İstanbul ağırlıklı 30’u aşkın okulda yüzlerce öğretmenin görev yerleri değiştirildi. Aralarında Zonguldak’ta bulunan Mehmet Çelikel Lisesi, Zonguldak Borsa İstanbul Anadolu Lisesi gibi köklü okulların da yer aldığı eğitim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticiler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından “norm fazlası” statüsüne alınmaya başlandı. Okulların kadro sayıları azaltıldı. Öğretmenlerin kadroları illerdeki milli eğitim müdürlüklerine çekildi.
Yaşanan gelişmeler Türkiye’nin birçok kentinde protesto edilirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Kul hakkına giriliyor, Milli Eğitimin üzerine siyaset gölgesi düşürülüyor!” diyerek Proje Okullarında yapılan atama uygulamasına tepki gösterdi. Söz konusu atamaların herhangi bir kritere dayanmadan yapıldığına dikkat çeken Yavuzyılmaz, “Milli Eğitim Bakanlığı yapılan atamaları somut ve ölçülebilir şartlara dayandırmıyorsa; emek, hakkaniyet ve mesleki yetkinlik yok sayılıyor demektir” dedi. Atama ve görevlendirme süreçlerinin bilimsel, şeffaf, kontrol edilebilir ve liyakat esaslı hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu söyleyen Yavuzyılmaz, Milli Eğitim Kurumlarının, iktidarın arka bahçesine çevrilmesine müsaade etmeyeceklerini söylediği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
YÜZLERCE EĞİTİMCİ BİR GÜNDE KADROSUZ BIRAKILDI
Ülkemiz genelindeki Proje Okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin görev yerleri Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçları ile değiştirildi. Okulların kadro sayıları azaltıldı. Yüzlerce öğretmen ve yönetici bir günde kadrosuz bırakıldı.
ZONGULDAK’TA BULUNAN OKULLAR DA BU HAKSIZ UYGULAMAYA SES YÜKSELTECEK
Türkiye’de çok sayıda okuldaki öğrenci, veliler ve mezunları yapılan uygulamaya karşı eylemdeler. Zonguldak’ta bulunan Mehmet Çelikel Lisesi ve Zonguldak Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrenci ve mezunları da öğretmenlerine sahip çıkmak için toplanacak ve bu haksız uygulamaya karşı bugün ses yükseltecekler.
KUL HAKKINA GİRİLİYOR, MİLLİ EĞİTİMİN ÜZERİNE SİYASET GÖLGESİ DÜŞÜRÜLÜYOR
Yıllardır devam eden bu uygulama ile yapılan atamalar herhangi bir kritere dayandırılmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı yapılan atamaları somut ve ölçülebilir şartlara dayandırmıyorsa; emek, hakkaniyet ve mesleki yetkinlik yok sayılıyor demektir. Kul hakkına giriliyor, Milli Eğitimin üzerine siyaset gölgesi düşürülüyor demektir.
TÜRKİYE’NİN GÖZDE OKULLARINA DÜŞÜK PUANLI BAZI ÖĞRENCİLER YERLEŞTİRİLMİŞTİ
Bakan Yusuf Tekin’in müsteşar olduğu 2016 yılında da benzer şekilde protesto eylemleri yapılmıştı. O yıllarda da Türkiye’nin en yüksek puanlı ve yüzde 1’lik diliminde olan gözde okullarına sessiz sedasız çok düşük puanlı bazı öğrencilerin yerleştirilmesi eleştirilmişti. Bu uygulamadan iktidara yakın ayrıcalıklı ailelerin çocuklarının yararlandığı ileri sürülmüştü. 494 puanlı Kabataş Erkek Lisesi’ne 362 puanlık öğrenci alınmış. 488 puanlık Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’ne 350 puanlık bir öğrencinin geçişi sağlanmış, 469 puanlık Şehremini Lisesi’ne 321 puanlık öğrencilerin yerleştiği duyulmuştu.
CUMHURİYET HALK PARTİSİ OLARAK HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATIYORUZ
Atama ve görevlendirme süreçlerinin bilimsel, şeffaf, kontrol edilebilir ve liyakat esaslı hale getirilmesinin bir zorunluluktur. Gerekçelendirilmeyen ve eğitim camiasında infial yaratan bu atamalar için Cumhuriyet Halk Partisi olarak hukuki süreci başlatıyoruz. Milli Eğitim kurumlarının iktidarın arka bahçesine çevrilmesine müsaade etmeyeceğiz.”
“Proje Okulu” nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı 2014 yılında ‘özel proje okul’ uygulamasına başladı ve İstanbul Erkek, Kabataş, Kadıköy Anadolu gibi Türkiye’nin en başarı okulları bu kapsama alındı. Bu okullar, bölgesel veya uluslararası projelerde yer almaları için seçildiği açıklandı. Genellikle başarı sıralaması yüksek olan okullar arasından tercih edildi. Öğretmenlerin ve yöneticilerin tamamı Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü şekilde yerleştirildi. Uygulama başladığında sayısı 150 olan ‘özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarının sayısı 2024’e geldiğinde 2300’ü buldu. Bu okullarda, 79 binin üzerinde öğretmen, 5 binin üzerinde yönetici görev yapıyor.
Okulların proje okulları arasında kalıp kalmayacağı dört yılda bir değerlendiriliyor. Komisyon tarafından uygun görülen okullar MEB’in onaylamasıyla birlikte proje okulu kalmaya devam ediyor. Ancak kurulun uygun görmediği okullar aynı işlevlerine devam edemiyor. Muhalefet, uygulamayı, AK Partinin eğitim alanından yararlanarak toplumu dönüştürme projesi olarak değerlendiriliyor ve Proje Okullarına yapılan atamaların herhangi bir kritere dayandırılmamasını eleştiriyor.