Elektronik ortamda bildirim sadece 4A sigortalıları yani iş akdi gereği işverenin yanında çalışan sigortalılar için mümkündür.

E-Devlet sistemi kullanılarak elektronik bildirim yapılabilmektedir. Bunun için Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından atanan kullanıcı kodu ve e-fatura şifresi sisteme girilir. Sistem, formu göndererek işlemi tamamlar.

Basılı resmi raporlar için, İş Kazası Rapor Formunu yazdırıp doldurmanız gerekir. Ardından formu şahsen el veya posta yoluyla iş kazası bildirimi süresi içerisinde gönderilmesi gerekir.

İş Kazası Bildirimi Nereye Yapılır?

İş kazası olması durumunda en kısa sürede kolluk kuvvetlerine haber verilmesi gerekir. Yaşanan iş kazasının ardından haklardan yararlanabilmek için iş kazası bildirimi nereye yapılır? İş kazası yaşandıktan sonra SGK’ya bildirilmelidir. Bildirimden işvereniniz sorumludur. Kendi adına ve hesabına hareket eden kişi bildirimi kendisi yapar.

Raporlama yükümlülükleri ile ilgili özel durumlar olabilir. İş kazası bildirimi nasıl yapılır, bildirim süresi ne kadar öğrendikten sonra şartlara uygun hareket etmek gerekir. Örneğin, şantiyelerde meydana gelen iş kazalarını şantiye yöneticileri derhal bildirmekle yükümlüdür. Buna ek olarak, sağlık çalışanları mesleki yaralanma geçirmiş bir kişiyi tedavi ederken kolluk kuvvetlerine haber vermelidir.

İş kazası bildirimi, sigortalı çalışanların SGK kapsamındaki haklarını kullanabilmeleri açısından önemlidir. İş kazası sonucu ölüm halinde mirasçıların SGK haklarından yararlanabilmesi için iş kazası beyannamesi gerekmektedir. Sosyal hak taleplerinde SGK dışındaki mercilere yapılan bildirimler geçerli sayılmaz.

İş Kazası Sayılan Durumlar

İş kazası hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler iş kazası sayılan durumları merak ediyor. Aşağıdaki maddeler iş kazası kabul edilen haller olarak sayılabilir:

Trafik cezaları bu kez havadan geldi! Trafik cezaları bu kez havadan geldi!

·         Sigortalı olarak çalışılan süre içerisinde,

·         İşçinin işverenin işi için işyeri dışında başka bir yere sevk edilmesi nedeniyle asıl işiyle meşgul olmadığı süre,

·         Sigortalı kadının çocuğunun emzirildiği dönemde,

·         İşveren tarafından sağlanan bir araçla işe gidip gelirken meydana gelen ve sigortalıyı bedensel veya zihinsel olarak engelli bırakan olaylar.

İş kazası sonucu ölüm tabiri, örneğin, bir çalışanın iş sırasında düşerek hemen olmasa da beyin kanaması nedeniyle başını çarpması ve ölmesi gibi durumları ifade etmektedir.

İş Kazası Bildirimi Süresi Ne Kadar?

İş kazaları meydana geldikten sonra üç iş günü içinde bildirilmelidir. 3 günlük hesaplama kazanın ertesi günü başlar. Örneğin, pazartesi günü iş kazası olması durumunda en geç perşembe gece yarısına kadar tutanak tutulması gerekir.

İş kazası yaşanılan durumlardan hemen sonra iş kazası bildirimi nasıl yapılır, bildirim süresi ne kadar öğrenilip 3 iş günü içerisinde bildirinin yapılması gerekir. Böylelikle kazayı geçiren kişi sigorta haklarından yararlanabilir.

Editör: Yaşar Atilla