Sol Parti Zonguldak İl Başkanı İsmail Yıldız Zonguldak’ta tüm okullarda okul yemeği uygulaması başlatılması ve tüm okullarda kadrolu personel ile temizlik ve çocuklara hijyen okuma koşulları sunulması konusunda Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazdı.

Yıldız İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazdığı yazısında şu ifadelere yer verdi;        

“Ekonomik krizin etkisiyle yoksulluk her geçen gün artıyor. Artan yoksulluk en çok çocukları etkiliyor. TÜİK 2022 verileri çocukların yüzde 35,3’ ünün açlıkla, yetersiz beslenme riski ile karşı karşıya olduğunu açıklıyor. TÜİK İstatistiklerle Çocuk 2022 Raporu ise diğer gıdalara oranla daha ucuz olduğu için çocukların %62,4’ ünün ekmek, makarna ile beslendiğini, meyve tüketebilen çocukların oranının %50,4, sebze tüketebilen %33, et, tavuk, balık tüketebilen %12,7, bakliyat tüketebilen çocukların oranının ise %10,9 olduğunu gösteriyor.

PISA 2022 raporu beş çocuktan birinin haftada en az bir kez harçlığı olmadığı için o günü okulda aç geçirdiğini gösteriyor. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na göre 5 yaş altı çocuklarda bodurluk oranı yaklaşık yüzde ona ulaşmıştır. Bodurluk zayıflıktan farklı olarak kalıcıdır ve telafisi yoktur.

Okul yemeği Almanya’dan Kamboçya’ya, Fransa’dan Çad’a 98 ülkede 418 milyon çocuğa veriliyor. Okul yemeğinin uygulandığı ülkelerde çocukların fiziksel, psikolojik gelişiminin hızlandığı, akademik başarılarının arttığı, okul terklerinin ve devamsızlığın azaldığı, kız çocuklarının, özel eğitim gereksinimi olan çocukların okullaşma oranının artığı bilimsel bir gerçektir.

Anayasa’da temel eğitimin ve ortaöğretimin parasız ve zorunlu olduğu belirtilmiştir. Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak öğrencilerin temel ve ortaöğretim sürecinde okul yemeği de devletin kamusal sorumlulukları arasındadır.

Türkiye’nin de 27 Ocak 1995’te onayladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’nde; “taraf devletler, her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal ve toplumsal gelişmesini sağlayacak yeterli bir hayat seviyesine hakkı olduğunu kabul eder. Ulusal durumlarına göre ve olanakları ölçüsünde ebeveynlerine ve çocuğun bakımını üstlenen diğer kişilere, çocuğun bu hakkının uygulanmasında yardımcı olmak amacıyla gerekli önlemleri alır ve gereksinimi olduğu takdirde özellikle beslenme, giyim ve barınma konularında maddi yardım ve destek programları uygularlar (Madde 27/3)”. maddesi ile de ülkemizdeki çocukların beslenme, okul yemeğini kamusal sorumluluk olarak kabul etmiş ve imzalamıştır. Uluslararası hukuk açısından imzaladığımız sözleşmelerde imza altına alınan maddeler bağlayıcıdır.

 2021’de düzenlenen 20. Milli Eğitim Şurası’nda “Okullarda ücretsiz okul yemeği veya beslenme desteği sağlanmalıdır.” kararı alındı. Sağlık Bakanlığı, 2019-2023 eylem planında tüm ülkede çocuklarda bodurluğun (kronik açlık) önlenmesi amacıyla “Çocukluk Çağında Obezitenin Engellenmesi” başlığı altında 11. Kalkınma Planı’nda “Dezavantajlı bölgelerden başlayarak okul yemeği uygulamasına geçilecektir.” ifadesi yer almıştır. 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ise “ilkokullarda okul yemeği programına başlanacağı” belirtilmiştir.

Okul yemeği her çocuğun evrensel ve Anayasal hakkıdır. Zonguldak’ta tüm okullarda okul yemeği uygulamasının başlatılmasını istiyoruz.

BEUN öğrencisi Aleyna Yenilmez hayatını kaybetti BEUN öğrencisi Aleyna Yenilmez hayatını kaybetti

Tüm okullarımızda kadrolu personel ile temizlik yapılmalı, çocuklarımıza hijyen okuma koşulları sunulmasını talep ediyoruz.”

Editör: Tuğçe Atalar