devrek şehir manzara

Devrek’te Gezilecek Tarihi ve Turistik Yerler;

  • Kral Mezarı
  • Beykoz Kalesi
  • Akça Kral Mezarlığı
  • Karakoçlu Beylik Mezarı
  • Gavur Ambarı
  • Çam Ağacı
  • Yağmurca Kayalıkları
  • Yedigöller Milli Parkı
  • Bostandüzü Mesire Alanı
  • Madencioğlu Şelalesi
  • Tosunlar Köyü / Malya Şelalesi
  • Devrek Bastoncular Çarşısı
  • Devrek Seyir Terası

Devrek İlçesi

Doğusunda Yenice Batısında Ereğli ve Alaplı olan kuzeyinde Gökçebey ve Zonguldak arasında yer alan güneyinde Mengen ile sınırı olan Devrek Batı Karadeniz Dağları ve Bolu Dağları arasında kalan bazı yerlerinde yüksek araziler bulunmaktadır. 1920’de Bartın ve Ereğli kazaları Zonguldak’a bağlanmıştır. Bu zamandan sonra Çaycuma, Gökçebey ve Eğerci bucaklarının yönetimini ele almıştır. 1944 senesinde Çaycuma ve Gökçebey Zonguldak’tan ayrılmıştır. Ankara- Zonguldak- Bartın yolu olarak ulaşım amacıyla yapılan tek karayoludur. Her mevsim yolları açık olan Devrek’in Ereğli ile de karayolu bağlantısı bulunmaktadır. En önemli akarsuyu Devrek çayının kaynağı Abant dağlarından doğarak Büyüksu ile devam eder. Yeniçağ ve Dirgine’nin adıyla birleşen iki kolla Devrek Çayı küçük çaylarla karışarak ilerler, Soğanlı ve Yenice çaylarıyla devam ederek Filyos’a ulaşır. Buradan da denize dökülür.

Devrek nüfusu 2019 yılına göre 57.583.

Bu nüfus, 28.872 erkek ve 28.711 kadından oluşmaktadır.

Yüzde olarak ise: %50,14 erkek, %49,86 kadındır.

devrek ulaşım nasıl sağlanır

Devrek’te Bitki Örtüsü

Geniş ormanlarla kaplı olan topraklarında kızılcık ve mantar gibi orman altı bitki türleri yetişmektedir. Buğday, çavdar ve arpa, mevsimlik meyve ve sebze yetiştiriciliği, büyükbaş-küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, kümes hayvancılığı, kültür balıkçılığı ve kültür mantarı yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra, kereste, yonga mermer, sunta, kireçtaşı, lastik ürünleri, çivi, salyangoz işleme fabrikaları endüstriyel alanda yapılan yatırımlar arasındadır. Bastonculuk yörede sembolik olarak yapılan el sanatıdır. Yüz yıllık olan ve günümüze kadar gelen baston geleneğini geliştirerek sürdürmektedir. Devrek ilçesi doğal alanlarıyla eşsiz bir görüntü sunar. Ayrıca gezi turizmini canlı tutabilecek park ve dinlenme alanlarına da sahiptir.

Uygarlık merkezlerinden uzaklıklarıyla bilinen Devrek ilçesi, denizden uzak olan coğrafi yapısıyla tarihi, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi gelişmelerin arkasında kalmıştır. Bu sebeple ilçe içerisinde pek fazla tarihi belge ve eser bulunmamaktadır. Yol yapısının uygun olmaması sebebiyle yörede küçük köyler bulunmaktadır.

devrek tarihi

Devrek’in Tarihi

Tarihine bakılacak olursa; Frigler döneminde bölgeye büyük yerleşmelerin yapıldığı düşünülmektedir. Frig devletinin yıkılmasından sonra bölge yağmalanmış ve talan edilmiştir. Bu konu hakkında yöre halkının pek çok söylentiye yer vermektedir. Frigyalılardan sonra Lidyalılar döneminde tarihi bilgilere göre ikinci koloni hareketi görülmüştür. Ticaret amacıyla gelen koloniler sayesinde yerleşimler artmıştır. Filyos ve Bartın çaylarının olduğu yerlere doğru yerleşkeler oluşmuştur. Perslerin son vermesinden sonra Paflagonya valiliğine bağlanmıştır. Hellenistik Dönemde ise İskender’in Anadolu seferi zamanında gelen Paflagonyalılar İskender’den izin alarak burada kaldılar. Yaşanan pek çok savaş sonunda kurulan krallıkların pek çoğu yıkılmıştır. Roma döneminde oranın topraklarına katılmıştır. Tarihinde iki kez Türk egemenliğine giren Devrek, en son Candaroğulları Beyliği ve en sonunda Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı zamanında da Zonguldak, Bolu ve Kastamonu gibi pek çok şehre bağlanmış son olarak günümüzde Zonguldak’ın ilçesi olmuştur.

Devrek Tarihi ve Turistik Yerleri

Doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Devrek ilçesi Zonguldak’a bağlı olan 8 ilçeden biridir. Yöresel yemekleri, doğal güzellikleri, köklü geçmişiyle ve sanat eseri olan meşhur bastonlarıyla görülmesi gereken yerlerden birisidir.

1348 yılında Osmanlı yönetimine geçen Devrek, halkı Ermeni ve Rumlardan oluşmaktadır. Abdülhamit’ in pek çok yere verdiği bir isim olduğundan dolayı Devrek olarak değiştirilmiştir. 1924 yılında Zonguldak’a bağlanan Devrek ilçe olmuştur.

Tarihi olarak eski yıllara dayandığı bilinen Devrek’te pek çok tarihi yer bulunmaktadır.

Kral Mezarı: Pınarönü köyünde bulunan tarihi mezarlarıyla dikkat çekmektedir.

Beykoz Kalesi: Alparslan köyünde bulunan bu tarihi eserin bir yanı kayalara dayanmış ortasında ise su havuzu bulunmaktadır.

Akça Kral Mezarlığı: İki odadan oluşan mezar hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir.

Karakoçlu Beylik Mezarı: Karakoçlu köyünde yer alan mezar kübik bir çatıya sahiptir. Yan duvarları ise bloklardan oluşmaktadır.

Gavur Ambarı: Ada tepe köyünde bulunan nöbetçi gözetleme kulesinde bulunan mezarın tarihi önemi büyüktür. Bu köyde pek çok tarihi kalıntı bulunmaktadır.

Devrek Seyir Terası: Devrek - Ereğli karayolu üzerinde bulunan Devrek Belediyesi tarafından yapımına 2019 yılında başlanan seyir terası projesi 2021 yılında ziyaretçilerin hizmetine açılmasıyla yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin eşsiz devrek manzarası eşliğinde cafeterya ve lokanta hizmetinden faydalanması beklenmektedir.

Bastoncular çarşısı devrek

Devrek Bastoncular Çarşısı: Devrek'in en önemli el sanatları ürünlerinden biri olan bastonun üretim ve satışının yapıldığı Bastoncular Çarşısı yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektredir.

Çam Ağacı:  Doğal güzellikleri arasında olan çam ağacı Sabunlar köyü güzergahı üzerinde bulunan bir ağaçtır. Bir kayanın içerisinde büyüyen ağaç 75 yıldır hiç büyümeden sağlam bir şekilde kalan ağaç görülmeye değer doğal güzelliklerden biridir.

Yağmurca Kayalıkları: Doğu Batı yönlü olan kayalıkların doğal bir kanyon olarak görülmeye değerdir. Kurdeşe Kayalıkları olarak da bilinir.

yedigöller milli parkı

Yedigöller Milli Parkı: Turizme katkısı büyük olan Yedigöller Milli Parkının her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. 7 gölden oluşan milli parkın içerisinde bulunan en büyük göl Büyükgöldür. Canlı alabalık yetiştirme tesisi olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de il canlı alabalık 1969 yılında kurulmuştur. Nazlıgöl dibinden su sızdırdığı için şelale gölü de denmektedir. Yedigöller güçlü alt yapıya sahip olmasıyla bilinen en karışık en güzel ormanları arasındadır. Ağaç çeşitleri; kayın, gürgen, kestane, akçaağaç, karaağaç, titrek, kavak, sarı ve karaçam, köknar, kavak, meşe, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaç çeşitleri arasındadır. Porsuk gibi az bulunan bitki çeşitleri de vardır. Parkın içinde bulunan hayvan cinsleri şunlardır; Yaban hayvanları, domuz, ayı, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan kuş cinslerinden; yabani ördek, yabani güvercin, ve keklik bulunmaktadır. Mayıs ve Eylül zamanlarında Büyükgöl ve Deringöl’de belirli bir ücret karşılığında olta balıkçılığı yapılmaktadır. Göller içinde gökkuşağı alabalığı ve gölalası bulunmaktadır. Kapankaya Manzara Seyir Yeri’nde çevreyi seyretmek ya da fotoğraflarını çekmek mümkündür. Burada bir de anıt ağaç bulunmaktadır. Milli park içinde de geyik üretme istasyonu vardır. Sessiz sakin olması, eşsiz manzaraları, farklı arazi yapıları, yürüyüş yolları, farklı türdeki bitkileri, ağaçlarla süslü yamaçları ve şelaleleri piknik, dinlenme, fotoğraf çekme ve kamp kurma gibi çeşitli aktiviteler yapmak için elverişli bir yerdir. Özellikle nisan ve kasım aylarında karavanla gelmek ya da kamp yapmak için en ideal zamandır. Park içinde 18 üniteden oluşan 72 yataklı bungalov evlerde konaklamak ve restoranlarda hizmetlerinden faydalanmak mümkündür. Alışveriş merkezi olmamakla birlikte lokanta ve büfe hizmeti verilmektedir.

madencioğlu şelalesi kamp alanı

Madencioğlu Şelalesi: Madencioğlu Şelalesi Zonguldak’ın Devrek ilçesinden yaklaşık 30 dakikalık mesafede yer almaktadır. Aynı dere üzerinde 3 şelaleden oluşmaktadır. Etrafı yer yer kayalık, yer yer ağaçlarla kaplı olan deredeki şelaleler, doğaseverler tarafından ilgi görmektedir. Kamp yapmak isteyenlerin uğrak yeridir.

tosunlar köyü malya şelalesi kamp alanı devrek

Tosunlar Köyü / Malya Şelalesi: Devrek şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan tosunlar köyü / malya mahallesinde bulunan eşsiz doğa harikasına sahip olan bu şelale yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmektedir. Kamp yapmak isteyenlerin uğrak yeridir.

bostandüzü mesire alanı

Bostandüzü Mesir Alanı: Yaz aylarında piknik yapmak için uygun bir alan olan bu güzel yer, gezmek ve güzel vakit aktiviteler yapmak için tercih edilebilecek yerler arasındadır.

baston festivali devrek

Devrek Baston ve Kültür Festivali: Her yıl temmuz ayının üçüncü haftasında düzenlenmektedir. Festivalin kültür içerikli kısmı ilk haftasından yapılmaktadır. Bu festival sayesinde yerli ve yabancı pek çok turist ağırlanmaktadır.

devrek meşhur yemekleri malay

Devrek Meşhur Yemekleri

Malay Yemeği: Yöresel tatlar arasında bulunan malay mısır unu ve suyla yapılarak pekmez ile servis edilir.

Devrek Simidi: Sıcak pekmez ve doğal susamdan yapılan simit damakta ayrı bir tat bırakmaktadır.

Beyaz Baklava: Bölgenin en meşhur gıdalarından olan beyaz baklava katkı maddesi bulunmadan kızartılmadan yapılmaktadır. Doğal şerbet ve ceviz koyularak sunuma hazır hale gelir.

Cevizli Ekmek: Cevizli kömek bölgenin en meşhur yemeği cevize bal karıştırılarak yapılan cevizli kömek sıcak yenildiğinde tadı damakta kalmaktadır.

Etli Yaprak Sarması: Ufak ufak sarılan etli yaprak sarmaları yörenin en çok tercih edilen yiyecekleri arasındadır. Devreklilerin en sevdiği yiyecek etli yaprak sarmasıdır.

Cevizli Ev Makarnası: Ev yemekleri arasında en çok tercih edilen cevizli makarna Devrek ilçesinde çokça yapılmaktadır.

Mantarlı Börek: Sarı kız ve kanlıca mantarları kullanılarak yapılan mantarlı börek en çok tercih edilen yöresel tatlardan biridir.