Aile hekimliği çalışanları, performansa dayalı "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği"ni protesto etmek amacıyla 2-6 Aralık günleri arasında beş gün iş bırakma kararı aldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ve "eziyet yönetmeliği" olarak adlandırılan düzenlemenin geri çekilmesi talebiyle başlatılan eylem öncesinde Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, önemli açıklamalarda bulundu.
"BU DÜZENLEMELER AİLE HEKİMLİĞİNİN RUHUNA AYKIRIDIR"
Aile sağlığı merkezlerinin öncelikli görevinin birincil basamak tedaviler olduğunu ifade eden Kandemir, “Raporların, Aile Sağlığı Merkez ücretli bir şekilde verilebilmesi ve bunun dışında da hacamat gibi YETAT uygulamalarının aile sağlığı merkezlerinde yapılmasıyla ilgili bir düzenlemeye gidildi. Bu düzenlemeler ne yazık ki aile hekimliğinin ruhuna aykırıdır. Aile hekimliğinde bizler, koruyucu ve birinci basamak tedavi edici sağlık hizmetleri vermekteyiz. Bu hizmetleri layıkıyla yapabileceğimiz bir ortam sağlandığında ülke sağlığının ve hastalıkların yüzde 80-85’inin belki çözülebileceği, önlenebileceği ve tedavi edilebileceği bir ortam sağlanmaktadır. Kriz anlarında, depremde, pandemide ve normal zamanda da aşılamalarda gördük ki aile sağlığı merkezleri iyi işlediği zaman aile hekimliğinde çalışan hekimler, hemşireler, ebelerin işini düzgün yapabileceği şekilde bir ortam sağlandığı zaman görüyoruz ki vatandaş memnuniyeti de fazla olmakta ve sağlık sisteminde daha iyi işlemektedir. Birinci basamağın güçlendirilmesi demek önce asıl işimizi yapabileceğimiz ortamın sağlanması demektir. Raporlar bilirkişi hizmetidir. Bu raporların asıl verilmesi gereken yerler devlete bağlı rapor merkezleridir. Buralarda verilmelidir” ifadelerini kullandı.