Dudak kenarlarında kendini hafif karıncalanma ve sızlama ile gösteren, zamanla büyüyerek etkisi ilerleyen ve içi su dolu kabarcıklar haline gelen zamanla da patlama ve yara olma aşamalarından geçen dudak iltihabıdır. Yemek yemek, gülmek, konuşmak, gibi günlük rutin işleri zorlaştırır. Uzun süren bir hastalık aşamasından sonra iyileşir ve eski haline döner. Ancak zamanla yeniden çıkabilir ve bazı insanlarda bu uçuk rahatsızlığı kronikleşebilir. Bazen de uçuğun sık çıkması temelde yatan bazı akciğer hastalıklarına da işaret edebilir. Bunu dışında cildiye ile de ilgili bazı problemlerden kaynaklanabilmektedir. Kimi zaman da psikolojik bir şikayettir aslında. Dudakta uçuk hastalığı hafife alınmamalı ve kökeni araştırılarak bulguların temiz olduğuna emin olunmalı. Bu yazımızda dudakta uçuk neden çıkar, sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca dudakta uçuk nasıl geçer sorularına cevap bulmaya çalışacağız.

DUDAKTA UÇUĞUN ÇIKMA SEBEPLERİ NELERDİR?

Öncelikle uçuklara sebep olan ve tıpta Herpes Simpleks olarak adlandırılan virüs türleri bulunmaktadır. Bu virüsleri soğuk algınlığı gibi çeşitli kronik hastalıklar tetiklemektedir. Asıl durum dudakta uçuk virüsü çocukken bir kere çıkarsa bu virüsler vücuda yerleşir ve en ufak hastalıkta ve şikayette anında kendini gösterirler. Bir defa çıkan virüs artık her bahanede çıkabilmektedir. Peki, bu virüslerin etkisi kendini nasıl gösterir. Yani, dudak ve yüz bölgesindeki uçuklar ne sebeplerden dolayı çıkar? Vücuttaki uçuk virüsünü aktif hale getiren konulardan bir tanesi strestir.

Stresli bir dönemden geçiyorsak "dudakta uçuk neden çıkar?" diye sormaya gerek yok. Zaten sebebi bellidir. Ağır şeker hastaları sık sık uçuk çıkarabilmektedir. Bunun dışında bazı kadınlar adet dönemindeki hormonal dengesizlikten dolayı uçuk çıkarabiliyorlar. Aşırı alkol, hamilelik, çeşitli enfeksiyonlar, fazla güneşe maruz kalmak, yetersiz beslenme, yorgunluk, ateşli hastalıklar, uykusuz kalmak, sağlıksız cinsel ilişkiler, AIDS, egzema, çeşitli yaralar gibi hastalıklar uçuk nedenleri olabilmektedir.

DUDAKTA ÇIKAN UÇUK NASIL GEÇER?

Uçuğa virüslerin sebep olduğunu ve bu virüslerin vücuda yerleştiği zaman kronikleşerek bir daha vücuttan çıkmadığını yukarıda anlatmıştık. Ancak bu virüsün harekete geçmesini önleyebiliriz ya da uçuk çıkmadan hemen önlem alabiliriz. Peki, dudakta uçuk nasıl geçer? Öncelikle uçuğun çıkmaması için bol bol C vitamini takviyesi yaparak kendimizi yorgunlukta, stresten ve çeşitli hastalıklardan korumalıyız. C vitamini takviyesi öncelikle maydanozda bulunmaktadır. Daha sonra bol bol kivi ve turunçgiller tüketilmeli bazen de et tüketimine önem verilmelidir.

Bundan sonraki aşamada da eğer uçuğun çıkacağını hissediyorsanız ve o bölgede kaşıntı varsa kısa sürede önlem alınmalı ve uçuk çıkacak bölgeye doktor takviyesi kremler sürülmelidir. Ne kadar erken önlem alınırsa o kadar daha çok faydasını görebilirsiniz. Ayrıca uçuk çıkan bölgeye önce sıcak kompres aradan bir saat gibi bir süre geçtikten sonra da soğuk kompres uygulaması yapılarak etkisi ve acısı azaltılabilir. Uçukta yara ve yarada sertleşme olduysa nemlendirici kremler ve vazelin yardımıyla destek sağlanabilir.

UÇUK BULAŞICI MIDIR VE NASIL ÖNLENİR?

Öncelikle birinin vücudunda uçuk virüsü varsa bulaşması için vücudunda uçuk çıkmış olması gerekmez. Bu virüs yakın temas ve ortak eşya kullanımıyla hemen bulaşabilir. Bu sebeple sık sık yakın temas ve ortak havlu, makyaj malzemesi, çatal-kaşık, bardak gibi malzemelerin ortak kullanılmaması gerekmektedir. Çocuk severken aşırı öpmek de uçuğa sebep olabilmektedir. Vücudunda uçuk çıkmış kişinin uçuğuna yakın temasta bulunmak da uçuğa sebep olur. Bu sebeple uçuğu olan kişiyle öpüşmekten ve yakın temastan kaçınmak gerekmektedir.

Kişisel eşyaların ortak kullanımı kaldırılmalıdır. Herkes kendi eşyasını kullanmalıdır. Kozmetik mağazalarda mümkünse tester ürünleri denemeyiniz. Kendi ürününüzü bilerek ve araştırarak gitmenizde fayda var. El ve yüz temizliğine dikkat edip sık sık yıkamak gerekmektedir. Güneş sebebiyle çıkacak uçuklardan korunmak için de etkili bir güneş kremi kullanmanız gerekmektedir. Böylece bir nebze vücudunuzda çıkabilecek uçuklardan belki de uçuk mikrobunun vücudunuza girme ihtimalinden korunmuş olursunuz.

DUDAKTAKİ UÇUĞU GEÇİRMEYE YARAYAN ALTERNATİF TIP ÖNERİLERİ

Her hastalığın olduğu gibi vücuttaki uçuğun da alternatif tıpta tedavisi vardır. Hatta oldukça etkili yöntemleri de içermektedir. Alternatif tıp tamamen bitkiler ve vitaminlerle tedavi eder ve iyileştirebilir de. Bu sebeple önerilmektedir. Zararlı ve kimyasal hiç bir yöntem uygulanmaz. Öncelikle uçuğunuz neden kaynaklanıyorsa onun önlemini almakta sonra da gözlem yapmakta fayda var. Örneğin vücudunuzda çıkan uçuk güneşten kaynaklanıyorsa güneş koruyucular ile stresten kaynaklanıyorsa gevşeme taktiklerini öğrenme yoluyla etkisi azaltılabilir. Ancak önlem alınamıyorsa ve neredeyse haftada bir kere uçuk çıkarıyorsanız bunun için size sunacağımız öneriler oldukça etkili olacaktır. Lisin isimli besin uçukla savaşan bir besin maddesidir. Bu besin maddesiyse protein içermekte olan süt, balık, et ve baklagillerde bulunmaktadır.

Öncelikle işe bunları sık tüketerek başlamakta fayda var. Eğer uçuk çıkardıysanız uçuk bölgenize siyah çay poşetini bağlayarak bir kaç saat bekletmeniz iltihabı yok edecektir. Günde üç kere uçuk bölgenize misket limonu damlatmak da anti bakteriyel etki ederek sizi bu durumdan kurtaracaktır. Sarımsak ve soğan antibiyotik etkisi gösteren ve zaten normalde de tüketilmesi gereken besinlerdir. Biraz uçuk bölgesine yerleştirirseniz uçuk mikrobu dağılacaktır. Günlük olarak süt, bal ve sirke ile temizlemek de mikrobun etkisini kıracaktır.