GÜNDEM

Fındık üreticisine kritik uyarı! Emanete vermeyin fiyatlar artacak!

Zonguldak Ereğli Ziraat Odası Başkanı Zafer Yalman, fındık alım fiyatlarının açıklanmasının ardından uyarıda bulundu. “Emanete vermeyin, elinizde tutun, fiyatlar artacak” dedi.

Abone Ol

Kdz. Ereğli Ziraat Odası Başkanı Zafer Yalman, fındık alım fiyatlarının açıklanmasının ardından fındık üreticilerine çağrıda bulundu. Fındık toplama tarihlerine uyulmadığını belirten Yalman, “Erken toplama fındığın kalitesini ve değerini düşürüyor. Toplayınca emanete vermesinler. Fındık fiyatları bu yüzden düşüyor. Fındık fiyatları 170 TL’yi görebilir” dedi.

Yalman, Z HABER’e yaptığı özel açıklamada işçilik ile birlikte maliyetlerin yüksek olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “Malum, enflasyon yüksek. Maliyetler yüksek. Şu anda işçilik bedellerinde koordinasyon kurulu olarak almış olduğumuz tavsiye niteliğinde fiyatlar var ama çok da piyasanın uyduğunu düşünmüyoruz. Yani işçilik maliyetleri de yüksek. Ben tahminimce fındık bu sene 160-170 TL üzerinde gibi bir rakamı görür diye düşünüyorum. Beklenen rekolte 700 bin ton civarında, Türkiye genelinde bu rekolte 650 bin tona kadar düşebilir.”

ERKEN TOPLAYIP DEĞERİNİ DÜŞÜRMEYİN

Fındığın erken toplandığını belirten Yalman, fiyatların 160 TL civarında olabileceğini belirterek, “En son yağan yağışın fındıkta ne kadar verimli olduğunu kestiremiyoruz şu an. Daha yeni yeni toplamaya başladı vatandaş. Tabii toplama noktasında da Ziraat Mühendislerimiz sahadaydı. Fındık toplanması için tarihleri açıklamıştık. Ama çiftçimiz buna pek uymuyor. Bunun fındıktaki kaliteyi düşüreceğini tahmin ediyoruz. Çünkü fındık, yağan yağıştan sonra gerekli yağlanmayı 8-10 gün içinde alacaktı. O gerekli yağlanmayı da ne kadar yaptı onu da görmüyoruz. Fındık için geçtiğimiz yıl TMO’nun verdiği fiyat 80 lira civarındaydı. Bu sene yüzde 70’e varan bir fark yaptı ama zaten beklenti 150-160 liraydı. Şu anki fiyatlar çok mu kötü? Bana göre çok da kötü değil. Yani ben aynı zamanda kendim de bir üreticiyim. İnşallah 150-160 liraları görecek, çiftçimizin de yüzü gülecek.”

EMANETE FINDIK VERMEYİN! DAHA DA DEĞERLENECEK!

Fındığın emaneten tüccara verilmemesi konusunda uyarıda bulunan Yalman, fiyatların daha da yükselmesini engellediğini belirterek çağrıda bulundu. Yalman açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Biz üreticimize emanete fındık vermesinler diyoruz. Emanete verilen fındık, tüccara veresiye verilmiş bir ürün. Bu durum fındık fiyatının yükselmesini engelliyor. Yani ihtiyacı yoksa fındığını kendi elinde tutsun. Şu an açıklanan fiyatlar dünya piyasasına göre çok kötü bir rakam değil. Geçen sene 125 TL’yi göreceğini söylemiştik. 130 TL’yi gördü fındık fiyatı. Ama tabii vatandaş satıp parasını başka türlü bir yatırım aracında değerlendirebilir. Ama sadece şunu söylüyoruz, emanete fındık vermesinler. Emanet olayını yapmadıkları an fındık her zaman için değerli olacak.”

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }