MFA grubu bünyesinde FUZ Makine A.Ş.’nin ‘LEYLİM’ markasıyla üretilen süt robotunun test çalışmalarında sona gelindi. Fikir ve üretimi MFA tarafından tasarlanan süt robotu ‘Çiftçinin sihas’sı’ olarak anılıyor.
64 hayvanı, insan müdahalesi olmadan, günde dört kere sağabilen, her hayvanın verdiği süt miktarını ve kalitesini kaydeden, yapay zeka ile çiftçiye yol gösteren ve daha bir çok özelliği barındıran süt robotunun Türkiye iç pazarı ile birlikte pek çok ülkeye ihraç edilmesi hedefleniyor.

FATİH FURTUN HEYECANINI BÖYLE PAYLAŞTI
MFA Maske ortaklarından Fatih Furtun süreci ve LEYLİM İSİMLİ robotun geldiği son aşamayı paylaşarak; “Şu atölyenin dili olsa da konuşsa be kardeşim! Bizim mekanın hikayesi çok şükür. Daha da olacak inşallah. Sınırları zorlayan hayalleri tam da buradan hedefliyoruz. MFA Maske hikayesinin başladığı bu atölyede ektiğimiz bir tohum daha yeni filizlendi. Baharda çiçek açacak inşallah.
Sadece ülkemizde değil, uluslararası düzeyde ses getirecek bir büyük hayali gerçekleştirmeye çok yakınız. Üreteceğimiz yüksek teknoloji, yapay zekaya sahip, tam otomatik akıllı makinelerle, tarım ve hayvancılıkta geleceği Zonguldak’tan şekillendirmek istiyoruz. Daha yolun başındayız ama bu büyük hayalin gerçekleşmek üzere olduğunu da görüyoruz artık. Abartısız ifadeyle kahramanca çabalayan ve tarih yazan muhteşem bir takım sayesinde olmazları olduruyoruz. İnancımızla engelleri bir bir aşıyoruz. Şükredecek ne kadar çok şey var” dedi.

SÜREÇ 2021’DE BAŞLADI
Fatih Furtun sürecin başlama aşamasını da daha önce; “İlk olarak, sektördeki en teknolojik, dolayısıyla en zor ürün kategorisinde yer alan süt robotunu üretmeyi gözümüze kestirdik. Hikayemizi ve hedeflerimizi çevremize, güvendiğimiz isimlere anlatmaya başladık. İlk desteği, sektörün duayen ismi Eşref Şekerli’den aldık. İneklerin anatomik yapısı, süt üretim süreci ve sağım prosedürleri konusunda ekibimize eşsiz bilgiler verdi. İkinci stratejik destek Gökhan hocadan geldi. BEÜ Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan BAYAR da bu işe girelim dedi, heyecanımıza ortak oldu” sözleri ile anlatmıştı

İSTENİLİNCE ZONGULDAK’TA DA OLUYOR
MFA Ortakları Murat Uzun ve Fatih Furtun’un bahsettiği süt robotu projesi aslında Zonguldak’taki girişimcilerin neler yapabileceklerini göstermesi açısından en güzel örneklerden biri oldu. Her iki ismin ortaya koydukları mücadele ve  alınan sonuçlar girişim ruhu taşıyan pek çok kişiye de yol haritası olabilecek türden.
Henüz piyasaya sürülmeden pek çok süt üreticisinin ilgilenmeye başladığı robotun seri üretim aşamasına geçmesi ile birlikte Türkiye’nin ihracat gelirlerine de önemli katkı sağlanacak.

Editör: Bekir Ekici