GÜNDEM

Madenciler büyük depreme hazırlanıyor! Bu kez geç kalmayın!

Maden kazaları ve deprem gibi afetlerde ihtiyaç duyulan kurtarma ekiplerinden birisi olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi her zaman göreve hazır.

Abone Ol

Maden kazaları ve deprem gibi afetlerde ihtiyaç duyulan kurtarma ekiplerinden birisi olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi, ülke genelinde meslektaşlarına bu alanda verdikleri eğitimlerle kurtarma çalışmalarını daha etkin hale getirmeyi hedefliyor. 6 Şubat Depremi'nde bölgeye göndermek için geç kalınan madenciler koordinasyonun şimdiden sağlanmasını acil durumda görev verilmesini bekliyor.

1999 büyük Marmara Depremi ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri başta olmak üzere AFAD itfaiye ve arama kurtarma ekiplerine büyük destekte bulunan maden işçileri her yıl düzenli olarak eğitimden geçiyor.

TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı’na bağlı kurulan ve çeşitli madencilik alanlarından seçilen Merkez Tahlisiye İstasyonu’ndaki ekipler, yer altı işlemelerinde degaj, patlama, ocak yangını, yoğun zehirli ve boğucu gazlar ile yüksek sıcaklık ve hararetin bulunduğu ortamların yanı sıra enkazda kalan kazazedeleri kurtarmadaki bilgi ve deneyimlerini üç günü teorik, iki günü uygulamalı olmak üzere beş gün süren eğitimlerde meslektaşlarıyla paylaşıyor.

Eğitimlerde tahlisiye cihazı, iş güvenliği ve teknik konularının anlatımının ardından efekt sesleriyle canlandırılan panik ortamlarında tatbikatlar gerçekleştiriliyor.

TTK Tahlisiye kahramanları her an olması muhtemel maden ocağı göçüklerinde ve deprem gibi afetlerde görev almak için hazırlar.

6 ŞUBAT DEPREMİNDE DÜNYA’YA KANITLADILAR
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) görevli yaklaşık 4 bin madenci deprem bölgesine geç sevk edilmelerine rağmen, arama kurtarma çalışmalarına damga vurmuştu. Deprem bölgesine yayılan madenciler girilmez denilen enkazlara kendilerine özgü tekniklerle girip onlarca can kurtarmayı başardı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremde 35 binden fazla insan hayatını kaybederken, 100 binden fazla insanda yaralandı. 10 ilde etkili olan depremde binlerce bina ya yıkıldı ya da büyük hasar alarak oturulmaz hale geldi. Enkaz altında kalanların kurtarılması için başlatılan çalışmalar halen daha sürerken, TTK’da çalışan madencilerin bölgeye geç gönderilmesi ise tartışma konusu oldu.

GİRİLMEZ DENİLEN ENKAZLARA MADENCİLER GİRDİ!
100 civarında ülkeden gelen arama kurtarma ekipleri, AFAD, İtfaiyeciler, gönüllüler ile birlikte çalışamaya başlayan madenciler, girilemez denilen enkazlara canlarını hiçe sayarak girmeyi başardı. Yer altında ve göçük anında çalışma tecrübesi olan madenciler, kendilerine özgü “Domuz damı” denilen tahkimat şekliyle enkazlara girip, hem kendilerinin hem de diğer kurtarma ekiplerine sağlam ve güvenli çalışma alanı yaptı. Onlarca canın kurtarılmasında başrol oynadı.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }