Kimyasal peeling, en üstteki katmanları çıkarmak için cilde kimyasal bir solüsyonun uygulandığı basit bir prosedürdür. Yaptığı şey, cildin en üst tabakasını kaldırmaktır. Bu sayede büyüyen yeni cilt tabakası daha parlak ve pürüzsüz olur. Hafif veya orta soyma ile istenen sonuçları elde etmek için birden fazla kimyasal peeling yapılabilir. Peki kimyasal peeling nedir? Ne işe yarar? lekeleri geçirir mi? Sağlıklı mı? Kimlere uygulanmaz? TCA kimyasal peeling nedir? Evde kimyasal peeling yapılabilir mi? Bu soruların ve daha fazlasının yanıtlarını makalemizde bulabilirsiniz.
Kimyasal peeling nedir?
Kimyasal peeling, kırışıklıklar, renk solması ve hatta (yüzdeki) yara izleri gibi cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Kimyasal peeling çok yönlüdür; bağımsız tedaviler olarak veya lazer yüz bakımı gibi diğer prosedürlerle birleştirilebilirler. Daha derin kimyasal peelingler vardır ve çok daha dramatik sonuçlar sunarlar, ancak iyileşmeleri için çok fazla zaman gerektirirler. Kimyasal peeling, chemexfoliation veya derma peeling olarak da bilinir. Genellikle yüz, boyun veya eller için uygulanır. Ancak koltuk altı, bikini gibi bölgelerde oluşan hiperpigmentasyon tedavisinde de kullanılmaktadır.
Kimyasal peeling ne için kullanılır? Hangi sorunları tedavi eder?
Aşağıdaki gibi koşulları iyileştirmeye yardımcı olur:
- Hafif yara izi
- Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, karaciğer lekeleri, çiller ve renk değişikliği
- İnce çizgiler ve kırışıklıklar
- Güneş hasarı
- Bazı akne türleri
- Pürüzlü cilt
- Ciltte pullu yamalar
- Donuk cilt
- Hamilelik veya doğum kontrol haplarına bağlı melasma
Kimyasal Peeling türleri
Karşılaştığınız sorunlara bağlı olarak, üç derinlikten herhangi birinde bir kimyasal peeling seçebilirsiniz.
- Hafif kimyasal peeling: Hafif kimyasal peeling, epidermis olan derinin dış tabakasını kaldıran yüzeysel bir peelingtir. Bu hafif peeling, ince çizgiler, akne, eşit olmayan cilt tonu ve kuruluk gibi durumlarda işe yarar. Her iki ila beş haftada bir hafif bir peeling yapılabilir.
- Orta kimyasal soyma: Bu soyma, epidermisteki hücreleri ve dermisin bir kısmını temizler. Dermisin üst katmanlarının bir kısmını kaldırır. Bu kabuk, kırışıklıkların, akne izlerinin ve eşit olmayan cilt tonunun tedavisinde yardımcı olur.
- Derin kimyasal soyma: Bu soyma, dermiste daha da derin olan hücreleri çıkarır ve genellikle anestezi uygulaması altında bir cerrahi düzenekte yapılır. Genellikle derin kırışıklıklar, yara izleri ve hatta kanser öncesi büyümeler için kullanılır.
Kimyasal peeling zararları ve riskleri nelerdir?
Kimyasal peeling tedavisine geçmeden önce lütfen dermatoloğunuza danışın. Belirli cilt tiplerinde, cildinizin renginde geçici ve kalıcı değişiklikler geliştirme riski vardır. Örneğin, doğum kontrol hapı kullanan kişiler, hamilelik ve ailede yüzde kahverengi renk değişikliği öyküsü pigmentasyon gelişme riskini artırır.
Yan etkilerden bazıları kızarıklık, kabuklanma ve şişmeyi içerir; Kızarıklık, kabuğun ne kadar derin olduğuna bağlı olarak birkaç saatten birkaç aya kadar sürebilir.
Kimyasal peeling sonrası cilt
Cilt yenilenmesinin doğal süreci yaşla birlikte değişir ve yavaşlar. Bu, elastikiyeti azalmış, gri ve yorgun görünen bir cilde yol açar. İşte burada kimyasal peeling devreye giriyor. Yeni cilt genellikle daha pürüzsüz, daha az çizgiye sahip ve kırışık içermez, daha düzgün bir renge sahiptir ve ten rengi daha parlaktır.
Kimyasal peeling hangi cilt rahatsızlıklarını iyileştirir?
İnsanların kimyasal peeling yaptırmasının birkaç nedeni vardır. Kırışıklıklar ve ince çizgiler, güneş hasarı, akne izleri, hiperpigmentasyon, yara izleri, melazma, düzensiz cilt tonu veya kızarıklık gibi çeşitli şeyleri tedavi etmeye çalışıyor olabilirler.
Kırışıklıklar ve ince çizgiler için kimyasal peeling
Kimyasal peeling, yaşlanma nedeniyle ortaya çıkan ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltabilir veya iyileştirebilir. Yaşlanmayı geciktirmek kişinin ana hedefi ise, orta kimyasal peeling oyunun adıdır. Doğal olarak yaşlanan cilde zarar vermeden kollajen üretimini ve hücre yenilenmesini uyarmak için yeterince derine nüfuz ederler. İyileşme dönemi sona erdiğinde, kişi kırışıklıklarda belirgin bir düzelme, daha eşit bir cilt tonu ve genel olarak parlak bir ışıltı algılayacaktır.
Güneş hasarı için kimyasal peeling
Cilt yüzeyinin iyileştirilmesi ve güneşe, klora ve tuzlu havaya maruz kalmanın artması sonucu oluşan koyu lekelerin ve renk atmış alanların aydınlanması hafif peeling ile tedavi edilebilir. Cildin dış tabakasını çıkarmak için tipik olarak alfa hidroksi asit (AHA), glikolik asit veya salisilik asit kullanırlar. Btw, AHA peelingleri kuru ciltler için daha iyidir.
(Sivilce) izleri için kimyasal peeling
Akne izleri için en sık önerilen kimyasal peeling maddesi glikolik asittir. Bunun, atrofik akne skarını tedavi etmek için kullanıldığında en iyi sonuçları sağladığı, skarlı alan ile çevre doku arasındaki profil farklılıklarını azalttığı kanıtlanmıştır. Sonra orta derinlikte bir trikloroasetik asit (TCA) kabuğu vardır. Peelinglerin ne kadar işe yaradığı yara izinin derinliğine ve hangi peelingin tam olarak cilt tipine bağlı olduğuna bağlı olabilir.
Hiperpigmentasyon için kimyasal peeling
Hiperpigmentasyon, cildin herhangi bir renk değişikliği anlamına gelir. Akne izi, güneş hasarı, çiller, yaşlılık lekeleri veya melazma gibi bir cilt durumu olabilir. Hiperpigmentasyon seviyesine bağlı olarak, hafif, orta ve hatta derin kimyasal peeling kullanılabilir.
Melazma için kimyasal peeling
Melazma bir tür hiperpigmentasyondur, ancak tipik olarak farklı nedenlerden kaynaklanır. Mandelik asit kabukları, melazma için tahriş edici olmayan ancak güçlü bir tedavi yöntemidir. Tek başına bir tedavi olarak kullanılabilir, ancak ideal olarak melazma için bir tedavi planında kullanılır çünkü bu durum genellikle çok yönlü bir yaklaşım gerektirir.
Düzensiz cilt tonu veya kızarıklık için kimyasal peeling
Mandelik asit, yüzeysel kızarıklık ve eşit olmayan cilt tonu tedavisinde etkilidir.
Kimyasal peeling sivilcelere iyi gelir mi?
Akneye yatkınsanız, sivilce için kimyasal peeling bir seçenek olabilir. Kimyasal peeling, akne eğilimli ve sivilce izine eğilimli ciltler için çeşitli faydalar içerir. Bunlar: pürüzsüzleştirerek doku ve cilt tonunu iyileştirme, koyu lekelerin rengini hafifletme ve azaltma, gözenekleri tıkayarak gelecekteki kırılmaları önleme.
Hangi asit hangi endişeyi giderir?
· Glikolik asit, yüzey seviyesindeki pigmentasyonu, hafif yaşlanma belirtilerini, ince çizgileri ve güneş hasarını tedavi edebilir.
· Laktik asit ayrıca küçük güneş hasarı, ince çizgiler ve hiperpigmentasyon için de yararlıdır. Glikolik aside benzer şekilde etkilidir.
· Mandelik asit, yüzeysel kızarıklık ve eşit olmayan cilt tonu tedavisinde etkilidir, salisilik asit ise yağlı veya akneye eğilimli ciltlerde yardımcı olabilir.
Ne sıklıkla kimyasal peeling yaptırmalıyım?
Bu sorunun cevabı peeling tipine göre değişir:
· Sadece hafif peeling isteyenler veya buna ihtiyaç duyanlar genellikle her ay peeling yaptırabilir.
· Orta boy peeling gibi daha yoğun bir tedavi için, tedaviler arasında 4 ila 6 ay beklenmesi yönünde genel bir tavsiye vardır.
· Derin peelingler çok yoğundur ve 2 peeling arasındaki süre birkaç yıla kadar uzayabilir. Dermatoloğunuz mümkün olan en iyi danışman olacaktır.
Kimyasal peeling zararları nelerdir?
Çeşitli cilt durumlarıyla ilgili sayısız sorunumuza nihai çözüm olan herhangi bir kimyasal peeling var mı? Her zaman her şeyin bir riski vardır. Eğitimli bir profesyonel tarafından yapılırsa, kimyasal peeling size geçici rahatsızlıktan başka sorunlar getirmemelidir ve tedavi sırasında ve sonrasında ağrı yaşayabilirsiniz. Tedaviden sonra cilt genellikle kırmızıdır ve kabuklanma ve şişlik olabilir. Çözüm uygulandığında ara sıra batma veya karıncalanma da yaşayabilirsiniz.
Evde kimyasal peeling yapmak
Kimyasal peeling tipik olarak ofis içinde yapılır; Ayakta tedavi gören bir cerrahi tesiste derin peeling yapılabilir. Yeterince dikkatli olursanız, ürün talimatlarını ve kullanım önlemlerini dikkatli bir şekilde takip ederseniz, evde kimyasal peeling yapmak güvenlidir. Ancak trikloroasetik asit, fenolik asit ve retinol içeren peelinglerin derin peeling çözümleri olması ve tıp uzmanları tarafından kullanılmadığında yarardan çok zarar getirebilmesi nedeniyle uzmanlar herkesin uzak durmasını önermektedir.
Evde kimyasal peeling için hazırlık ve bakım sonrası
Kimyasal peeling işlemi evde yapıldığında nasıl olmalıdır? Cildinizi dikkatli bir şekilde hazırladığınızdan emin olun ve cildinizi tahriş edebilecekleri için peeling işleminden önce yüzünüzü agresif bir şekilde temizlemek için kese veya toner gibi fiziksel eksfoliyatörler kullanmaktan kaçının.
Kimyasal bir peeling kullandıktan sonra, belirli bir bakım sonrası kullanılmalıdır. SPF30 içeren geniş spektrumlu bir güneş kremi ve güneş ve ısıdan dikkatli koruma şarttır! Son olarak, bir hafta boyunca birden fazla cilt sorununu aynı anda farklı peelinglerle tedavi etmekten kaçınmalısınız.
Kimyasal peeling sonuçları ne zaman görülür?
Kimyasal peeling işleminin sonuçları, cildiniz peeling işlemini bitirir bitirmez fark edilir hale gelir. Cildiniz tamamen iyileştiğinde, görünümünüzdeki gözle görülür iyileşmeleri fark edeceksiniz. Daha az görünür gözenekler, ince çizgiler, koyu lekeler ve yara izleri ile daha eşit bir cilt tonu göreceksiniz. Ve cilt bakımı rutininize ayak uydurarak, daha parlak bir cilt ve daha pürüzsüz bir cilt dokusu elde edeceksiniz.
Kimyasal peeling sonuçları ne kadar sürer?
Sonuçlarınızın ömrü, kabuğunuzun gücü ile belirlenebilir. Daha görünür, daha kalıcı sonuçlar bekliyorsanız, daha güçlü bir peeling sizin için daha uygun olabilir. Yaşınız, cilt durumunuz ve yaşam tarzı seçimleriniz de sonuçlarınızın ne kadar süreceğini etkileyebilir. Genel olarak, bir TCA kimyasal peeling, en az bir ay boyunca görünür kalan sonuçlar sunar.
Kimyasal peeling yaptırmak yaşlanma sürecini durdurmaz, ancak size uzun süreli sonuçlar verebilir ve mümkün olduğu kadar uzun süre pürüzsüz, temiz ve lekesiz bir cildi korumanıza yardımcı olabilir. Sonuçlarınızı korumak için her dört ila altı haftada bir hafif veya sığ peeling yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Orta derinlikte peelingler altı ayda bir yapılabilirken, derin peelingler sadece bir kez yapılabilir.
Kimyasal Peeling kimlere uygulanmaz?
Kimyasal peeling, her yaştan ve cilt tipinden insan için uygun olabilen non-invaziv tedavilerdir. Bununla birlikte, tedavinizi kişiselleştirirken cilt tipinizi, renginizi ve durumunuzu dikkatle değerlendiriyoruz. Derin pigmentli ve hassas cilde sahip olanların derin ve daha güçlü kimyasal peeling yaptırmaları önerilmez. Hafif peelingler ve orta derinlikte peelingler, uzun süre kapalı kalmak istemeyenler için daha uygun olabilir.
Görünür yaşlanma belirtilerini, lekeleri ve hasarlı cildi en aza indirebilecek güçlü bir tedavi arıyorsanız, kimyasal peeling tedavilerimiz için iyi bir aday olabilirsiniz. Topikal cilt bakım ürünleri, istediğiniz sonuçları elde etmenize yardımcı olmuyorsa ve daha invaziv prosedürlere girmek istemiyorsanız, cilt bakımı yolculuğunuzda bir sonraki mükemmel adım kimyasal peeling olabilir.
TCA kimyasal peeling nedir?
Bir TCA kimyasal peeling, derin lekeleri ve kırışıklıkları hedefleme yeteneği ile bilinen bir madde olan triklorasetik asit ile formüle edilmiştir. Daha dramatik, görünür sonuçlar için daha fazla cilt katmanının çıkarıldığı sığ, orta veya derin peelingler yapmak için triklorasetik asit kullanıyoruz. Tedavi, yara izlerini gidermek, cilt tonunuzu iyileştirmek ve kırışıklıklarınızı yumuşatmak için kullanılabilir.
Kimyasal peelinginizi cilt durumunuza ve estetik kaygılarınıza göre özelleştirebiliriz. Bir TCA peeling, hedef bölgenizdeki ölü cilt hücrelerini ortadan kaldırmak ve akne izlerinin, koyu lekelerin ve cilt hasarı ve yaşlanma belirtilerinin görünümünü en aza indirmek için kimyasal eksfoliasyon kullanır. Tedavi sonrasında ciltte daha sağlıklı, lekesiz bir cilt tabakası ortaya çıkar.
TCA Kimyasal Peeling Nasıl Çalışır?
Triklorasetik asit, cildinizin yüzeyindeki keratin proteinlerini parçalayarak size daha pürüzsüz, lekesiz bir cilt verir. Cildinizdeki keratin parçalandıkça, cildiniz birkaç gün içinde aydınlanmaya ve soyulmaya başlar. Soyma işlemi, cildinizin hasarlı cilt katmanlarından kurtulmasını ve altında daha pürüzsüz, daha genç bir cilt ortaya çıkarmasını sağlar. Tedavinizi, orta ila şiddetli sorunları gidermek için cildinizin daha derin katmanlarını hedef alacak şekilde özelleştirebiliriz.
Tedavinizde kullanılan triklorasetik asidin gücü, kimyasal peelinginizin derinliğini belirler. Cildinizde hafif gelişmeler görmeniz gerekiyorsa, daha düşük konsantrasyonlarda triklorasetik asit kullanılabilir. Ancak, cilt durumunuzu önemli ölçüde iyileştirmek istiyorsanız daha yüksek bir konsantrasyon kullanılmalıdır. Hiperpigmentasyon gibi küçük sorunlar için hafif peeling önerilir. Güneşten zarar görmüş cildi tedavi etmek veya yaşlanma belirtilerini en aza indirmek istiyorsanız, daha güçlü bir peelinge ihtiyacınız olabilir.