız türünü kesin ve net olarak bilmediği doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemelidir. Bazı zehirli mantar türleri birbirine çok benzemekte ve yenilebilen mantarlar ile karıştırılabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda gerçekten çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkmaktadır. 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülebilmektedir.

Ayrıca; Rengi, kokusu, yetiştiği alanın çayırlık olup olmaması, kurtlu olup olmaması, salyangozların bir kısmını yemiş olması mantarın zehirli olup olmadığına dair ipucu olarak kullanılamaz. Zehirli mantarın pişirilmesi, kurutulması, dondurucuda saklanması ya da sirkeli suda bekletilmesi, zehrinin etkisini yok etmez. Mantarın yanında yoğurt yenmesi de yaygın inanışın aksine zehirlenmeyi engellemez. Dolayısıyla mantar zehirlenmesinden korunmak için tek etkili yol, doğal ortamlarda yetişen mantarları tüketmemektir.

Tüketme durumunda zehirlenme belirtileri görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Panzehirler, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hastanelerde kullanılmak üzere hazır bulundurulmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için doğadaki mantarları tüketmememiz gerekiyor. Bilgi almak isteyen vatandaşlarımız 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini 7/24 arayabilir.”

Editör: Şeyma Kaya