EKONOMİ

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor!

1 Temmuz 2024'te sona eren kira zammı sınırı ile birlikte, konut kiralarında yeni bir dönem başlıyor. Yeni uygulamaya göre yüzde 25 zam sınırı kalkacak ve ev kiralarının fiyatını tekrar enflasyon oranı belirleyecek.

Abone Ol

Yoğun enflasyon nedeniyle orantısız bir şekilde artan ev kiralarını dizginlemek için yapılan yüzde 25 zam sınırı kalkıyor. Yeni uygulamaya göre ev kiralarının fiyatını tekrar enflasyon oranı belirleyecek. Bu duruma karşı ev sahipleri kiracılarına zam yapabilmek için çift kontrat imzalatıyor.

“TEMMUZ AYINDAN İTİBAREN DEVREYE GİRECEK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in iki yıldır süren kira zamlarındaki yüzde 25 sınırının bu yıldan itibaren kalkabileceğini belirterek zam oranlarının 2024 Temmuz ayından itibaren enflasyona göre belirlenmesi sistemi devreye gireceğini ifade etti. Temmuz ayının enflasyon oranının ise yüzde 60’lar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

2 TEMMUZ'DAN SONRA KİRA ZAMMINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Yeni düzenlemeye göre kiracılar, kira artışlarının makul sınırlar içinde kalması için TÜFE'ye bağlı kalacaklar. Yani ev sahipleri, TÜFE oranında zammın üstüne ek zam talep edemeyecek veya kiracıyı bu nedenle evden çıkaramayacak.

Ev sahipleri ise, piyasa koşullarına uygun kira artışları yapabilecekler. Fakat bu artışlar yasal sınırlamalar çerçevesinde olmak zorunda.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }