Zonguldak

Felaket Geliyorum Demez Ama Genelde Gelir

Zonguldak Tarih editörü Hayati Yılmaz, Zonguldak’ta devam eden dere ıslah projesi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Zonguldak Tarih editörü Hayati Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uzun süre yaşanan sıcakların ardından genellikle yoğun yağışların yaşandığını ve sel riskinin olduğunu ifade etti. 

Yılmaz FELAKET GELİYORUM DEMEZ AMA GENELDE GELİR başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi: 

Uzun süre yaşanan sıcakların ardından genellikle yoğun sağanak yağışı yaşanır. Yaz aylarında, Batı Karadeniz’e has bölgesel yağan yağmurlar, akarsu ve derelerimizin de karakteristik özelliklerini belirlemiştir. Senenin çoğunluğunu küçük ölçekte akan dereler, aniden dünyanın en büyük nehrinin bile taşıdığı su miktarına ulaşır. Bu da şehir merkezlerinde felaketlere dönüşür. 

Bu yüzden dere ıslah çalışmaları, Batı Karadeniz’in iklim ve hava koşullarına göre ayarlanan bir takvimde yapılmalı. Yaz aylarında yapılan bitmemiş çalışmalar, derenin vereceği zararı artırır. Fevkani Köprü’nün yıkılmasından sonra dere kenarında oluşan hasarın bugüne kadar bitirilmesi gerekirdi. 

Bugünkü teknoloji ile hava şartları, birkaç gün önceden net olarak belirlenebiliyor. En azından böyle bir tahminde, dere kenarında araçların kaldırılması, dükkanların önlem alması konusunda uyarılar yapılmalıdır. Fevkani Köprü ve Merkez Çarşı binası yıkımından sonra vatandaşlar buraları araç parkı haline getirdi. Bu nedenle Üzülmez Deresi’nin taşması sonrasında zarar çok büyük olur. 

Karadeniz’de sel felaketleri “geliyorum” demez ama her an geleceği de bilinmelidir. 

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }