İlk ders zili çaldı! 1. sınıflar okula başladı! İlk ders zili çaldı! 1. sınıflar okula başladı!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu bölümünün hak ettiği değeri görmediğini ancak yapay zekanın bile gençlere bu mesleği önerdiğini ifade etti.
Geomatik Mühendisliği’nin günümüzde yazılım ve dijital teknolojilerin temelini oluşturan bir disiplin olduğunu Ancak Türkiye'de bu mesleğin yeterince tanınmaması ve yanlış isimlendirmeler nedeniyle hak ettiği değeri görmediğini belirterek bu durumu tespit etmek için ChatGPT'ye soru sordu. Kutoğlu mesleğin gençlere önerilip önerilmeyeceği konusunda sorusuna verilen yanıtı da paylaştı. Kutoğlu’nun paylaşımı şu şekilde:

"Tercih zamanı geldi çattı. Çocuklarımızın ve velilerin, hatta rehber öğretmenlerin çoğunun meslekleri yeterince tanımadığını düşünüyorum. Günümüzde yazılım ve dijital teknoloji mesleklerine çok ilgi var. Ancak yazılım ve dijital teknolojinin göbeğinde bir meslek var ki, ülkemizdeki yanlış isimlendirmeden mi bilinmez, pek rağbet görmüyor. Dünyada Geomatik Mühendisliği olarak bilinen, Türkiye'de de İngilizce sayfalarında ve lisansüstü adı bu şekilde kullanılan ama lisans programında 'bu ne perhiz bu lahana turşusu' dedirtecek kadar bir şekilde Harita Mühendisliği olarak adlandırılan bu mesleği ChatGPT'ye sordum, gençlere tavsiye eder misin diye. İşte cevabı. Benden söylemesi. (Bu arada bu mesleğin en iyi öğretildiği ve en iyi laboratuvar imkanlarına sahip 3 kurumdan birisi ZBEÜ'dür. İtiraz eden TÜBİTAK'ın alan bazlı Üniversiteler sıralamasında kontrol edebilir.)"

Editör: İnanç Üçüncü