Batı Karadeniz’de Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Karabük, Bolu, Çankırı ve Düzce illerinde sonbahar yağmurlarından sonra yetişmeye başlayan Kanlıca mantarı görülmeye başlandı. Binlerce kişi toplamak veya satıp geçimini sağlamak için hazır.
Russulaceae ailesinden Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus mantarlarına Türkiye'de genel olarak verilen isimdir. Bunun yanında çam mantarı ve Melki mantarı, çintar olarak da bilinirler. Türkiye'de Batı Karadeniz'de özellikle oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır. Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Karabük, Bolu, Çankırı ve Düzce illerinde sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Gölgelik yerde yetişenler sarı-turuncu renkli olmasına karşın hafif güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renkte olabilir. Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olur. Çam kanlıcası ya da kara kanlıca ismi verilir. Köknar ve kayın ağaç diplerinde yetişenler daha açık renkli olur ve al kanlıca adı verilir. Yağda kızartmak ya da ızgara yapmak suretiyle yenir.
KANLICA MANTARININ FAYDALARI
Kanlıca Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir. Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
KANLICA MANTARI TÜKETİRKEN DİKKAT
Kanlıca mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketebiliriz. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken salamurası pek bilinmemektedir.
SALAMURASI NASIL TÜKETİLİR?
Haşlanan mantarın suyu cilt güzelliği için kullanılabilir. Kanlıca Mantarını pişirmek üzere haşladığınızda bu suyu sivilcelerin tedavisi için yüzünüze sürebilirsiniz. Mantarın bütün besin değerinin geçtiği bu suyu cildinizin beslenmesi ve temizlenmesi için gönül rahatlığıyla yüzünüze sürebilirsiniz. Cilt ve yüz bakımında yararlı olan mantar suyunu bir pamukla sivilceli cilde sürülerek şifa bulabilirsiniz. ayrıca agrı ve romatizma içinde bu mantardan çeşitli kremler yapabilirsiniz.
İSTANBUL’DAN KÖYLERE AKIN
Kanlıca mantarının 1 Ekim 2023’te görülmeye başlanması ile birlikte vatandaşlar heyecanlı. Kimi yemek için kimi toplayıp satarak geçimini sağlamak için ormanların yollarını tutuyor. Batı Karadeniz’den İstanbul’a göç eden pek çok vatandaş ise mantar çıktıktan sonra köylerine dönerek bu eşsiz lezzetin peşine düşüyor.
KİLOSU 100 – 200 LİRA ARASINDA OLMASI BEKLENİYOR.
Kanlıca mantarının 2023 Ekim aylarında 15- 20 günlük süre içinde toplanması mümkün. Kilogram fiyatının ise 100 – 200 lira arasında değişmesi bekleniyor.