Devrek'te MAVERA Madencilik'in aldığı ruhsat nedeniyle endişeler sürerken, bölge halkı altın arama bölgesinde kalan Mekekler Köyünde bir araya geldi. Ellerinde döviz ve pankartlarla vahşi madenciliği durdurmak isteyen bölge halkının eylemine; CHP Zonguldak Milletvekili, Enerji ve Madenlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da destek verdi.

Güvenlik ve Asayiş masaya yatırıldı Güvenlik ve Asayiş masaya yatırıldı

Devrekli Muhtarlar Derneği Başkanı Fatih Çarıkcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Erzincan İliç’te yaşananları hatırlattı. Doğanın katledilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Çarıkçı;

“Dört bir tarafı yeşil dağlarla çevrili, havası ve suyun temizliği ile bölgenin en yaşanabilir ilçelerinden biri olan Devrek’imizin güzel insanları… Bugün burada hep birlikte Devrek’imizin yeşiline, havasına, temiz suyuna, hepimizin sağlıklı yaşama hakkına sahip çıkmak için toplandık. Yaklaşık 1,5 ay önce Devrek’in yeşil dağlarında altın madeni aranacağı haberleri ile karşılaştık. Bahsedilen bölge, şehir merkezine en yakın köylerden olan Ömerölü, Mekikler, Gümüşpınar’dan başlayıp, Ahmetoğlu, Başlarkadı ve Ataköy’e kadar uzanan köylerdir. Bahse konu haberin ardından gerek sosyal medya gerek yerel basın aracılığı ile hassasiyetlerini dile getiren pek çok vatandaşımız oldu. Bunun nedeni Erzincan İliç’te yaşanan altın madeni felaketinin daha dün gibi akıllarda olmasıydı.

 “YAŞAMA HAKKIMIZIN ELİMİZDEN ALINMASINA KARŞI ÇIKIYORUZ”

Maalesef ülkemizde altın madeni aramaları insan ve çevre sağlığı konu alınarak yapılamamaktadır. Bunun en canlı örneği İliç’tir. İliç’te siyanür ile altın aranmış ve maalesef bölgedeki içme suyu kaynaklarına siyanür sızması olmuştur. Hatta bu durum yargıya taşınmış ve bölgedeki maden faaliyeti geçici olarak durdurulmuş ve para cezası verilmiştir. Kanun dışı bu uygulama bölge halkı tarafından belgelerle kanıtlanmıştır. Yani; o bölgedeki insanların sağlığı maden şirketi tarafından hiçe sayılmıştır. Bu yaşananların ardından İliç maden havzasında 13 Şubat 2024’te toprak kayması olmuş ve 9 işçi hayatını kaybetmiştir. Tüm bu yaşananların ardından biz Devrekliler doğamızın katledilmesine ve yaşama hakkımızın elimizden alınmasına karşı çıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.

  “BİZ BU FİLMİ DAHA ÖNCE GÖRDÜK”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da maden arama konusundaki eksikliklere değinerek; “CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz; Burada bulunduğumuz bu topraklar, eşsiz bir doğa cennetinin hemen ortası. Şu an bastığım topraklar Zonguldak’ın kalbi. Zonguldak’a içme suyu kaynağını sağlayan, yeraltı suları ile birlikte bu havzanın canlanmasına, doğal yaşamın ayakta kalmasına ve insanların bu bölgede huzur içinde büyümesine, yetişmesine imkân veren topraklar. Türkiye’de madencilik alanında birçok metalin çıkarılması için büyük bir çalışma yapılıyor. Özellikle son 20 yıldır madencilik vahşiliğin ötesinde bir vahşilikle yapıldığı için maalesef geride yitirilen, çalışan ve hayatını kaybeden madenciler ve tahrip edilmiş olan, bir kez daha eski haline dönmeyecek olan çorak toprakları bırakıyor. Türkiye’nin hangi madene ihtiyaç duyduğu yönünde bir çalışma, maalesef Ak Parti tarafından yapılmıyor. Türkiye’nin ne kadar altın ihtiyacı var? Ne kadar krom, bakır ihtiyacı var? Bunların hiçbirinin hesaplaması yapılmıyor. Üretim planlamaları da yapılmadığı için ‘nerede ne bulursak’ diyorlar. Önümüze ne engel çıkarsa yıkıp geçeriz diyorlar. Önümüze bir ağaç çıkarsa, orman çıkarsa, yok ederiz diyorlar. O bölgenin insanı çıkarsa, onu da aşarız onu da yıkarız diyorlar. Bölge halkını satın alabilecekleri rüşvetleri de vermeye bir o kadar hazır hale geliyorlar. Sonuç; vahşi madencilik, İliç… Biz bu filmi daha önce gördük, daha önce yaşadık.” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Zonguldak’ın Alaplı ve Devrek ilçelerinde Mavera Mandecilik, altın madeni arama ruhsatı almıştı. Bu kapsamda fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı’ya sınır olan Akçakoca’nın köylerinde 1774 hektarlık ve Devrek’in Ahmetoğlu köyünde 1737 hektarlık daha orman alanında altın aranacak.

Editör: U. G.