Zonguldak Tarih sayfası editörü Hayati Yılmaz, “Maden Şehitlik Takvimi” adlı yazısında Haziran ayında meydana gelen ölümlü maden kazalarını kaleme aldı.
Yılmaz’ın yazısı şu şekilde:
“ZONGULDAK MADEN ŞEHİTLİK TAKVİMİ.
Zonguldak'ta meydana gelen kayıtlı İlk maden kazası, 1909 yılında Herafim Efendi ve ortaklarının işlettiği madende yaşanılan kaza oldu. Kaza sonucunda işçi Cideli Recep ölmüştür. 19 Kasım 1909’da ise Gelik madeninde taş düşmesi sonucunda Sarraç Mehmet ismindeki işçi hayatını kaybetmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk 1931 yılında Zonguldak ziyareti sırasında "Zonguldak'ın derin toprakları altındaki serveti madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak'ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir” sözünü söylemiştir.
Başbakan İsmet İnönü ise; Zonguldak için "kömür meselesini bütün memleket için büyük dava telakki ediyoruz " demiştir. Kömürün memleket meselesi ve milli dava olması, maden kazalarında ölenlerin de şehit olduğu addedilir.
Bu 175 senelik memleket mücadelesinde yüzlerce şehit verdik. Fakat bir şehitliğimiz dahi yok.
Şehitlerimizi anmak yad etmek, hafızada tutmak maksadı ile benim bir önerim var. Zonguldak'ta resmi kurum ve kuruluşların veya esnafın, sivil toplum kuruluşlarının yılbaşında bastırdıkları takvime ölümlü maden kazalarının olduğu günleri ekleyerek. Bu günlerin belli edecek şekilde renklendirilmesi ve altına not düşülmesi halinde, en azından takvimi kullanacak olan ahalimizin hafızasında yer alacaktır.
Sadece Haziran ayını paylaşayım. Böyle bir takvim olsaydı bakın nasıl olurdu.
Bu zamana kadar olan madenlerde yaşanan kazalar, en fazla Kasım ayında meydana gelmiş. En çok ölümlerin olduğu kazalar ise Mart ayında Temmuz ayında ise hiç ölümlü kaza yaşanmamış.
İşte Haziran ayında meydana gelen ölümlü kazalar:
HAZİRAN
06 Haziran 1954. Üzülmez bölgesindeki Çaydamar bölümünün nakıs 50 inci katında büyük damarda kömüre lâğım atılmasından ötürü grizu patlaması meydana gelmiş ve neticede 6 kişi şehit olmuş ve beş kişi de hafif surette yaralanmıştır.
Müessif hadisesinin, işçinin grizu muayenesi yapmadan lağımı patlatmasından ileri geldiği tahmin edilmektedir.
10 Haziran 1954 . Üzülmez bölgesindeki Çaydamar bölümünün Çatakdere mevkinde öğle üzeri grizu patlaması meydana gelmiş ve 4 kişi ölmüş ve 13 kişi de yaralanmıştır.
19 Haziran1972. Armutçuk. Damar yangını sonucu 3 şehit, 25 yaralı.
30 Haziran1970 . Kozlu – İncirharmanı . Başlık lambasından meydana gelen grizu patlaması sonucu 4 işçi şehit olmuş, 6 işçi yaralanmıştı.
(Madenlerde hayatını kaybeden tüm işçilerimize ve 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen Türkiye'nin en büyük maden kazası olan , Soma maden kazasında ölen 301 madencimize Allah'dan rahmet dileriz.)”
Editör: Şeyma Kaya