EKONOMİ

Erken emeklilik müjdesi! SGK’dan onay çıktı

SGK’dan erken emeklilik bekleyenler için 5 yıl erken emeklilik onaylandı. İşte 1 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren yeni düzenlemenin detayları…

Abone Ol

Erken emeklilik düzenlemeleri çalışan milyonların gündeminden düşmüyor. Eyt’den yararlanamayan vatandaşlar SGK’nın yeni duyurduğu emeklilik fırsatlarını kaçırmak istemiyor ve bu nedenle de yakından takip ediyor. 7200 prim düzenlemesi ile birlikte 1 milyondan fazla kişiye yeni bir erken emeklilik imkanı geliyor. Peki erken emeklilik düzenlemesi ne zaman çıkacak? 5 yıl erken emeklilik kimleri kapsıyor?

Uzun süreden beri beklenen prim indirimi düzenlemesi Nihayet geliyor. 5 yıl erken emeklilik fırsatı sağlayacak olan yeni düzenleme, küçük esnafı kapsayacak. Eyt’yi kaçıran, 9000 gün primi tamamlamakta zorlanan küçük esnaf artık 7200 günle emeklilik hakkına sahip olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme için geri sayım başladı. Düzenlemenin detayları da yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

KİMLERİ KAPSIYOR

Prim indirimi, bağ-kur’lu Küçük esnafa 5 yıl erken emeklilik hakkı getirecek. Ancak prim indiriminden tüm bağ-kurlular yararlanamıyor. Sadece 10 ve altında çalışanı bulunan küçük esnaf kapsama alındı. 5 yıl erken emeklilik hakkından yararlanacak küçük esnaf sayısı ise ilk etapta 1 milyon olarak tahmin ediliyor. Ayrıca prim indirimi ne yazık ki yaş şartını değiştirmiyor. Yaşı gelen ancak eksik primi olanlar bu fırsatı değerlendirerek 1800 gün prim indirimi ile erken emeklilik hakkına sahip olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan prim indirme müjdesini geçtiğimiz yıl genel seçimlerden hemen sonra vermişti. O tarihten bu yana da küçük esnaf heyecanla prim indirimi düzenlemesini bekliyor. Aslında torba yasa maddeleri ile bağ-kur 7200 prim düzenlemesi meclise sunulmuştu. Ancak bu maddeye henüz sıra gelmeden TBMM tatile girdi. O sebeple de prim indirimi yeni yasama dönemine kaldı.  Merakla beklenen 5 yıl erken emeklilik düzenlemesinin Ekim ayında yani Mecliste yeni çalışma döneminin başlamasıyla birlikte görüşülecek ilk maddeler arasında olduğu tahmin ediliyor. Prim indirimi düzenlemesinin TBMM’den geçmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da onaylanarak resmi gazetede yayınlanacağı öğrenildi. Hemen ardından da başvurular kabul edilecek.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }