Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayisinin kalbi olarak bilinen TUSAŞ'a yapılan saldırı akıllarda birçok soru işareti oluşturdu. HÜRKUŞ ve HÜRJET gibi uçak, GÖKTÜRK uyduları ve ANKA markalı İnsansız Hava Aracı (İHA), Gökbey yerli genel maksat gelikopteri, ATAK taaruz helikopteri, 5. nesil milli savaş uçağı KAAN ve daha birçok kritik projenin üretildiği TUSAŞ tesislerine, sadece 2 teröristin saldırı düzenleyebilmesi "Kritik noktalarda güvenlik zaafiyeti mi var?" sorusunu gündeme getirdi.
Savunma sanayii tesislerindeki güvenlik zaafiyeti konusu sosyal medyada da gündem oldu. Çok sayıda vatandaş dev projelerin üretildiği tesislerin daha iyi korunma gerektirdiğini dile getirdi.
‘ENERJİDE BAĞIMSIZLIK’ FİLYOS DOĞALGAZ TESİSİ GÜVENDE Mİ?
Türkiye’nin enerjide bağımsızlık adı altında başlattığı Filyos Doğalgaz projesinde de güvenlik tedbirleri yeniden değerlendirildi.
Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda Filyos’ta BOTAŞ’a ait Filyos/Batı Karadeniz Ana Ölçüm İstasyonunda ‘‘Kritik Tesis Önleme ve Müdahale Planı’’ kapsamında senaryo doğrultusunda tatbikat yapılmıştı.
Tatbikat sırasında (2) zırhlı asayiş araç unsuru, (1) TOMA unsuru, (1) bomba arama köpek unsuru, (1) KARKÖR (jammer) araç unsuru, (1) OYİ timi, (1) J.Asayiş Koordinasyon Timi, (3) J.Asayiş Timi, (1) Trafik Jandarma Timi,(1) ambulans ve (1) itfaiye aracı ile (44) personel senaryo gereği şüpheli paket ihbarı kapsamında görev aldı.
Tatbikat sırasında ihbarın alınmasının ardından ekiplerin istenilen standartlar içerisinde olay yerinde hızla konuşlandığı görülmüştü.
TADBİKATLAR YETERLİ OLACAK MI?
Olası bir terör saldırısında özel güvenlik görevlilerinin yanı sıra jandarma ve sahil güvenlik birimlerinin koruduğu Filyos tesislerinde hangi noktalarda eksiklikler var hangi bölgelerde nasıl tedbirler alınmalı nasıl müdahale edilmeli konuları ile toplantı düzenlendiği öğrenildi. Özel güvenlik personeli müdahale biçimleri hakkında bilgilendirildi.
Toplantıda ilgili birimler olası bir tehdit unsuru olduğunda görev yerleri hakkında detaylı bilgi aldı.