Zonguldaklı eğitimci, danışman ve öğretim görevlisi Gurbet Altay, Sağlık turizmine yeni başlayan firmalara yönelik önerilerde bulundu. Altay; “Sağlık Turizminde yapılacak hataların sadece hasta mağduriyeti değil aynı zamanda ülke mağduriyeti de yaratacaktır. O sebepten sağlık turizmine girecek firmaların bir değil birden çok düşünmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Altay'ın, Sağlık turizmine yeni başlayan firmalara verdiği öneriler şu şekilde:

“Her mesleğin mutlaka riski vardır. Ve bir yanlışlık yapıldığında düzeltme yani ‘pardon‘ deme imkanı olabilir. Lakin Sağlık Turizminde yapılan yanlışlığın pardon’u yoktur. Sağlıkta yapılan bir yanlışlığın pardon’u sakatlık ve ölümle sonuçlandığı için çok dikkat edilmelidir. O sebepten Sağlık Turizmine başlayacak olan firmaların yapacaklarını bir iş kolu değil bir sorumluluk şeklinde görmesi başarıyı artıracaktır. Sağlık Turizminde yapılacak hataların sadece hasta mağduriyeti değil aynı zamanda ülke mağduriyeti de yaratacaktır. O sebepten sağlık turizmine girecek firmaların bir değil birden çok düşünmeleri gerekmektedir.

Sağlık turizmine yeni başlayan firmalara yönelik birkaç öneri vermek gerekirse;

1.HEDEF KİTLE BELİRLEME:

Pazar Araştırması: Hangi hastalıklar için hangi ülkelerden talep var? Rakipler kimler? Bu soruların cevaplarını bulmak için detaylı bir pazar araştırması yapılabilir. Özellikle satışı yapacak personelin reklamı verilecek ülkenin kültürünü iyi bilmesi gerekmektedir.

Hedef Pazar: Geniş bir kitleye hitap etmek yerine, belirli bir hastalık veya tedavi yöntemine odaklanarak daha uzmanlaşmış bir hizmet sunabilir. Yapılacak işlemlere göre (diş, estetik, onkoloji vs)

2.GÜÇLÜ İŞ BİRLİKLERİ:

Hastaneler: Kaliteli ve güvenilir hastanelerle iş birliği yapmak, hastaların güvenini kazanmak için çok önemlidir.

Seyahat Acenteleri: Hastaların seyahat düzenlemeleri konusunda deneyimli seyahat acenteleriyle ortaklık kurulmalıdır.

Sigorta Şirketleri: Sigorta şirketleriyle anlaşmalar yaparak hastaların tedavi masraflarını karşılamalarını sağlayın. Komplikasyon sigortasının teşvikte olması da bu konuda tercik edilme sebebidir.

3.DİJİTAL PAZARLAMA:

Web Sitesi: Profesyonel ve bilgilendirici bir web sitesi oluşturulmalıdır. Hedef ülkelere yönelik dillerde olması hasta güvenini sağlayacaktır.

SEO: Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için SEO çalışmalarına önem verilmelidir.

Sosyal Medya: Sosyal medya platformlarında aktif olarak bulunun ve hedef kitlenizle etkileşim kurulmalıdır.

Online Pazarlama: Google Ads, Facebook reklamları gibi online pazarlama araçlarını kullanarak potansiyel müşterilere ulaşılabilir.

4.DİL VE KÜLTÜR FARKLILIKLARINA ÖNEM VERİN:

Tercümanlık Hizmetleri: Farklı dil konuşan hastalar için tercümanlık hizmetleri sunulmalıdır.

Kültürel Adaptasyon: Hastaların kültürlerine uygun hizmetler sunarak kendilerini özel hissetmelerini sağlamalısınız.

5.KALİTE VE GÜVENİLİRLİK:

Sertifikalar: Uluslararası akreditasyonlara sahip olun.

Hasta Memnuniyeti: Hastaların memnuniyetini ölçmek için geri bildirim sistemleri oluşturun.

Güvenlik: Hastaların güvenliği için gerekli tüm önlemleri alın.

6.SÜREKLİ GELİŞİM:

Eğitim: Çalışanlarınızı düzenli olarak eğitin. Gerek mesleki eğitimler gerekse de kişisel gelişim ile ilgili eğitimler sık sık verilmelidir.

Teknoloji: Sağlık sektöründeki gelişmeleri takip edin ve yeni teknolojileri kullanın. Her geçen gün teknolojinin gelişmesi, tıp’ta yeniliklerin olması gelişim ve rekabet açısından çok önemlidir.

Pazarlama Stratejileri: Pazarlama stratejilerinizi düzenli olarak gözden geçirin ve güncelleyin. Sağlık Turizmi sürekli değişen bir yapıya sahip. Özellikle ülkelerin sağlık turizmine bakış açısı her geçen gün artmaktadır. Ciddi bir gelir dolayısı ile gelişime katkısı olan bir sektör olduğu için kendi ülkelerindeki sağlık turizmi hastalarını başka ülkelere göndermek istemiyorlar. Ve stratejileri sık sık değişebiliyor. Yani bugün x ülkesine reklam verdiğimizde gelen hastalarımız yarın gelmeyebilir. O sebepten gelişmeleri yakından takip etmek gerekir.

7. HUKUKİ İŞLEMLER:

Yasal Düzenlemeler: Sağlık turizmiyle ilgili yasal düzenlemeleri yakından takip edin. Sağlık turizmi gelişen bir sektör olduğu için sürekli mevzuatlar değişebiliyor. Bu sebepten sektör ile ilgili gelişmeleri yakından takip edip yenilikleri hemen uygulamaya sokulmalıdır.

Sigorta: İşletmenizi ve çalışanlarınızı sigortalayın. Kanunu zorunluluk da olan bu yükümlülüklere ilaveten özel sigorta da yapılabilir. Böylece aidiyet daha çok artacaktır. Unutulmamalıdır ki çalışan memnuniyeti hasta memnuniyeti demektir.

8. SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ:

Topluma Katkı: Topluma faydalı projeler geliştirerek kurumsal imajınızı güçlendirin. Bu sadece hastaların aidiyetini değil aynı zamanda çalışan aidiyetini de sağlayacaktır. Bunun yanı sıra da marka değerini artıracaktır.

Devlet Bahçeli öldü mü? MHP'den son dakika açıklaması! Devlet Bahçeli öldü mü? MHP'den son dakika açıklaması!

Sağlık turizmi, rekabetin yüksek olduğu bir sektör. Bu nedenle, farklılaşmak ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmak başarı için anahtar faktörlerdir.”

GURBET ALTAY KİMDİR?

1968 yılından Almanya doğumlu olan Gurbet Altay aslen Zonguldaklıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan Altay uzun yıllardan beri özel ve kamu kurumlarına iletişim eğitimleri vermekte ve yönetim danışmanlığı yapmaktadır. 2019 yılından itibaren Sağlık Turizmi sektöründe çalışmakta olup Sağlık Turizmi eğitimleri vermektedir. Halen İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi yapmakta, birçok Sivil Toplum Kuruluşlarından liderlik yapmakta ve Sağlık Turizminde Strateji ve Marka danışmanlığı yapmaktadır.

Editör: Şeyma Kaya