AFAD Zonguldak için 'TURUNCU' alarm verdi! AFAD Zonguldak için 'TURUNCU' alarm verdi!

Zonguldak tarih editörü Hayati Yılmaz, Son açıklanan verilere göre Çatalağzı'nda hava kalitesinin normalin çok üzerinde olduğunu belirterek verileri sosyak medya hesabından paylaştı.

Yılmaz tarafından paylaşılan mesaj şu şekilde:

Çatalağzı'ndaki Hava Kalitesi Ölçerleri, Beldede dünden beri hava kirliğinin sınırının çok üstünde gösteriyor. Bu ölçüler bir de güvensiz. Çünkü bu ölçüm cihazaları Santralin kontrolünde. Daha önce Çatalağzı Belediyesi'nin özel yaptırdığı ölçümlerle aynı gün ve saatte bu cihazların ölçtüğü değerlerden çok daha fazla ölçüm yaptığı rapor benim elimde.
Küçük partikül parçacıkları değeri ( PM.2,5) 150 AQI çıktığı görülüyor. Oldukça sağlıksız olan bu değerlerden en çok çocuklar ve yaşlılar ile bazı hastaları etkiliyor. Bu durumda okulların tatil bile edilmesi gerekebilir.
Hava Kalitesi Endeksi Nedir ?
Belirli bir yerdeki havanın kalitesinin ifade edilmesi için kullanılan ölçüdür. Hava Kalitesi ölçümlerinde gösterge sayısının yükselmesi artan hava kirliliği yüzdesinin ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirtir. Hava Kalitesi Endeksi değerleri aşamalara göre sınıflandırılmıştır ve her aşama birer renk ile simgelenir. Renkler ve risk aralıkları ülkeden ülkeye değişebilir.
0 ile 50 arası yeşil ile gösterilir 
50 ile 100 sarı olarak gösterilir
101 ile 150 arası Turuncu ile gösterilir ve bazı yaş grupları ile hassas hastalar için tehlikelidir.
151 ile 200 sınırı kırmızı olarak gösterilir ve herkes için havanın solunması sağlığa zararlıdır.
201 ile 300mor renkli çok sağlıksız
301 ile 500 bordo ve son derece tehlikeli hava olarak değerlendirilir.
Çatalağzı'nda an itibaren kırmızı renk olan herkes için sağlıksız 170 sınırında.
Daha doğru ölçümler yapılıp daha güvenilir verilerin halka yansıtılması açısından çevre belediyelerin oluşturduğu bir komisyona bağlı ölçüm cihazları kurulması gerekir. Ve 100 ile 150 arasındaki değerlerde okullara , 150 derece üstünde ölçülen değerlerde belediye hoparlöründen halka bilgilendirme yapılması gerekir.

Editör: Bekir Ekici