Zonguldak, Karadeniz kıyısında kurulan bir maden kasabasıdır. Üzülmez Deresi ağzında kurulmuş ve bu yüzden birçok yeri kumluk olan bir bölgeydi. Hatta zamanında buraya körfez deniliyordu. Fener Burnu ile Baba Burnu (Balkaya) arasında kalan bu körfezin hemen önünde aslında bir uçurum var. Karadeniz’in birden derinleştiği yer, Batı Karadeniz önlerinde gerçekleşiyor. Daha 1836 yılında Alman bilim adamı Heinrich Berghaus’un çizdiği haritada, Batı Karadeniz kısmında denizin birden derinleşme gösterdiği açıkça gözükmektedir. Bugün Karadeniz’in derinliğini gösteren grafiklerde de Zonguldak önlerinde denizin derinleştiği gösteriliyor. Bu, Zonguldak önlerinde denizin ne kadar koyu renge (Gece mavisi) büründüğünden de anlaşılıyor. Hatta Karadeniz’in antik ismi "Axena" da "Gece mavisi" anlamını taşıyor.
Zaten Türkçe ismi “Kara” ise “gözü kara, pek, yaman, şiddetli, korkusuz” anlamlarını taşıyor. Hal böyle olunca Zonguldak limanına vuran dalgaların şiddetinin neden fazla olduğunu da açıklıyor.
Grafiği fantastik olarak ben kendim yaptım; bunu yayınlanan harita ve grafiklerin ışığında gerçekleştirdim. Tarih bilimi yazılarında belirtildiği üzere, Karadeniz'in normal seviyesi 150 metre aşağıda olduğu vurgulanıyor. İlk yerleşimlerin de bu aşağı kısımlarda olabileceği belirtiliyor. Yani Zonguldak’ın önlerinde bir Zonguldak daha olabilir.