Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 3 Mart 1992’de Kozlu’da meydana gelen maden faciasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “İş kazaları asla kader değildir, tüm iş güvenliği uzmanlarının da söylediği gibi tamamına yakın bölümünün etkin denetim, iş güvenliği yatırımı ve hizmet içi eğitimle önlenmesi mümkündür.” dedi.

Kantarcı açıklamasında, “3 Mart, biz Zonguldaklıların, hatırasındaki en derin acının tarihidir. O tarihte, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesinde oluşan grizu patlamasında, ülke tarihinin o zamana değin yaşanmış en ölümlü iş kazası meydana geldi. 263 madencinin hayatını kaybettiği kazada, arama kurtarma çalışmaları tam 5 yıl sürdü. Grizunun ardından peş peşe meydana gelen kömür tozu patlamaları tüm katlarda göçük ve yangınlar meydana getirdi. Oluşan açık alevli yangınların söndürülebilmesi için, kuyu başlarından kille kapatılıp milyonlarca ton su basılan ocaklarda yıllarca üretim yapılamadı.” dedi.

TÜRKİYE, AB ÜLKELERİ ARASINDA, EN FAZLA ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI MEYDANA GELEN ÜLKE

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği meselesinin büyük bir sorun olarak devam etmesinin çok üzücü olduğunu söyleyen Başkan Kantarcı, açıklamasını, “Yaşanan bunca faciaya karşın Türkiye’de ölümlü iş kazalarının seyrinin hâlâ çok yüksek olması son derece üzücüdür. Gazetelerin üçüncü sayfalarında her gün bir ölüm haberi yer almaktadır. Öyle ki, Avrupa Birliği'nin resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre, Türkiye, iş kazalarında, en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birinci durumdadır. Daha geçtiğimiz hafta Erzincan İliç’teki bir altın madeninde meydana gelen göçük sonucu yüzbinlerce ton hafriyatın altında kalan 9 madencimiz hâlâ ulaşılmayı beklemektedir. Günümüz koşullarından böyle bir durumu kabul etmek mümkün değildir.” diyerek sürdürdü.

KAZALARIN TAMAMINA YAKIN BÖLÜMÜNÜN ÖNLENMESİ MÜMKÜN

Kantarcı açıklamasını, “Yıllarını şantiyelerde geçirmiş deneyimli bir mühendis olarak bu tabloya şiddetle itiraz ediyorum. İş kazaları asla kader değildir, tüm iş güvenliği uzmanlarının da söylediği gibi tamamına yakın bölümünün etkin denetim, iş güvenliği yatırımı ve hizmet içi eğitimle önlenmesi mümkündür. Türkiye daha fazla gecikmeden bu sorunun üstüne gitmeli, iş kazaları denen sorunu tüm çağdaş dünya ülkeleri gibi gündeminden çıkarmalıdır. Bu duygularla, 3 Mart 1992’de TTK Kozlu üretim bölgesinde meydana gelen kazada yaşamını yitiren 263 maden emekçisini rahmetle anıyor, bir daha böylesi kazaların meydana gelmemesi için tüm yetkilileri göreve davet ediyorum.” diyerek tamamladı.

Maden işçileri yer altından seslendi! Grev yapan madenciler ne istiyor? Maden işçileri yer altından seslendi! Grev yapan madenciler ne istiyor?

Editör: U. G.