Erzincan’daki İliç maden faciası için TBMM’de toplanan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nda, madeni işleten Anagold firmasının temsilcileri erken uyarı sistemini devre dışı bıraktığını öne sürerek jeoradar mühendisini suçladı. Firmanın hukuk temsilcisi bilirkişi raporunda hatalı değerlendirme yapıldığını söylerken, CHP’li Deniz Yavuzyılmaz da tutuklu bulunan mühendise suç atılmasına tepki gösterdi.

Dokuz işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından gözaltına alınan ancak daha sonra serbest bırakılan Anagold Madencilik Türkiye Müdürü ve Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci ve beraberindeki 15 kişilik ekip, komisyona 75 sayfalık bir rapor sundu.

Anagold yetkilileri jeoradar mühendisini suçladı

Anagold adına konuşan yetkililer faciadaki asıl sorumluluğun jeoradar mühendisi A.R.K. olduğunu söylerken, tutuklu bulunan mühendisin “erken uyarı sistemini” tanımlamadığını ileri sürdü.

Anagold Madencilik’in Hukuk Direktörü Cem Aktolgalı, kıdemli jeoteknik mühendislerin ve jeoloji mühendislerinin sahayı çok iyi bilmesi gerektiğini vurgularken, mühendislerin sadece jeoradar değil, diğer izleme araçlarında da deneyimli olmasının şart olduğunu söyledi.

Operasyon ekiplerinin çalışmalardan tatmin olmayarak sahayı açmadıklarını ve iş makinelerini alana sokmadıklarını aktaran Aktolgalı, kazanın o dönemde yaşandığını söyledi. Aktolgalı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Madenciler Varsa Umut Vardır” Projesi için imzalar atıldı “Madenciler Varsa Umut Vardır” Projesi için imzalar atıldı

“Maalesef ki yığın alanına erken uyarı sistemi tanımlamamış. Bu, ciddi bir kusur olarak kendisine atfedilmiş bir husus. Neden devre dışı bırakıldığını bilmiyoruz. Kıdemli jeoteknik mühendisin bunu devre dışı bıraktığını görüyoruz.”

Komisyondaki vekiller ise bunun üzerine “Neden erken uyarı sistemini kapatsın?” diyerek duruma tepki gösterirken Anagold firmasının tutuklu mühendisi suçlamasını eleştirdi.

“Saha incelemesi yapılıp tehlikeli bir durum olmadığı söyleniyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, jeoteknik mühendisinin facianın olduğu gün iş yerinde olduğuna dair sorusuna ise Aktolgalı, “İş yerine saat 10.00 civarında geliyor, saha incelemesini yapıyor ve aslında tehlikeli bir durumun olmadığını, burada oturmaların olduğunu söylüyor” cevabını verdi.

Komisyonda yaşananlar şu şekilde

Editör: U. G.