İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz tarihinde sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Haniye'nin ölümüne ilişkin yaptığı paylaşımının platform tarafından kaldırıldığını söylemiş, 2 Ağustos Cuma günü ise BTK platforma erişim engeli getirdi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise yasağın kaldırılması için Instragram'ın Türkiye'nin istediği kurallara uyması gerektiğini söyledi. 

"Bizim uygulanmasını istediğimiz belli kurallar var, kanunlar, yönetmelikler var" diyen Uraloğlu, . "Zaman zaman bunlara yaptığımız uyarılara rağmen uyulmasında bazı problemler görüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Hali hazırda Instagram'ı VPN kullanarak kullanmak mümkün. 

Ancak, e-ticaret açısından da önemli bir platform olan Instagram'ın erişime engellenmesi işletmeler açısından ekonomik bir problemi de beraberinde getiriyor. 

ETİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Instagram'ın kapatılmasının e-ticarette günlük 1,9 milyar TL’lik bir ciro kaybı anlamına geldiğini belirtiyor. 

Kastamonu'da mahsur kalan madencileri kurtarma operasyonu! Kastamonu'da mahsur kalan madencileri kurtarma operasyonu!

İNSTAGRAM ERİŞİM ENGELİ NE ZAMAN BİTECEK? 

Odatv'nin edindiği bilgilere göre Instagram yöneticileri önceki akşam bakanlık yetkilileri ile bir toplantı talep etti. Toplantının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda bakanlık yetkilileriyle Instagram yöneticileri arasında gerçekleştirildiği öğrenildi. 

Yapılan görüşme sonucunda Instagram yetkilileriyle Bakanlık yetkilileri arasında sitenin açılmasına dair “pozitif” bir sonuç sağlandığı aktarıldı. Ancak sitenin açılıp açılmayacağı ile ilgili net bir anlaşmaya varılmadı. 

Instagram yetkilileri taleplerini yüz yüze aktarmış olurken hükümetin istekleri de Instagram Türkiye yetkilileri tarafından Instagram’ın yönetim kuruluna iletilecek. 

DİĞER PLATFORMLAR DA KAPATILACAK MI? 

Diğer sosyal medya platformlarına ilişkin de bir planlama olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Bakan Uraloğlu, "Hukuk ülkesiyiz. Mutlaka bunu takip ediyoruz. Onlarla iletişim halindeyiz. Birçok söylediğimiz şeyi de yerine getirdiklerini söyleyebilirim; ama bazen bu karşılık bulmayabiliyor. Özellikle hem kanuni, hukuki olarak koyduğumuz kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Bu anlamdaki vatandaşımızın hissiyatını da doğru yönetmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz tarihinde sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Haniye'nin ölümünden sonra bir taziye mesajı yayınlamıştı. 

Fahrettin Altun, Instagram'ın Haniye ile ilgili paylaşımlarını engellediğini belirterek, "Heniye'nin şehadetinden dolayı insanların taziye mesajını yayınlamamasını herhangi bir sebep göstermeden sosyal medya platformunu Instagram'ı da ben de kınıyorum. Bu, çok açık ve net bir sansürdür" ifadelerini kullanmıştı... 

Altun'un bu paylaşımının ardından BTK tarafından 2 Ağustos tarihinde Instagram'a erişim engeli getirildi. 

Editör: Hanife Küçük