EKONOMİ

Microsoft ve OpenAI Ortaklığı Büyütüyor

Abone Ol

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft, maliyetleri düşürme hedefiyle 10 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığı hafta, yapay zeka teknoloji şirketi Open AI ile milyarlarca dolar yatırımla, ortaklığını genişlettiğini açıkladı.

Microsoft, ChatGPT, DALL-E 2 ve GPT-3 gibi sanat ve metin üreten yapay zeka sistemlerinin arkasındaki girişim olan OpenAI ile yatırım ortaklığı ve yatırımın müşterileri için güvenli, kullanışlı ve güçlü yapay zeka geliştirmek için kullanılacağını açıkladı.

Microsoft CEO'su Satya Nadella, Microsoft'un OpenAI'nin temel sistemlerini ticari platformlar olarak sunmayı planladıklarını, böylece herhangi bir sektördeki herhangi bir kuruluşun bunları geliştirebileceğini söyledi.

Yapay Zeka Sistemleri Teknoloji Devlerinin Radarına Girdi

Microsoft şirket sitesinde yayınlanan blog yazısında "Yeni dijital deneyim kategorileri sunarken OpenAI'in yapay zeka araştırmasını hızlandırmak ve OpenAI'in yapay zeka sistemlerini ürünleriyle entegre etmek için özel süper bilgi işlem sistemlerinin konuşlandırılmasına yönelik yatırımlarımız arttırdık” ifadesine yer verildi.

Teknoloji devinin Azure bulut platformu, OpenAI'nin özel bulut sağlayıcısı olmaya devam ederek startup'ın araştırma, ürün ve API hizmetlerindeki iş yüklerini güçlendirmekte. Microsoft'un daha önce OpenAI'nin dil yapay zeka teknolojisini Word, PowerPoint ve Outlook gibi uygulamalara getirdiği açıklanmıştı.

Her iki şirket arasındaki ortaklığın geçmişi, Microsoft ve OpenAI'nin yıllarca süren yakın işbirliğine dayanıyor. 2019'da Microsoft, Azure platformu için ortaklaşa yeni teknolojiler geliştirmek ve OpenAI'nin büyük ölçekli yapay zeka yeteneklerini daha da genişletmek için OpenAI'ye 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurmuştu.

Buna karşılık OpenAI, fikri mülkiyetinin bir kısmını Microsoft'a lisanslamayı kabul etmişti. Plan, OpenAI yeni nesil bilgi işlem donanımı geliştirmek için çalışırken Azure'da yapay zeka modelleri eğitip çalıştıracağı yönündeydi.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }