Zonguldak

Madenciler ne istiyor? Ücret kesintisi- baskı- kötü şartlar!

TTK Üzülmez Müessesesindeki madenciler, ağırlaşan çalışma koşullarına karşı eylem yapmıştı. GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, madencilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için şimdilik yetkililerden adım beklediklerini ifade etti.

Abone Ol

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesine ait maden ocağındaki madenciler, geçen günlerde çalışma koşulları ve mobbinge maruz kaldıkları gerekçesiyle eylem yapmıştı. İşleri bittikten sonra saatlerce ıslak halde kuyu dibinde bekletilen madenciler, maruz bırakıldıkları kötü muameleyi ve işletmeden kaynaklanan nedenlerle ücretlerinde meydana gelen kesintiyi protesto etmişti.

GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, son duruma ilişkin “Şimdilik biraz beklemek ve ne olacağını görmek istiyoruz.” dedi. Demir, 2024 yılı itibarıyla 1500 civarında madencinin emekliliğe ayrılmasında baskıların da etkisinin olduğunu belirtti.

Aydınlık gazetesine konuşan Demir, şunları söyledi:

 “Şimdilik biraz beklemek istiyoruz, nasıl manevralar yapacaklar görelim. Yaklaşık dört aydan beri işçinin üzerinde ciddi bir baskı vardı. Hala devam ediyor. İşini yapıp gelen, 7 buçuk saat yer altında kalmış bir insan, kuyu dibinde soğuk yerde bekletildi. Çizme gibi bazı toplu sözleşmede olan ihtiyaçlar giderilmedi. Bazı kesimler, işçiyi sıkıntıya sokacak tavırlar içerisinde. Özelleştirmeyi savunan insanlar işçi motivasyonunu bozmak, işçiyi sınıfsal bilincinden uzaklaştırmak, işçiyi işe küstürüp emekliliğe yönlendirmek için uğraşıyor. Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) özelliği yok sayılıyor. Bu özel sektöre hazırlanmak gibi. Bu tür baskılarla Üzülmez Müessesesi, kademeli olarak özelleştirmeye hazırlıyor.”

MADENCİLER NEDEN EMEKLİ OLUYOR?

2024 yılının başından bu yana, 2025 yılına nazaran daha avantajlı emeklilik hakkından faydalanmak isteyen 975 madenci emekliliğe başvurdu. Halihazırda emekli olan madenciye bu madenciler de eklenince toplam emekli sayısı 1500’leri buldu. Demir, çoğu kişinin maaşların düşme endişesinden dolayı emekli olduğunu, bir kısmının da yaşanan baskılardan dolayı emekliliğe mecbur bırakıldığını belirtti.

“BİR KISMI BASKIDAN ETKİLENEREK EMEKLİ OLDU”

“Şu an için emekli olanların sayısı 975. İl içinde bu 1500’ü buldu. İşçiler son zamanlarda emekli oluyor. 2, 3 senedir olan enflasyondan kaynaklanıyor. 2024’ün bütçesi yapılırken, 2023’te ülkenin gayri safi milli hasılası ve enflasyon yüksek gösterildi. Bu gösterilen rakam 2024’te düştü. Bu sene daha fazla düşecek gibi görünüyor. Emekliliği hak edip çalışanlar 2025’te emekli olursa yasa gereği maaşları biraz düşüyor. O nedenle yasadan etkilenmemek için emekliliği gelenlerin çoğu emekli oluyor. Bir kısmı da uygunsuz koşullarda, baskıdan etkilenerek emekli oldu. En az 100 arkadaşımız da bu yüzden emekli oldu.“

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }