Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kalarak hayatını kaybetti. Yüzlerce personelin katıldığı uzun süren arama kurtarma çalışmaları sonucunda işçilerin cansız bedenlerine ulaşıldı. Olayın ardından başlatılan soruşturmada 9 şüpheli tutuklanırken, 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 RAPORUN İPTAL EDİLMESİNİ TALEP ETTİLER

Facianın ardından, maden sahasında çalışan 187 işçi, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işten çıkarıldı. İşten çıkarılan çalışanlar, maden ocağı önünde protesto eylemi başlattı. Diğer yandan, İliç ilçesinde yapılması planlanan "Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flatasyon Tesisi Projesi"nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu, 7 Ekim 2021'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. Ancak, Sedat Cezayirlioğlu ve İsmail Hakkı Atal, projenin çevresel etkilerini gerekçe göstererek bu raporun iptal edilmesini talep etti. İptal gerekçeleri arasında projenin bölgedeki su kaynaklarını, tarımı ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceği, iklim değişikliği ve asit maden drenajının toprak üzerindeki etkileri gibi endişeler öne sürüldü.

Tahsin Erdem emekli memur Sinan Doğan'ı işe aldı! Tahsin Erdem emekli memur Sinan Doğan'ı işe aldı!

 MAHKEMEDEN İPTAL KARARI

Erzincan İliç'teki maden sahasında yaşanan trajik heyelan ve ölümler sonrası, "Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flatasyon Tesisi Projesi"nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu iptal edildi. ÇED raporunun bilimsel verilere dayanmadığı, madencilik faaliyetlerinin hemen sona erdirilmesi gerektiği ve projenin corona virüsün etkilerini artırabileceği vurgulandı. Raporda, insan ölümlerinin ve ekosistem yıkımlarının artacağı, projenin bütüncül etkilerinin yeterince ele alınmadığı ve toplumsal maliyet analizinin yapılmadığı kaydedildi.

Bilirkişi heyetinin raporuna göre, ÇED raporunda hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı ortaya çıktı. Mahkeme, raporda depremsellik, erozyon, heyelan ve sel risklerinin yeterince değerlendirilmediğini belirterek, ÇED olumlu raporunu iptal etti.

Editör: Şeyma Kaya