Bebeklerde diş çıkarma dönemi, bebeğin normal gelişim aşamasıdır. Fakat bebeklerde diş çıkarma dönemi belirtileri ebeveynler için de bebekler için de sıkıntılı zamanlara neden olabilmektedir. Birkaç ay içinde, süt dişleri çene kemiğinin içinde oluşur ve yavaş yavaş dışarı çıkar. Diş çıkarma belirtileri ve bunların nasıl giderileceğini öğrenin.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi belirtileri nelerdir?

Bebeğin diş çıkarıp çıkarmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek bazı belirtiler vardır:

  • Tükürük salgısı: Diş çıkarma sırasında bebek normalden çok daha fazla tükürük salgılar ve salyaları akar. Bu bol salivasyonun iki rolü vardır: Bebeğin ağzını nemli tutmak ve diş çıkarma sırasında diş etlerinin korunmasını sağlamak,
  • Sinirlilik: Bebek daha kolay ağlar, huzursuz ve huysuzdur. Diş çıkarmanın acısı onu daha sinirli yapar,
  • Diş çıkarmanın yan etkileri olan kırmızı yanaklar: Bu kızarıklık genellikle yüzün süt dişinin çıkacağı tarafında görülür,
  • Şişmiş diş etleri: Bu, diş çıkarmanın en belirgin semptomlarından biridir. Diş etleri çok şiş ve basınca karşı hassastır. Şiştikçe renkleri değişir. Diş çıkarma bölgesine yakın bölge diğer diş etlerine göre daha koyu renklidir,
  • Hafif bir ishal: Diş çıkarma döneminde bebeğin dışkısı daha yumuşak ve daha kokulu hale gelir,
  • İştah kaybı: Diş çıkarmanın neden olduğu ağrı, bebeğin iştahını bozabilir,
  • Uykuya dalmakta güçlük: Çocuğun uykusu genellikle diş çıkarma ağrısıyla bölünür,
  • Diş etinde "Erüpsiyon kisti": Erüpsiyon kisti, küçük mavi bir kabarcıktır ve süt dişinin çıktığını haber verir,
  • Hafif ateş: diş çıkarmanın klasik belirtisidir. Ancak ılımlı olmalı ve 38°C'yi geçmemelidir.

Diş çıkarmanın belirtileri çocuktan çocuğa ve dişten dişe değişebilmekle birlikte, bebeklerde diş çıkarma sırası genel olarak aynıdır.

Diş çıkarma dönemi belirtileri karşısında ne zaman doktora başvurulmalı?

Diş çıkarma belirtileri bebeğiniz için rahatsız edici olabilir, ancak bu, bebeğinizin genel sağlığının etkilenmesi gerektiği anlamına gelmez. Önemli belirtiler karşısında dikkatli olmak ve bebeğin sağlığı kötüleşirse hızla bir çocuk doktoruna başvurmak önemlidir.

Özellikle ateş durumunda dikkatli olmak önemlidir. Ateş 38°C'nin üzerindeyse ve 48 saatten fazla devam ederse, bir çocuk doktoruna danışmanız önerilir. Ayrıca, sıvı dışkılı önemli bir ishal diş çıkarma ile bağlantılı değildir. Bu tür belirtiler sizi uyarmalıdır.

Diş çıkarma bazen komplikasyonlara neden olabilir:

  • Bebeğin ilk dişi çarpık çıkar,
  • Damakta bir diş büyür,
  • Süt dişinin arkasından daimi diş çıkar.

Bu vakalar ciddi değildir ancak pedodontistinizi ziyaret etmenizi gerektirir.

Diş çıkarma: Bebeğin dişi neden ağrır?

Diş çıkarma döneminde bebeğin acı çektiğini gören ebeveynler için de rahatsız edici olabilir. Diş çıkarma döneminde bebeğin diş etleri çok ağrır. Diş çıkarma süreci, dişlerin çene kemiğine ve diş etlerine doğru hareket etmesine neden olur. Süt dişlerinin bu hareketi, süt dişinin sürmesinden önce birkaç gün süren diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. 

Bebeklerde diş çıkarma birçok ağrılı belirtiye neden olur. İçiniz rahat olsun, çocukları dişleri çıkarken rahatlatacak tüyolar var. Bebeğin dişleri için diş çıkarma halkaları veya diş eti jelleri küçük çocuklara diş çıkarma sırasında yardımcı olabilir.

Çocuklarda diş çıkarma belirtileri için 5 süper ipucu

Bebekler ve diş çıkarma söz konusu olduğunda, bazıları 4 ay civarında belirti göstermeye başlarken, çok azı 12 ayı geçer. Bununla birlikte, çoğu bebek 6 aylıkken diş çıkarmaya başlar. Sorun şu ki, dişleri çıkmaya başladığında huysuzlaşırlar. Yazımızda, diş çıkaran bebeğinizi yatıştırmak için size bazı yararlı öneriler sunacağız. 

  1. Islak Bez Tedavisi: Bebeğinizin temiz, ıslak bir bez parçasını çiğnemesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz nemli bir bezi çiğnediğinde diş etlerindeki iltihaplanma azalır. Hatta ıslak bezi 30 dakika kadar dondurabilirsiniz.
  2. Diş Kaşıyıcılar: Diş kaşıyıcılar bebeğin dişleri için harikadır ve dondurucuda birkaç su bazlı diş kaşıyıcı bulundurmak, bebeğinizi yatıştırmanıza yardımcı olacak ideal yaklaşımdır. Yine soğuk kompres diş etlerinin iltihaplanmasını azaltır. Ancak, her zaman en yüksek hijyen seviyesini korumanız gerekir.
  3. Diş Çıkarma Bisküvileri: Diş çıkarma bisküvileri ufalanmayan bisküvilerdir. Bunun yerine, bebeğinizin diş etleriyle temas ettiklerinde çözülürler, onları uyarır ve rahatlatırlar.
  4. Diş Eti Masajı: Parmağınızla bebeğinizin diş etlerine masaj yapın. Basınç bebeğin rahatsızlığını gidermeye yardımcı olabilir. Bebeğinizin tahriş olmuş diş etlerini yatıştırmak için soğutulmuş bir kaşık da kullanabilirsiniz.
  5. Soğuk Yiyecek: Soğuk sade yoğurt, püre haline getirilmiş sebze ve meyveler harika seçeneklerdir çünkü çocuğunuz onları çiğnemek zorunda kalmaz, bu da onlara gerekli beslenmeyi sağlarken diş eti tahrişini de azaltır.

Biliyor muydunuz? Bebeklerin çoğu, üç yaşından önce süt dişlerinin 20'sine sahiptir.

Bebekler Diş Çıkarmaya Başlayınca Neden Huysuzlaşır?

Bebeğinizi özellikle diş çıkarırken huysuz olduğu için suçlayamazsınız. Diş çıkarma dönemi belirtileri bebeğe çok fazla acı verir, çünkü bu döneme çok fazla ağrı ve sinirlilik eşlik eder. Ayrıca bebeğinizin diş etleri hassaslaşır ve şişer, bu onun gece huysuzluğunu açıklayabilir!

Biliyor muydunuz? Diş çıkaran bebekler tipik olarak sinirlidir, ancak yaygın inanışın aksine diş çıkarma fazla ateşe neden olmaz.

Bununla birlikte, çocuğunuz teselli edilemeyen ağlama, burun akıntısı, ateş veya ishal gibi belirtiler gösterirse, çocuk doktorunuza danışın.

Bebeklerde diş çıkarma kaç gün sürer?

Diş çıkarma, bebekler diş çıkarmaya başladığında gerçekleşir. Genellikle bir bebek yaklaşık 6 ila 8 aylıkken başlar. Bu süreç yaklaşık 2 yıl devam etmektedir. 

Bebeklerde ilk diş çıkarma kaç gün sürer?

Tüm süt (bebek) dişleri çıkana kadar her 6 ayda bir yaklaşık dört dişin çıkar. Bu genellikle bebeğiniz 30 aylıkken olur. İlk dişin çıkması yaklaşık 8 gün sürer ve her diş kendi hızında çıkar. Dişler aşağıdaki sırayla görünme eğilimindedir:

  • Alttaki iki ön diş (alt kesici dişler) tipik olarak ilk çıkan dişlerdir.
  • Daha sonra üst iki ön diş (üst kesici dişler) gelir.
  • Ardından daha fazla kesici diş, alt ve üst azı dişleri ve köpek dişleri gelir.
  • Son olarak, üst ve alt ikinci azı dişleri görünür.

Bu sürecin sonunda çocuğunuzun 20 adet süt dişi olacaktır.

Bebeğin diş bakımı nasıl yapılır?

Çocuğunuzun dişlerinin bakımı ilk dişleri çıkmadan önce başlar. Bu, ömür boyu sağlıklı diş ve diş etleri için önemlidir. Uzmanlar, bebeğinizin diş etlerini günde iki kez yumuşak, temiz bir bezle silmenizi tavsiye etmektedir. Bunu sabah beslenmesinden sonra ve yatmadan önce yapın. Bu, yiyecek ve bakterilerin ağızda birikmesini önlemeye yardımcı olur.

Dişler geldiğinde küçük, yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaya başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun dişlerini günde iki kez sade su ile fırçalayın. Çocuğunuz 2 yaşına geldikten ve tükürmeye başladıktan sonra florürlü diş macunu kullanabilirsiniz. Ancak dikkatli olun, çok fazla florürlü diş macunu yutmak zararlı olabilir.

Pediatrik diş hekimleri, çocuğunuzun ilk diş ziyaretini ilk dişi çıktığında veya 1 yaşını doldurmadan önce planlamanızı önerir. Bu, gelecekteki bakım için güvenebileceğiniz bir diş hekimiyle ilişki kurmanıza yardımcı olur. Diş hekimi, dişlerinin normal bir şekilde geliştiğinden emin olabilir ve çocuğunuzun dişlerine evde nasıl bakacağınız konusunda size rehberlik edebilir.

Çaycuma'da yetişiyor! Aronya meyvesi nedir? Çaycuma'da yetişiyor! Aronya meyvesi nedir?

 

Editör: HACER BOZKURT