Gökçebey'de Gezilecek Yerler

  • Çanakçılar Özel Etnografya Müzesi

  • Süzek Kanyonu

  • Veyisoğlu Köyü Anıt Ağacı

  • Hacımusa Deresi

  • Herkime Evleri

  • Çanakçılar Hayvanat Bahçesi

  •  Filyos Ecopark (Arboretum)

  • Dua Tepesi

  • Kurtdamı Yürüyüş Parkur Alanı

Gökçebey İlçesi ;

Zonguldak- Ankara demiryoluna bağlı olan ve 1845 senesine kadar Tefen adıyla bilinen ilçede, Bolu sancağına bağlı 4 divandan oluşmaktadır. Bu kimliğini hiç değişmeden Cumhuriyetin kuruluşuna kadar sürmüştür. Cumhuriyet yıllarında nahiye olan Tefen, 1963 yılında Gökçebey ismini almıştır. 1972 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1990 yılında Gökçebey ilçe olmuştur. Yüz ölçümü 15.153 olan Gökçebey ilçesinin topraklarından yarısından fazlası ormanlarla çevrilidir. Denize uzaklığı, 51 metre, yüksekliği ise 906-1179 metre arasında olan bölge 8 tepeden oluşmaktadır. Filyos ırmağı Soğanlı çay ile birleşir Filyos’tan Karadeniz’e dökülmektedir. Doğuda Bartın, Karabük batıda Zonguldak ve Merkez ilçe, güneyde Devrek ve Yenice kuzeyde de Çaycuma bulunmaktadır.

Gökçebey’in Coğrafi Dağılımı

İlçeye bağlı 1 belediye 19 köy ve 84 mahalle vardır. Nüfusu ise 10.669 erkek, 10.956 kadın toplam 21.665 kişiden oluşmaktadır. 2017 yılından şimdi kadar 608 kişilik bir artış göze çarpar. Zonguldak merkeze 45 kilometre kadarlık mesafededir. En yüksek tepesi Boynuz tepedir. Ankara Zonguldak demiryolunda olan Gökçebey ilçeye 27 kilometre uzaklıkta olan Saltukova Havalimanı bulunmaktadır. Gökçebey ilçesi son yıllarda sanayi alanında pek çok yatırım yapılmıştır. Panel radyatör, yapı elemanları, seramik, kereste, deterjan, kum-çakıl, çiçekyağı ve un fabrikaları kentin istihdam alanlarını oluşturmaktadır. Pamukdüzü, Çamlık, Kabalaklı belli başlı mesire alanlarıdır. 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü konaklama tesisleri, yeme- içme tesisleri, havuz ve spor tesisleri,  piknik ve yürüyüş alanları vardır. Gaziler köyü ve Asar tepesinde kale, mezar ve sütun kalıntıları Hacımusa beldesinde ise, ağaç işçiliği ile yapılmış Herkime evleri bulunmaktadır. Kurtdamı, Karanlık dere, ve Sarıgöl av turizmi için kullanılabilmektedir. Bakacakkadı Beldesinin düzenlenmiş olduğu etkinliklerde Filyos Ecopark Tesisi, yörenin sosyal ve turizm amacıyla kullanılan tesisidir.

Tarihi ve Turistik Yerler

Çanakçılar Özel Etnografya Müzesi

İki katlı olan müzenin ilk katında fabrikalarda üretilen seramikler ve satış yeri ikinci katta ise tarihi kazılarda bulunan tarihi bulgular sergilenmektedir. Müze bahçesinde yabani ve evcil hayvanlar bulunmaktadır.

Veyisoğlu Köyü Anıt Ağacı

veyisoğlu köyü gökçebey anıt ağaç

Devlet tarafından korum altına alınan bu ağaç anıt ağaç olarak tescillenmiştir. Ağacın çevre düzenleme ve tanıtımını Gökçebey veyisoğlu Köyü üstlenmiştir. 8 kişilik masalar kurulmuş piknik alanlarına dönüştürülmüştür. Ağacın 500 yaşında olması çevresinin 510 santimetre, yüksekliği 15 metre ve alanı ise 300 metre kare olmaktadır.

Hacımusa Deresi
Kantar şelalesi hacımusa gökçebey

Ohlar tepesinde bulunan 950 rakımdan doğan derenin Karbanca dere, Erikli dere, Küfelik dere il Geyikgöl tepesinin batı kısmından Vakuf derenin birleşmesiyle Hacımusa deresi oluşmuştur. Uzunluğu 10 kilometre olan ilçenin 60 metre rakımda Yenice çayına akmaktadır. Hacımusa deresi değişik coğrafi oluşumlar ve şelaleler (kantar şelalesi) görülmektedir. Yumuşak zeminin aşınıp düzleşmesi sonucu suların sert kayaları aşındırarak akan derenin 110 metre rakımla akmaktadır. Bölge kaymakamlığı tarafından Hacımusa Doğa Yürüyüşleri düzenlenmektedir. Bu yürüyüş Pamukdüzünden başlayarak 10 kilometre yürüyüş 3 saat sürmektedir. Burada bulunan pamukdüzü jeep ile safari gezisi yapabilmek için elverişli bir yerdir.

Süzek Kanyonu

süzek kanyonu

süzek kanyonu şelaleler

Doğa turizminin geliştiği yerlerden biri olan Süzek Kanyonu için Macera Parkuru kurulmuştur. Bozulmayan doğal yapısıyla kanyon ve çevresi önem taşımaktadır. 7 şelaleden oluşan kanyonun parkur başlangıcında mesir alanı vardır.

Herkime Evleri

herkime evleri gökçebey

Otantik yönden büyük bir öneme sahip olan evler Hacımusa köyünde bulunmaktadır. Herkime evleri, diye bilinen yığma taş ile inşa edilen yapılar Herkime mahallesinde bulunmaktadır. 70 civarında bulunan bölge koruma altındadır. Yörede ‘’Çantı’’ ismiyle bilinen evler bütünüyle ahşap yapıdan oluşmaktadır. Ahşap ustalarının özenle inşa ettiği bu evlerin üst katı 4 kişilik odalardan 8 kişilik konaklama düzeni oluşturulmuştur. Alt katı ise Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmaktadır.

Herkime Şelalesi

herkime şelalesi gökçebey gezi rehberi

Çanakçılar Hayvanat Bahçesi

gökçebey hayvanat bahçesi

İlçe’nin Çukurbey mevkiinde olan hayvanat bahçesi, fabrika alanı içerisindedir. Önceleri hobi amacıyla kurulan bahçenin hayvan varlığı arttıkça ziyarete açılmıştır. Özel araçla gidilen yere kimlik teslim edilip yaka kartı alınmaktadır. Giriş ücretsiz olup solda bir de müze bulunmaktadır. Çocuklu ailelerin ziyaret etmesi önerilmektedir. Pek çok hayvan türünün bulunduğu hayvanat bahçesinde ceylan yavruları ve kuş çeşitleri gezilmeye ve görülemeye değer kılmaktadır. İçerisinde bulunan kuş çeşitleri arasında pelikanlar, ördek ve balıkçıllar bulunuyor. Tehlike arz eden hayvanlar ise korunaklı yerlerde bulunuyor. Çevre bilincini arttırmak amacıyla kurulan hayvanat bahçesi gittikçe büyüyen dünyada, enerji ihtiyacı, çevre sorunları ve küresel ısınma gibi pek çok faktörün bulunduğu ve olumsuz etkileri sebebiyle bilincin önemini vurgulamaktadır. Çanakçılar bu konuda ‘’Dünyayı gelecek nesillerden miras aldık.’’ görüşüyle hareket etmektedir. Kendi ismiyle kurdukları Hayvanat ve Botanik bahçesinde pek çok hayvan ve bitki türü bulunuyor. Büyük, küçük tüm doğaseverlerin gelebileceği bir yerdir. Hayvanların doğayla iç içe olduğu bu yerde canlıları görerek birebir bu anı yaşamak çevre bilincinin ve doğa sevgisinin çoğalmasını sağlamaktadır. Sevdikleriniz ya da ailenizle birlikte buraya gelerek doğanın tadını çıkarırken bir yandan da çocuklarınıza doğa ve hayvan sevgisini aşılayabilirsiniz. 140.000 hektarlık alanda açık işletmenin bulunduğu yer 30 dönümlük kısmında bulunan Hayvanat Bahçesi ve Botanik Alanda 75 farklı çeşitten 850 hayvan ve çeşitli bitki türleri yer almaktadır. Her yıl pek çok turistin uğrak yeri olan hayvanat bahçesi ilgi görmektedir.

 Filyos Ecopark (Arboretum)

 Zonguldak merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan bu botanik bahçesinde sessiz bir alan, ücretsiz WİFi, şık odalarda bulunmaktadır. Ayrıca açık yüzme havuzu, tenis kortu, futbol sahası vardır.  Bunun dışında her odada ısıtma sistemleri, televizyon ve mini bar mevcuttur. Bütün odalarda hem bahçe manzarası ve teras bulunmaktadır.  Doğal ve kültürel özelliklerin bir arada bulunduğu arboretum yani pek çok ağacın bulunduğu ormanlık alanlar. Büyük ve geniş alanlardan oluşan bu botanik bahçesinde pek çok turizm şirketi otel açmıştır.  Burada hem konaklama yapıp hem de botanik alanlarını gezmeniz mümkündür. Atatürk Hizmet Köyü’nde açık bir yemek alanı açarak şık mekanlarda nefis yemekler servis edilmektedir. İçerisinde timsah, at, ceylan, karaca, at, geyik, ayı, kurt, maymun, tavşan, sincap, kuğu, flamingo, leylek, ördek, turna, güvercin, tavuk ve kaz gibi pek çok hayvanın bulunduğu hayvanat bahçesi aile gezisi yapılabilecek güzel yerlerden birisidir.  Hayvanat bahçesinde bir veteriner, bir teknisyen, iki görevliden oluşan toplam 4 kişi görev yapmaktadır. Hayvanların doğal alanlarına benzetilerek yapılmış özel bölümlü yerlerde, hayvanların doğal alanlarındaymış gibi yaşaması sağlanmaktadır.

Dua Tepesi

Namazgah köyünde başlar, Kurtdamı bölgesi Namazgah köyü 7 kilometrelik bir alandan oluşmaktadır. 705 rakım ile Dua tepesi yürüyüş parkurunun en yüksek yeridir. Parkurda yaya veya atla gezinti yapılabilir. Dua tepesinin seyir yeri Hacımusa beldesini tamamen göründüğü bir noktadır. Namazgah köyü, Filyos vadisinin izlendiği en güzel yerlerden birisidir. İçerisinde bulunan yabani hayvanlar domuz, çakal, tilki, ayı ve pek çok kuş çeşidi bulunmaktadır.

Kurtdamı Yürüyüş Parkur Alanı

Namazgah Köyü Yolu bisiklet sürerek ya da yürüyüş yaparak gitmek mümkündür. Burada bulunan tarihi bir değirmen vardır. Ormanda kayın ve meşeden başlayarak pek çok ağaç türü bulunur.  Ayı, kurt, çakal, tilki gibi hayvanlarla birlikte birçok çeşit kuş çeşidi bulunmaktadır. Botanik yönden oldukça zengin olan havza manzara seyir tepesinden kurtdamından filyos vadisi görülebilmektedir.