Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) MYK üyesi Murat Kotra, Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özbay Güven’in Kırkpınar yağlı güreşlerinde gelenek ve ritüellerine uyulmadan yapılan uygulamaları hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. 

Zonguldakspor FK, Kırıkkalespor'u 2-1 mağlup etti! Zonguldakspor FK, Kırıkkalespor'u 2-1 mağlup etti!

 Kotra’nın sosyal medya hesabındaki paylaşımı şu şekilde:

“Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özbay Güven’in Kırkpınar yağlı güreşleri ve yağlı güreşlerde değişim adı altında geleneğine, ritüellerine ve doğasına uyulmadan yapılan uygulamalar hakkındaki tespit ve uyarıları..

2024 yılı Kırkpınar yağlı güreşleri ve yağlı güreşlerde değişim adı altında geleneğine, ritüellerine ve doğasına uyulmadan yapılan uygulamalar, yağlı güreşi korumayıp özünden koparmıştır. Buradan hareketle, ata ve millî spor yağlı güreşin özünden ve aslından koparılmadan ilelebet yaşatılması ve korunması her Türk vatandaşı için temel ilke olmalıdır. Bilelim ki, millî birliği korumanın yolu millî değerleri korumaktan geçer. Daima Türk kalmanın Türk gibi kuvvetli olmanın yolu budur. Yağlı güreş kültürü daima geleneği ve ritüelleri ile aşındırılmadan, etik erozyona uğratılmadan, zedelenmeden, anlamını ve özelliğini yitirmeden yaşatılması gerekmektedir.

Öncelikle Kırkpınar yağlı güreşlerinin tarihinde olmayan yeni usuller ve adetlerle bu güreş geleneği zedelenmiş ve etik erozyona uğratılmıştır. Kırkpınar yağlı güreşleri minik, teşvik, Tozkoparan, Deste, Küçük Orta Küçük Boy, Küçük Orta Büyük Boy, Büyük Orta, Başaltı ve Baş, boylardaki pehlivanlarların güreşleri ile başlar.

Kırkpınar yağlı güreşlerinde birinci torbanın karşısındaki dördüncü torba ile güreş yapması durumunda, dördüncü torbadaki pehlivanlar ön eleme güreşlerinde olimpizmin eşitlik ilkesine uyulmayarak güreştirilmişlerdir. Böylece dördüncü torbadaki başpehlivanlar müsabakalara hem yorgun hem de en kuvvetli başpehlivanlarla karşılaştırıldıklarından müsabakaya 1-0 gibi yenik bir duyguyla başlıyor. Burada dördüncü torbadaki pehlivanlara daha fazla müsabaka yaptırıldıkları için olimpizmin eşitlik ilkesi ihlal edilmiştir. Eğer bir sporda eşitlik ilkesi yoksa bu şikeye yol açan bir kanaatin oluşmasına yol açar.

Yüzlerce yıldır değişmeyen geleneksel kuralları hiçe sayarak yeni kurallar koymaya çalışılması, yağlı güreş kültürünün aşınmaya uğramasına neden olmuştur. Gelenek ve görenekler hiçe sayılarak, başka millî duyguların zedelenmesi için kapı açılmasına yol açılmıştır. Yağlı güreşin bu şekilde istismar edildiğini gören daha başka akla, mantığa uymayan uygulamalara ve bunların meşrulaştırılmasına sebep teşkil edilmiştir. Bu uygulamayı meşru saymak, başka millî değerlerimizin de yozlaştırılmasına, meşru sayılmasına zemin hazırlamıştır. Bu uygulama katkı yerine zarar vermiştir. Katastrofik bir durum oluşmuştur. Birtakım kişilerin kendi istekleri ve anlayışları doğrultusunda, yüz yıllardır milletin yaptığı yağlı güreşin uyulması gereken geleneksel ritüelleri içeren kuralları değiştirilerek bozulmuştur.

Bu uygulamalarla Kırkpınar yağlı güreşlerinin ve yağlı güreşin asıl amacının dışına çıkılmış, özü ve tüm özellikleri kaybedilerek zarar görmüş, anlamı bozulmuş, özelliği yitirilmiş ve yağlı güreşe değişik bir anlam yüklemişlerdir.

Yağlı güreş itibarsızlaştırılamaz.

Eğlence durumuna düşürülemez. Geleneği ve ritüelleri içermeyen bilgisizce ve bilinçsizce yapılan uygulamaları yapanlar yağlı güreş geleneğine, millî duygulara ve yağlı güreşçilere büyük zararlar vermiştir. Yağlı güreş, mizahi bir hâle getirilip karikatürize edilerek, mostra –gülünç duruma düşürülemez ve bu ortamlar yaratılamaz. Bu, yağlı güreş için manevi bir kayıp olup telafisi mümkün olmayan bir aşındırmadır ve yağlı güreşi aşındıranlar tarihe geçeceklerdir. Bilip bilmeden, yağlı güreşin verdiği, kazandırdığı milli duygulardan kimse yoksun bırakılamaz. Türk milletinin nesilden nesile aktardığı âdetlerindeki yozlaşma, milletin kendine yabancılaşmasına yol açmıştır.

Bu torba yöntemi Kırkpınar yağlı güreş geleneği ile ritüelleri ile örtüşmeyen bir yöntemdir. Dördüncü torba kuvvetlilerle güreş yapacak kendi gibi olanlarla karşılaşma imkanı olmayacaktır. Bu bilimsel olmayan yağlı güreşin doğasıyla örtüşmeyen uygulama sporun eşitlik ilkesi ile de örtüşmüyor.”

Editör: Şeyma Kaya